NATO centrs: Atsevišķi Latvijas viedokļu līderi stratēģiskās komunikācijas jomā pastiprinājuši pretinieka efektus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrs konstatējis atsevišķus gadījumus, kad Latvijas viedokļu līderi stratēģiskās komunikācijas jomā «iekrituši» un pastiprinājuši valsts potenciālajam pretiniekam vajadzīgos efektus, intervijā aģentūrai LETA un aizsardzības portālam «Defence Matters» pastāstīja centra direktors Jānis Sārts.

Runājot par centra rīkotajām apmācībām Latvijas lēmumu pieņēmējiem, Sārts skaidroja, ka centrs tajās stāsta par to, kas ir stratēģiskā komunikācija, kādas ir tās metodes un veidi, kurus izmanto potenciālie pretinieki, lai panāktu savu informācijas jomā. «Tāpat mēs stāstām par sociālajiem tīkliem, kā tie ietekmē informācijas telpu,» viņš sacīja, piebilstot, ka pēdējā laikā parādījušies vairāki interesanti fenomeni.

«Bieži vien var redzēt, kā mēs iekrītam šādās situācijās,» pauda Sārts.

Lūgts minēt konkrētus piemērus, Rīgā bāzētā NATO centra direktors norādīja, ka tie nav paredzēti publiskai lietošanai. Vienlaikus viņš norādīja, ka šādi piemēri ir novērojami arī Latvijā, taču tie vairāk ir citās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs.

«Pastāv tāda krievu metode kā refleksīvā kontrole, kurai ir vesela metodoloģija, uz kuras cilvēki bieži vien uzķeras.

Cilvēki bieži vien izdara lietas, ar kuru sekām viņi pastiprinājuši pretiniekam vajadzīgos efektus, faktiski - sev iešāvuši kājās,» pauda Sārts.

Tikmēr, taujāts par centra pamatuzdevumiem, Sārts skaidroja, ka viņa vadītais centrs vēlas «noķert laiku», lai NATO ir spējīga pilnīgi orientēties un darboties jaunajā vidē. «Mēs vēlamies, lai lēmumu pieņēmēji būtu daudz labāk apmācīti šajās jomās.

Pats interesantākais un fascinējošākais ir virtuālās vides ietekme uz saziņu,»

viņš sacīja. «Mēs gribam turēt līdzi laikam, lai mūsu zināšanas dotu mums iespējas aizsargāt mūsu sabiedrību,» rezumēja centra direktors.

Kā ziņots, 20.augustā Rīgā tika atklāta NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra jaunā ēka, kurā piedalījās Latvijas prezidents Raimonds Vējonis un Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, Igaunijas ārlietu ministre Marina Kaljuranda, ASV senatori Džons Makkeins un Šeldons Vaithauss, kā arī citas augstas Latvijas un ārvalstu amatpersonas.

Centru NATO Ziemeļatlantijas padome 2014.gada 1.septembrī akreditēja kā starptautisku militāru organizāciju.

Kopš 2009.gada NATO samita alianse ir strādājusi, lai attīstītu stratēģiskās komunikācijas spējas. Neviena cita organizācijas dalībvalsts līdz šim nebija piedāvājusi izveidot savā valstī speciālu institūciju darbam ar šiem jautājumiem. Centra uzdevumi ir veicināt stratēģiskās komunikācijas attīstību, kā arī sniegt ekspertīzi un atbalstu NATO šajā jomā.

Centra darbinieki izstrādā rīcības plānus, organizē apmācības un piedalās NATO mācībās. Centrs sniedz tiešu atbalstu stratēģiskās komunikācijas disciplīnās dalībvalstīm un NATO štābiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu