Pētījums: Jaundzimušo paredzamais mūža ilgums Latvijā ir zem vidējā OECD rādītāja

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/photos/peasap

Jaundzimušo paredzamais mūža ilgums Latvijā 2013.gadā bija 73,9 gadi, kas ir par aptuveni sešiem gadiem mazāk nekā vidējais Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) rādītājs, liecina OECD veiktais pētījums «Health at a glance 2015».

Pētījumā redzams, ka gan Latvijas, gan OECD jaundzimušo paredzamais mūža ilgums 1970.gadā bija aptuveni 70 gadu, bet 2013.gadā Latvijas rādītājs bija atpalicis no OECD vidējā rādītāja, kas bija 80,5 gadi.

Visilgākais jaundzimušo paredzamais mūža ilgums 2013.gadā - 83,4 gadi - bija Japānā. Tai sekoja Spānija, kurā paredzamais mūža ilgums bija 83,2 gadi, un Šveice, kurā paredzamais mūža ilgums bija 82,9 gadi.

Francijā šis rādītājs 2013.gadā bija 82,3 gadi un Itālijā - 82,8 gadi, savukārt Lielbritānijā - 81,1 gadi un Vācijā - 80,9 gadi.

Pētījumā iekļauto valstu vidū viszemākais mūža ilgums - 56,8 gadi - bija Dienvidāfrikā. Virs tās ierindota Indija, kur jaundzimušo mūža ilgums 2013.gadā bija 66,5 gadi, un Krievija, kurā šis rādītājs bija 70,7 gadi.

Abās pārējās Baltijas valstīs paredzamais mūža ilgums ir atšķirīgs. Lietuvas mūža ilgums - 73,5 gadi - līdzinās Latvijas rādītājam, savukārt Igaunija, kura ir OECD dalībvalsts, vairāk tuvojas vidējam OECD rādītājam. Igaunijā jaundzimušo paredzamais mūža ilgums 2013.gadā bija 77,3 gadi.

OECD pētījumā apkopoja datus par 34 dalībvalstīm, kā arī partnervalstīm, tai skaitā Brazīliju, Kostariku, Ķīnu, Kolumbiju, Indiju, Indonēziju, Latviju, Lietuvu, Krieviju un Dienvidāfriku.

Jaundzimušo vidējais paredzamais mūža ilgums ir gadu skaits, kādu vidēji nodzīvotu attiecīgā gadā dzimušie, ja viņu dzīves laikā mirstības līmenis katrā vecumā paliktu tāds, kāds tas bija dzimšanas gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu