Pēc otrā notiesājošā sprieduma Zaķa lietā mandātus Latgalē nepārdala

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pēc otrā notiesājošā sprieduma par vēlētāju uzpirkšanu 12.Saeimas vēlēšanās deputāta Dzintara Zaķa labā, kas kandidēja no «Vienotības» saraksta Latgalē, Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) nav pārdalījusi mandātus ne starp kandidātiem, ne partijām.

Pirmajā un otrajā tiesas spriedumā ir runa par trīs vēlētāju balsīm katrā. Ja «Vienotībai» atņem sešas balsis, partiju līmenī Latgales apgabalā tas izmaiņas nerada. Atņemot trīs plusus un svītrojumus «Vienotības» kandidātiem, tas neietekmē arī kandidātu secību sarakstā.

CVK lēmumu pieņēma vienbalsīgi. To vēl var pārsūdzēt tiesā.

Zaķis 12.Saeimā tika ievēlēts no Latgales. Viņš bija «Vienotības» saraksta trešais numurs, bet pakāpās uz pirmo. Zaķis saņēma 4554 plusus un 2804 svītrojumus.

Jau ziņots, ka otrajā no «Vienotības» saraksta kandidējušā Zaķa balsu pirkšanas lietām diviem brāļiem tika piespriests piespiedu darbs Viktoram Balabolinam un Aleksandram Balabolinam tiesa piesprieda attiecīgi 180 un 160 stundas piespiedu darbu.

Pirmajā balsu pirkšanas krimināllietā Jevgeņijs Brovčenko atzina savu vainu vēlētāju balsu pirkšanā 12.Saeimas vēlēšanu laikā, un tiesa viņam piemēroja 100 stundas piespiedu darba. Viņš vēlētājiem piedāvāja 10 eiro par to, ka viņi atbilstošajā deputātu kandidātu sarakstā pretī Zaķa vārdam un uzvārdam ievilks plusu. Šādi apsūdzētais uzpircis trīs vēlētājus.

CVK būs jālemj arī par spriedumu, kas pasludināts šonedēļ - 1.decembrī. Apsūdzēto Andreju Sačkovski tiesa sodīja par pusotru gadu nosacīti, bet Andri Kozuli tiesa nolēma attaisnot. Apsūdzība bija par 10 vēlētāju uzpirkšanu.

Zaķis ir izstājies no «Vienotības».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu