Londonas centrā demonstrācijā pret kapitālismu izceļas nekārtības

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Aktīvisti Londonas centrā piektdienas naktī aizdedzināja policijas automašīnu un iesaistījās sadursmēs ar policiju, tūkstošiem cilvēku piedaloties «Miljons masku gājienā», kas vērsts pret kapitālismu.

Demonstranti uz policistiem meta petardes un pudeles. Daži policisti tika notriekti no zirgiem, bet vairāki protestētāji arī guva ievainojumus, policijai cenšoties iegrožot gājienu.

Policija informēja, ka 50 cilvēku ir aizturēti par dažādiem pārkāpumiem, tostarp noziedzīgu postījumu radīšanu un uzbrukumu policijas darbiniekiem. Dažiem protestētājiem «bija nodoms pastrādāt kriminālnoziegumu», paziņoja vietējā policija.

«Protesta akcijas gaitā policisti ir nogādāti slimnīcā, policijas zirgs ir ievainots un policijas automašīnai nodarīti noziedzīgi postījumi, kas ir pilnīgi nepieņemami,» sacīja Londonas pašvaldības policijas komandieris Bens Džulians Heringtons.

Protesta akcija Londonā
Protesta akcija Londonā Foto: AFP/LETA
«Noziegumus pastrādājušajiem būs jāatbild par nodarīto,» viņš piebilda.

Ikgadējā protesta akcijā pret pastāvošo iekārtu notiek Lielbritānijas Ugunskuru naktī. Gājienā piedalījās tūkstošiem cilvēku baltās maskās, kas atgādina Gaju Foksu, bet tagad tiek saistītas ar starptautisko hakeru tīklu «Anonymous».

Fokss 1605.gadā mēģināja uzspridzināt Lielbritānijas parlamenta ēku, lai panāktu katoļticīga monarha nākšanu pie varas. Ugunskuru nakts tiek atzīmēta ik gadu, lai pieminētu neizdevušos «Šaujampulvera plānu».

Protestētāji teica, ka vēršas pret korupciju, privātuma trūkumu, finansējuma nabadzīgākajiem samazinājumu, kā arī norādīja, ka «valdība pašlaik mūs nepārstāv».

Protesta akcija Londonā
Protesta akcija Londonā Foto: EPA/LETA

Demonstrācijas notika pie Bekingemas pils un premjerministra Deivida Kamerona biroja, kā arī pie valdošās Konservatīvās partijas galvenā biroja. Daži protestētāji skrēja pa Oksfordas ielu, kas ir nozīmīgs iepirkšanās rajons Londonā, un izsita veikalu logus, vienlaikus iesaistoties sadursmēs ar policiju.

Tāpat aktīvistu grupa pulcējās Lesteras laukumā, kur notika filmu sērijas «Hunger Games» («Bada spēles») pēdējās daļas Londonas pirmizrāde ar Dženiferas Lorensas un Džulianas Mūras piedalīšanos.

Policija bija pastiprinājusi drošības pasākumus Londonā pēc tam, kad jau pērn Ugunskuru nakts demonstrācijās izcēlās sadursmes un vairāki cilvēki tika aizturēti.

Trīs cilvēki, kas «uzvedās aizdomīgi», tika aizturēti pirms demonstrāciju sākuma, un pie viņiem atrada nažus, slēdzeņu uzlaušanas instrumentus un dūmu granātas, informēja policija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu