/nginx/o/2018/07/15/9558222t1hb9b7.jpg)
Granātāboli garšo daudziem, kaut ne visiem. Iespējams, ka tur ir vainīga sarežģītā attīrīšana vai paskābā garša. Tomēr granātābols ir ļoti veselīgs, un ne velti Austrumu valstīs to dēvē par visu augļu karali.
Granātāboli ir bagāti ar vitamīniem A, E, C un B. To sastāvā ir arī fosfors, kalcijs, dzelzs, nātrijs, kalcijs, jods un magnijs, tomēr tie vēl nav visi granātābolu plusi. Turpini lasīt un uzzini, kā granātāboli var uzlabot tavu veselību!
Aminoskābes
Aminoskābes ir tas materiāls, no kura ir būvētas visas mūsu organisma šūnas. Lielāko daļu aminoskābju uzņemam, ēdot gaļu un olas. Zinātnieki ir noskaidrojuši, ka
granātāboli satur 15 dažādas aminoskābes, no kurām dažas ir ļoti reti sastopamas augu izcelsmes pārtikā.
Un tieši tāpēc veģetāriešiem granātāboli ir gandrīz pilnīgi neaizstājams produkts.
Ģimenes laimei
Granātābolu var droši nosaukt par ģimenes augli, jo tas vienādi pozitīvi ietekmē gan sieviešu, gan vīriešu organismu. Tas palīdz
atjaunot hormonālo līdzsvaru gan sievietēm, gan arī vīriešiem un attiecīgi arī uzlabo to seksuālo dzīvi.
Sievietēm granātāboli palīdz sāpīgu mēnešreižu gadījumos un klimaksa periodā. Bet vīriešiem regulāra granātābolu un to sulas lietošana palīdz stiprināt potenci.
Redzes asumam
Dzīvojot modernajā pasaulē, negatīvā ietekme uz acīm pieaug ar katru dienu. Mūsu dienas paiet, skatoties visdažādākajos ekrānos, sākot ar telefoniem un beidzot ar datoriem. Šādos apstākļos ir ļoti svarīgi sniegt acīm pilnvērtīgu tām nepieciešamo atbalstu. Un granātāboli tam ir ļoti piemēroti.
Pateicoties to sastāvā esošajam vitamīnam A un antocianīnam, kas aktivizē apmaiņas procesus acu audos, tie veicina redzes uzlabošanos.
Īpaši bieži granātāboli un to sula tiek ieteikta padzīvojušiem cilvēkiem, lai novērstu vistas akluma un kataraktas veidošanos. Kaut tas ir aktuāli visos vecumos.
/nginx/o/2018/07/15/9558221t1h714a.jpg)
Palīdzība tievējot
Granātāboli ir neaizstājami arī tiem cilvēkiem, kuri vēlas atbrīvoties no liekā svara. Neskaitot to zemo kaloritāti, tie arī uzlabo vielmaiņu, izvada toksīnus un uzlabo gremošanu. Bet šie trīs procesi ir veselīgas svara zaudēšanas pamatu pamats. Pievienojiet granātābolu sēkliņas salātiem vai lietojiet to sulu kopā ar gaļu, un tas
noteikti uzlabos ēdiena pārstrādi un minimizēs tauku kārtiņas veidošanos.
Uzlabo ādas stāvokli
Arī cilvēkiem, kuriem ir problēmas ar ādu, ir vērts pievērst uzmanību granātāboliem. Granātābolu sastāvā esošās citronskābe, ābolskābe, skābeņskābe un citas organiskās skābes var palīdzēt atbrīvoties no vasaras raibumiem, pigmentācijas plankumiem, pinnēm, padarīt ādu gaišāku un gludāku.
Izmēģiniet šādu sejas masku: sajauciet nelielu daudzuma krējuma ar tējkaroti svaigi izspiestas granātābolu sulas, un uz 10 minūtēm uzklājiet šo masku uz sejas.
Tomēr esiet uzmanīgi un sākumā pārbaudiet, vai jums nav alerģijas, uzklājot masku uz neliela ādas fragmenta kādā ne tik redzamā vietā.
Palīdz sirdij un asinsvadiem
Granātāboliem piemīt spēja pazemināt asinsspiedienu, izvadot no asinsvadiem lieko holesterīnu un šādi attīrot tos.
Granātāboli ir arī lielisks profilaktisks līdzeklis pret aterosklerozi.
Antioksidants
Jau tas vien ka granātāboli satur C un E vitamīnu, liecina par šā augļa antioksidanta īpašībām. Tomēr, neskaitot šos vitamīnus, granātāboli satur arī tādu unikālu vielu kā punikalagīns - skābi, kas ir ne tikai spēcīgs antioksidants, bet
arī spēj izvadīt no organisma radiāciju.
Savelkoša un dezinficējoša iedarbība
Pateicoties augstam tanīnu līmenim granātābolu sastāvā, to mēdz ieteikt, ja ir traucēta kuņģa darbība. Un, kaut arī visvairāk šo vielu ir granātābola mizā, arī granātābolu sulā un mīkstumā šo vielu ir pietiekoši, lai cīnītos ar tādām problēmām kā, piemēram, diareja. Granātābola mizu novārījumu
var izmantot mutes skalošanai angīnas un asiņojošu smaganu gadījumā.
Dabisks pretdrudža līdzeklis
Zinātnieki ir pierādījuši, ka granātāboli spēj pazemināt augstu temperatūru un atvieglot smagas vīrusu izraisītas saslimšanas. Ļoti nozīmīgs ir arī tas fakts, ka regulāra granātābolu lietošana uzturā nostiprina imunitāti un ļauj izvairīties no dažādām saaukstēšanās slimībām.
Un tas neapšaubāmi ir īpaši svarīgi ziemas periodā.
Neskatoties uz visām granātābolu pozitīvajām īpašībām, grūtniecēm un mātēm, kuras baro bērnus ar krūti, ar šo augļu lietošanu uzturā vajadzētu uzmanīties un pēc iespējas pakonsultēties par to lietošanu ar ārstu. Ierobežot granātābolu daudzumu uzturā vajadzētu arī cilvēkiem ar zemu asinsspiedienu un cilvēkiem ar noslieci uz alerģijām. No granātāboliem pilnībā vajadzētu izvairīties tiem cilvēkiem, kuriem ir tādas nopietnas gremošanas sistēmas problēmas kā kuņģa čūla, pankreatīts vai gastrīts, un cilvēkiem, kuriem ir hemoroīdi.