Bamako viesnīcā «Radisson Blu» 28 bojā gājušie; ķīlnieku ēkā vairs nav

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vairāki teroristi piektdien Bamako viesnīcā «Radisson Blu» sagrābuši par ķīlniekiem 140 viesus un 30 apkalpojošā personāla pārstāvjus, teikts paziņojumā, kuru izplatījusi starptautiskā viesnīcu ķēde «Carlson Rezidor Hotel Group». Ir ziņas, ka daļu ķīlnieku uzbrucēji atbrīvojuši - viņu vidū ir cilvēki, kuri esot spējuši citēt Korāna tekstus. Policijas operācijas gaitā atbrīvoti vairāki desmiti ķīlnieku.

Kā ziņots, iepriekš avoti drošības dienestos aģentūrai AFP pavēstīja, ka islāmisti Mali galvaspilsētā piektdien iebrukuši viesnīcā «Radisson Blu».

Aģentūra vēstīja, ka no viesnīcas, kurā ir 190 numuri, dzirdams automātisko ieroču šāvienu troksnis un ēku norobežojuši drošības spēki.

Teroristi Bamako viesnīcā «Radisson Blu» sagrābuši 170 ķīlniekus
Teroristi Bamako viesnīcā «Radisson Blu» sagrābuši 170 ķīlniekus Foto: AFP/LETA

«Tas notiek septītajā stāvā. Džihādisti šauj koridorā,» AFP pastāstīja kāds avots drošības dienestos.

Vairāki ārvalstu mediji ziņo, ka daļu ķīlnieku uzbrucēji atbrīvojuši. Faktors viņu atbrīvošanai bijušas cilvēku zināšanas par Korānu - viņiem likts citēt vārsmas no musulmaņu svētās grāmatas Korāna.

Mali Iekšlietu ministrija informēja, ka pašlaik 87 gūstekņi jau ir atbrīvoti vai arī izkļuvuši brīvībā pašu spēkiem. Brīvībā nokļuvuši arī viesnīcas darbinieki, kas no teroristu ieņemtās ēkas izbēguši pa avārijas izejām.

Ap plkst.18:40 pēc Latvijas laika tika ziņots, ka ķīlnieku viesnīcā vairs nav, taču ēkā ir atrasti 28 bojā gājušie. ANO pārstāvji redzējuši 12 cilvēku mirstīgās atliekas pagrabā un 15 ēkas otrajā stāvā.

BBC iepriekš ziņoja, ka uzbrukumā ir vismaz trīs bojāgājušie un ievainoti divi karavīri. Zināms, ka divi nogalinātie ir Mali pilsoņi, bet trešais ir kāds Francijas pilsonis.

Mali drošības spēki ap viesnīcu izveidojuši drošības kordonu.

Viesnīcā atrodas daudzu rietumvalstu pilsoņi. Ir ziņas, ka viesnīcā apmetusies Francijas pilsoņu grupa. Tāpat tur atrodoties Ķīnas tūristi. Aviokompānija «Turkish Airlines» ziņo, ka viesnīcā varētu būt septiņi tās darbinieki. «Reuters» vēsta, ka seši no «Turkish Airlines» darbinieki ir atbrīvoto ķīlnieku vidū.

Francijas prezidents Fransuā Olands paziņojis, ka tiek darīts viss iespējamais, lai ķīlniekus atbrīvotu. Ir ziņas, ka operācijā pret uzbrucējiem viesnīcā iesaistījušies arī Francijas un ASV drošības dienesti, kā arī ANO spēki.

Viens no atbrīvotajiem ķīlniekiem krīzes laikā slēpās savā istabā. «Ēku pamest mums palīdzēja policija un drošības dienesti. Iekšā joprojām ir daudz cilvēku. Es viesnīcas lobijā redzēju cilvēku ķermeņus. Tas bija briesmīgi,» viņš notikušo atstāstīja «France 24».

ASV vēstniecība ar sociālā tīkla «Twitter» starpniecību aicinājusi savas valsts pilsoņus, kuri bija apmetušies viesnīcā, meklēt drošu patvērumu un pie iespējas sazināties ar saviem tuviniekiem.

Uzbrucēji viesnīcā iegājuši, arābu valodā saucot: «Dievs ir varens!»

Šādu informāciju aģentūrai «Reuters» snieguši avoti drošības iestādēs.

BBC vēsta, ka viesnīcas īpašnieki ir no ASV un tā ir populāra apmešanās vieta ārvalstniekiem, kuri Mali atpūšas vai strādā.

Daži avoti informē, ka viesnīcā atrodas apmēram 10 uzbrucēji, tomēr viesnīcas pārstāvji pavēstījuši, ka uzbrucēji ir divi. BBC vēsta, ka uzbrucēji, iespējams, ir trīs.

Mali ir valsts Āfrikas rietumos, un tā ir bijusī Francijas kolonija.

2012. gadā, kad Mali ziemeļus bija okupējuši islāmistu kaujinieki, kas saistīti ar teroristisko organizāciju «Al Qaeda», Francija valstī izvērsa militāru operāciju. Tās gaitā islāmisti no šīm teritorijām tika padzīti, taču ik pa laikam vardarbība Mali uzliesmojusi no jauna.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu