Rāviņš neatbalsta ideju pašvaldību vēlēšanās ļaut balsot pašvaldībā strādājošajiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Andrejs Baburovs / LETA

Saeimā iesniegtais likumprojekts, kas paredz, ka konkrētās pašvaldības vēlēšanās varēs balstot ne tikai tajā deklarētie iedzīvotāji, bet arī cilvēki, kuri attiecīgajā vietā strādājuši vismaz pēdējos četrus mēnešus, nav pareizs un nebūtu atbalstāms, - tādu viedokli pauda Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš (ZZS).

«Mēs par šo jautājumu esam iepriekš diskutējuši un šo ieceri neatbalstām,» pauda Jelgavas pašvaldības vadītājs. «Ja es šeit, konkrētajā pašvaldībā, dzīvoju un izmantoju tās infrastruktūru, tad es šo infrastruktūru arī uzturu par saviem nodokļiem,» norādīja Rāviņš, skaidrojot, ka būtu aplami vēlēt domi pašvaldībā, kurā cilvēks nemaksā nodokļus.

Rāviņš uzskata, ka šāda likuma pieņemšanas gadījumā viņam un viņa pārstāvētajam politiskajam spēkam rīdzinieki balsis neatņems, kaut arī viņš nenoliedz, ka starp Jelgavas iedzīvotājiem ir tādi, kuri darba dēļ mēro ceļu uz Rīgu. «Manuprāt, nebūtu prātīgi Jelgavas iedzīvotājiem vēlēt Rīgas domi. Jelgavnieki ir savas pilsētas patrioti. Protams, ja kāds plāno pārcelties uz dzīvi Rīgā, tad tāds variants nav izslēgts,» atzina Rāviņš.

Lai gan likumprojekta autori norāda, ka viņu mērķis ir radīt lielāku vēlētāju aktivitāti, Rāviņš apšauba šādas metodes efektivitāti. Tāpat viņš apšauba, ka «Vienotība» šādā veidā spētu uzlabot savas izredzes Rīgas domes vēlēšanās, jo «mehāniskā veidā nevar iegūt vairāk vēlētāju balsu».

Kā ziņots, Saeimā iesniegts likumprojekts, kas paredz, ka konkrētās pašvaldības vēlēšanās varēs balstot ne tikai tajā deklarētie iedzīvotāji, bet arī cilvēki, kuri attiecīgajā vietā strādājuši vismaz pēdējos četrus mēnešus.

Pašlaik Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likums noteic, ka konkrētajā pašvaldībā vēlēšanās var piedalīties vēlētājs, kurš vismaz 90 dienas pirms vēlēšanu dienas ir reģistrēts dzīvesvietā attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā, vai personai, kurai attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā pieder nekustamais īpašums. Savukārt vairāku Saeimas frakciju pārstāvji iesnieguši parlamentā likuma grozījumus, paredzot noteikt, ka pašvaldību vēlēšanās konkrētajā teritorijā var piedalīties arī cilvēks, kurš attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā ir nostrādājis kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais vismaz pēdējos četrus mēnešus.

Šo likumprojektu Saeimā iesniedza vairāki «Vienotības», Latvijas Reģionu apvienības deputāti, kā arī Ritvars Jansons (VL-TB/LNNK) un Gunārs Kūtris (NSL).

Likumprojekta autori uzsver, ka «likumdevējam ir pienākums atvieglot pilsoņiem iespēju piedalīties vēlēšanās, jo demokrātija nespēj veiksmīgi funkcionēt bez aktīvas sabiedrības līdzdalības, un zema vēlētāju aktivitāte ir drauds demokrātijai». Tomēr vēlētāju aktivitāte pašvaldību vēlēšanās samazinās.

Deputāti uzskata - lielākā daļa pilsoņu, kuru faktiskā un deklarētā dzīvesvieta nav vienas un tās pašas pašvaldības teritorijā, vēlētos piedalīties pašvaldību vēlēšanās savā faktiskajā dzīvesvietā. Tādēļ, atvieglojot vēlēšanu procedūru, iedzīvotāju aktivitāte pieaugtu, norāda likumprojekta autori.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu