Operācijām pret «Islāma valsti» uz Irāku nosūtīs 100 ASV desantnieku

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV nosūtīs aptuveni 100 desantniekus uz Irāku, lai tur, kā arī pāri robežai Sīrijā cīnītos ar džihādistu grupējumu «Islāma valsts», trešdien paziņoja ASV armijas pārstāvis sakariem ar presi Stīvens Vorens.

«Iespējams, ap 100 vai arī nedaudz mazāk,» atzina Vorens, «Patiesībā krietni mazāk būs to, kas īstenībā būs pie ieroča melītes nospiešanas. Tas ir tiešām neliels skaitlis, divciparu skaitlis.»

Īpaši apmācīti desantnieki tiks iesaistīti tiešās kaujās ar «Islāma valsti». Tomēr Pentagons uzstāj, ka viņu misija nebūs pretrunā ar Baltā nama solījumu izvairīties no tā, ka ASV kaujās pret «Islāma valsti» iesaista sauszemes karaspēku.

Šī nav «sauszemes kaujas operācija ar bruņojumu un artilēriju, kombinētām bruņotām operācijām, nāvi un postu it visur, kur vien paskatās», sacīja Vorens.

«Tie ir reidi, tas ir neliels skaits augsti profesionālu desantnieku, kas veic ļoti precīzas, ļoti ierobežotas operācijas. Ir atšķirība,» viņš uzsvēra.

ASV jau šobrīd Irākā ir ap 3500 karavīru, bet viņu uzdevums ir «apmācīt un konsultēt» vietējos bruņotos spēkus.

Irākas premjerministrs Haiders al Abadi otrdien vakarā paziņoja - lai sakautu džihādistu grupējumu «Islāma valsts», Irākai ārvalstu sauszemes karaspēka vienības nav vajadzīgas.

Abadi tiešā veidā nenoraidīja iespējamo ASV karavīru iesaistīšanu, tomēr uzsvēra, ka visas operācijas ir jākoordinē ar Irākas valdību.

Vorens trešdien uzsvēra, ka par gaidāmo ASV desantnieku nosūtīšanu uz Irāku ar Abadi tiek runāts jau «vairākas nedēļas».

ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters otrdien paziņoja, ka Savienotās Valstis cīņām ar džihādistu grupējumu «Islāma valsts» Irākā izvietos īpašo operāciju spēkus, kas varēs veikt kaujas uzdevumus arī pāri robežai Sīrijā.

Tiks izvietoti «īpašie ekspedīcijas trieciena spēki», lai palīdzētu Irākas centrālās valdības un Kurdistānas reģiona bruņotajiem spēkiem, Pārstāvju palātas Bruņoto spēku komisijā sacīja ministrs.

Viņš neatklāja, tieši cik daudz ASV karavīru tiks iesaistīti šajās operācijās.

«Islāma valsts» ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur «kalifātu» un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Grupējums uzņēmies atbildību par Parīzē 13. un 14.novembrī notikušo slaktiņu, kurā tika nogalināti 130 cilvēki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu