Par «Time» Gada cilvēku kļuvusi Angela Merkele

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV žurnāls «Time» par 2015.gada cilvēku atzinis Vācijas kancleri Angelu Merkeli, paužot atzinību tam, ka viņa ir bijusi līdere Eiropas parādu, bēgļu un migrantu krīžu laikā, kā arī laikā, kad notikusi Krievijas intervence Ukrainā. «Time» norādīja, ka Merkele «ir iesaistījusies» katru reizi, kad šogad bija apdraudēta valstu iekārta Eiropā.

«Par to, ka no savas valsts prasa vairāk nekā lielākā daļa politiķu uzdrošinātos, par stingru pozīciju pret tirāniju, kā arī par lietderīgumu un stingru morālo līderību pasaulē, kur tā trūkst, Angela Merkele ir «Time« Gada cilvēks,» izvēli pamatoja «Time» izpildredaktore Nensija Gibsa.

«Iespējamība, ka Grieķijas bankrotēs, apdraudēja eiro zonas pastāvēšanu. Migrantu un bēgļu krīze meta izaicinājumu atvērto robežu principam. Un visbeidzot slaktiņš Parīzē atdzīvināja refleksu aizcirst durvis, uzcelt mūrus un neuzticēties nevienam,» rakstīja Gibsa.

«Merkele ir iesaistījusies katru reizi. Vācija izglāba Grieķiju - ar viņas stingriem noteikumiem. Tā laipni sagaida bēgļus kā radikāla islāmisma zvērību upurus, nevis izplatītājus,» viņa norādīja. «Un tā izvietos karavīrus ārvalstīs cīņai pret »Islāma valsti»,» piebilda «Time» izpilddirektore un rakstīja, ka «var piekrist viņai vai nē, bet viņa neizvēlas vieglu ceļu. Līderus pārbauda vien tad, kad cilvēki nevēlas viņiem sekot».

61 gadu vecā garīdznieka meita, kas uzauga Austrumvācijā, jau desmit gadu ir Vācijas kanclere un ir kļuvusi par ietekmīgāko sievieti pasaulē.

Katru gadu «Time» redakcija izraugās gada cilvēku, kurš labā vai sliktā nozīmē ir ietekmējis konkrētā gada notikumus. Tas var nebūt viens konkrēts cilvēks, bet arī cilvēku grupa, kas kaut ko ir mainījusi sabiedrībā.

Otrajā vietā «Time» ierindoja džihādistu grupējuma «Islāma valsts» vadītāju Abubakaru al Bagdadi, kam sekoja Republikāņu partijas pretendents kandidēšanai uz ASV prezidenta amatu Donalds Tramps, ASV kampaņas vienlīdzības veicināšanai «Black Lives Matter» («Melnādaino dzīvībām ir nozīme») aktīvisti, Irānas prezidents Hasans Rovhani, autotransporta platformas «Uber» dibinātājs Treviss Kalaniks un Keitlina Dženere, kas agrāk bija pazīstama kā olimpiskais čempions desmitcīņā Brūss Dženers un kam šogad veica dzimuma maiņas operāciju, pievēršot plašu sabiedrības uzmanību transpersonu problēmām.

Pērn par «Time» gada cilvēku tika atzīti visi cilvēki, kas cīnās pret Ebolas vīrusa izplatību. 2013.gadā tas bija Romas pāvests Francisks, bet 2012.gadā - ASV prezidents Baraks Obama, kas togad tika pārvēlēts amatā uz otru termiņu. «Time» gada cilvēka titulu Obama izpelnījās jau otro reizi. Pirmo reizi viņš to saņēma pēc ievēlēšanas ASV prezidenta amatā 2008. gadā.

Savukārt 2011. gadā šo titulu saņēma kolektīvais protestētājs visā pasaulē, «Time» skaidrojot šādu lēmumu ar pārmaiņām, ko 2011.gadā nesa ielu protesti, sākot no arābu valstīm līdz Ņujorkai. 2010.gadā par «Time» gada cilvēku tika atzīts sociālā tīkla «Facebook» dibinātājs Marks Zakerbergs, bet gadu iepriekš toreizējais ASV centrālās bankas – Federālās rezervju sistēmas – vadītājs Bens Bernanke.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu