Simtiem tūkstoši cilvēku demonstrācijās prasa rīcību pret klimata izmaiņām

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Simtiem tūkstoši cilvēku svētdien visā pasaulē izgāja kolorītās demonstrācijās, prasot rīcību pret klimata izmaiņām un uzsverot, ka «nav planētas B».

175 valstīs nedēļas nogalē notika 2,3 tūkstoši šādu demonstrāciju, kurās piedalījās vismaz 683 tūkstoši cilvēku, paziņoja kampaņas grupa «Avaaz», kas bija viena no to organizētājām. Tā atzina, ka šis ir lielākais skaits cilvēku, kas vienā reizē protestējuši pret klimata izmaiņām.

Londonas Haidparkā sapulcējās apmēram 50 tūkstoši demonstrantu, no kuriem daudzi bija uzvilkuši kameņu, govju, leduslāču, eksotisku zivju vai citu dzīvnieku kostīmus, savukārt citi demonstrēja plakātus ar brīdinājumiem.

«Nav planētas B», «Mūsu bērniem vajadzīga nākotne», «Mēs gribam simtprocentīgi tīru enerģiju» bija rakstīts uz dažiem no šiem plakātiem.

Londonas demonstrācijā «Oskaru» laureāti un slaveni mūziķi stāvēja blakus demonstrantiem no Klusā okeāna salām, kuras apdraud ūdens līmeņa celšanās, Skandināvijas un citiem reģioniem.

Modes dizainere Vivjena Vestvuda piedalījās gājienā no Haidparka uz Lielbritānijas parlamentu, kamēr 150 valstu līderi gatavojās tikties samitā Parīzē, lai izstrādātu plānu siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanai.

Britu aktrise Emma Tompsone, kas ir piedalījusies kampaņā pret naftas urbšanu Arktikā, sacīja, ka pērn tajā redzējusi klimata izmaiņu sekas.

Rokmūziķis Pīters Geibriels paziņoja, ka klimata izmaiņas ir «nopietns drauds» un jebkādā līgumā, kas tiktu apspriests Parīzes samitā, jābūt «reāliem līdzekļiem, lai padarītu iedarbīgas sarunas, kuru, kā esmu pārliecināts, būs papilnam».

«Politiķi grib, lai viņus atkal ievēlētu. Ja mūsu būs pietiekami daudz un tas notiks visā pasaulē, tad viņi reaģēs,» sacīja Geibriels.

Plaši protesta gājieni notika Austrālijā, un Sidnejā uz tiem sapulcējās 45 tūkstoši cilvēku.

Dānijas galvaspilsētā Kopenhāgenā, kur 2009.gadā notika iepriekšējais ANO klimata samits, pieci tūkstoši demonstrantu devās gājienā uz parlamentu. Četri no demonstrantiem bija leduslāču kostīmos, reklamējot skulptūru, kas šonedēļ tiks atvesta uz Parīzi un kurā parādīts ar naftu klāts beigts lācis.

Amsterdamā par spīti lietum septiņi tūkstoši cilvēku devās gājienā, kuru padarīja enerģiskāku bundzinieki un dejotāji. Daudzi brauca ar divriteņiem, uzsverot velosipēda kā ilgtspējīgas enerģijas līdzekļa lomu.

Parīzē, kur plānotā demonstrācija tika atcelta drošības apsvērumu dēļ, aktīvisti izveidoja dzīvo ķēdi. Parīzē Republikas laukumā izcēlās nekārtības, kuru dēļ policija aizturēja aktīvākos to dalībniekus un noteica viņiem mājas arestu, paziņoja Francijas prezidents Fransuā Olands.

Tūkstošiem cilvēku sadevās rokās dzīvajā ķēdē arī Briselē, aicinot politiskos līderus panākt klimata vienošanos.

Berlīnē apmēram 15 tūkstoši demonstrantu devās gājienā no centrālās dzelzceļa stacijas uz Brandenburgas vārtiem, kur tika izveidota skatuve, kas bija dekorēta ar melnu dūmu apņemtu zemeslodi.

Madridē apmēram 20 tūkstoši cilvēku piedalījās šīs pilsētas vēsturē lielākajā gājienā pret klimata izmaiņām, paziņoja organizācija «Greenpeace».

Ne mazāk kolorītas demonstrācijas notika Riodežaneiro, Sanpaulu, Bogotā, Limā, Vašingtonā un Ņujorkā.

Mehiko apmēram tūkstotis demonstrantu devās uz pilsētas galveno laukumu Sokalo, nesot ziedus, balonus un plakātus ar tādiem uzrakstiem kā «Man rūp mana planēta».

Ņujorkā ziemas aukstumam spītēja simtiem demonstrantu, starp kuriem bija «Ziemassvētku māmiņa» melnos zābakos un «Ziemassvētku tētis» ar plakātu «Ziemassvētki atcelti Ziemeļpola kušanas dēļ».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu