Azerbaidžānā notiek parlamenta «vēlēšanas», kuras boikotē opozīcija

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Azerbaidžānā svētdien notiek parlamenta vēlēšanas, taču tās boikotē lielākās opozīcijas partijas, kuras apsūdz prezidenta Ilhama Alijeva autoritāro režīmu represijās pret politiskajiem pretiniekiem.

Gaidāms, ka šajās vēlēšanās Alijeva vadītā partija «Jaunā Azerbaidžana» (Yeni Azərbaycan) saglabās absolūto vairākumu parlamentā.

Lielākie opozīcijas politiskie spēki, kuru vidū ir Nacionālā demokrātisko spēku padome, partija «Vienlīdzība» (Müsavat) un Azerbaidžānas Demokrātiskā partija, vēlēšanas boikotē, norādot, ka vēlēšanas nav brīvas un godīgas, tāpēc nevēlas tās leģitimizēt.

Ilhams Alijevs kļuva par prezidentu 2003.gadā pēc sava tēva iepriekšējā prezidenta Heidara Alijeva nāves. Bijušais augsta ranga padomju funkcionārs Heidars Alijevs tika ievēlēts par Azerbaidžānas prezidentu 1993.gadā, un kopš tā laika valstī ir izveidots autoritārs režīms, kura rīkotās vēlēšanas starptautiskā sabiedrība neatzīst par brīvām un godīgām.

Pēc starptautiskās cilvēktiesību organizācijas «Amnesty International» datiem, pašlaik Azerbaidžānā atrodas ieslodzījumā vismaz 20 opozīcijas aktīvistu.

Uz 125 parlamenta deputātu vietām ir izvirzīti 767 kandidāti, kuri tiek ievēlēti vienmandāta apgabalos. Tostarp savus kandidātus ir izvirzījuši 15 politiskie spēki.

Parlamenta pilnvaru termiņš ir pieci gadi.

Balsstiesības ir 5,2 miljoniem Azerbaidžānas pilsoņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu