«Saskaņa» un Elksniņš uzsāk cīņu par Daugavpils mēra krēslu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš.
Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš. Foto: Ieva Čīka/LETA

Tuvākajā laikā starpvalstu un starptautu kultūras saites starp Krieviju un Latviju vēlas stiprināt kāds muzikāls kolektīvs. Iespējams, ka Latvijā varētu ierasties Aleksandra Aleksandrova vārdā nosauktais Krievijas armijas dziesmu un deju ansamblis. Tas Krievijā ir lielākais bruņoto spēku kolektīvs. Aktīvi savā daiļradē propagandē padomju armijas varenību. Kopš septembra, palīdzot Krievijas Aizsardzības ministrijai, tas devies īpašā koncertturnejā - apbraukā to valstu galvaspilsētas, ko atbrīvojusi padomju armija.

Pagājušajā gadā – īsi pēc «zaļo cilvēciņu» ieiešanas Krimā ansamblis devās koncertēt uz Simferopoli un Sevastopoli. Un pirmo reizi tika atskaņota dziesma ar nosaukumu «Вежливые люди» jeb «Pieklājīgie cilvēki» – tas bija veltījums «zaļajiem cilvēciņiem», kas realizēja Vladimira Putina plānu par Krimas aneksiju. Dziesmas vārdu autors – Krievijas Aizsardzības ministrijas kultūras nodaļas vadītājs Antons Gubankovs. 8.decembrī ansamblis iecerējis uzstāties Rīgā. Pagaidām gan nav zināms, kur koncertu plānots sarīkot. Koncerti tiek solīti arī Lietuvā un Igaunijā.

Saeimas deputāts Elksniņš gūst ietekmi divos Daugavpils medijos

Pašvaldību vēlēšanas ir pēc diviem gadiem, un lielākajās pilsētās jau var just priekšvēlēšanu kampaņas pazīmes.

Saskaņa gatavojas pārņemt varu Daugavpilī. Tās deputāti nesen demonstratīvi pameta mēra Jāņa Lāčplēša vadīto koalīciju, patlaban strādā opozīcijā un aktīvi kritizē vietvaras darbu.

Saskaņai ir savs pagaidām neoficiāls mēra kandidāts Daugavpilī, un tas ir Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš.

Ar šo gadu viņš ieguvis ietekmi divos reģionālajos medijos, avīzē «Naš Gorod» un interneta portālā «GOROD.LV» kas plaši atspoguļo Elksniņa viedokli un kritizē konkurentus.

Interneta portālu iegādes brīdī kontrolēja ar skandālu no KNAB atlaistā izmeklētāja Ruslana Balakleiska dzīvesbiedre. Elksniņš un Balakleiskis ir seni kolēģi, bet nu abi draudzību vairs negrib atzīt.

Andreja Elksniņa izaugsme partijā Saskaņa bijusi strauja

Ievēlēts 11. Saeimā, Elksniņš no mazpazīstama advokāta kļuvis par vienu no redzamākajiem šīs partijas politiķiem un ir valdes loceklis. Saeimā viņš sēž blakus ilggadējam Saskaņas līderim Jānim Urbanovičam.

Elksniņš ir uzaudzis Daugavpilī, un partija uz viņu liek lielas cerības saistībā ar varas pārņemšanu otrajā lielākajā Latvijas pilsētā. Saskaņa sākusi atklātu cīņu ar Daugavpils mēra Jāņa Lāčplēša pārstāvēto Latgales partiju. Nesen četri Saskaņas deputāti izstājās no Lāčplēša vadītās koalīcijas Daugavpils domē.

Jau pēdējās Saeimas vēlēšanās Elksniņš kandidēja ar pirmo numuru no Latgales apgabala

Pagājušā gada nogalē Saskaņa Elksniņam uzticēja vadīt Daugavpils pilsētas nodaļu. Par savu palīdzi Saeimā viņš paņēmis kādreizējo Daugavpils domes priekšsēdētāju Žannu Kulakovu.

Arī vietējā informatīvā telpa pirms 2017.gada pašvaldību vēlēšanām tiek noskaņota par labu Saskaņai. Elksniņa viedokli uzkrītoši bieži citē divi Daugavpils mediji – nedēļas avīze «Naša Gazeta», kas pārdēvēta par «Naš Gorod», un interneta portāls «Gorod.lv».

Gandrīz katrā laikraksta «Naš Gorod» numurā ir vaicāts Elksniņa vērtējums par Daugavpils domes darbu vai publicēta plaša intervija ar Saeimas deputātu. Viņš runā, ka jāsamazina Daugavpils siltuma tarifi un jāpārstāj šķērdēt pašvaldības nauda. Elksniņš avīzē kritizē valdības partijas par kluso atbalstu 16.marta pasākumiem un vēstures pārrakstīšanu. Un kopā ar Krievijas un Baltkrievijas konsuliem Daugavpilī sveic kara veterānus 9.maijā.

Jaut.: - Avīze «Naš gorod» pieder kādam citam, nevis jums?

ANDREJS ELKSNIŅŠ, Saeimas deputāts (Saskaņa): - A Saeimas deputātam nekāda veida masu informācijas līdzekļi nepieder.

Jaut.: - Un portāls gorod.lv?

Elksniņš: - Jūs varat ieiet absolūti katra masu informācijas līdzekļa reģistrācijas dokumentos un konkrēti apskatīties, vai tur , piemēram, ir Andreja Elksniņa uzvārds. Un arī manā deklarācijā norādīts, ka nekādi masu informācijas līdzekļi man nepieder.

Laikraksta «Naš Gorod» īpašniece ir firma «Storno S» . Tās vienīgā īpašniece un amatpersona ir Svetlana Udalova, Elksniņa dzīvesbiedres māte. Uzņēmuma darbības joma ir grāmatvedība. Udalovas vīrs Andrejs, lielas Latgales celtniecības firmas īpašnieks, savulaik dāsni ziedojis «Saskaņai». Laikraksta bijušais īpašnieks darījuma detaļas nekomentē.

OĻEGS GUŠČINS, avīzes «Naša gazeta» bijušais izdevējs: - Ziniet, es par šo darījumu izteikties nevaru un negribu. Uz redzēšanos!

No šā gada Elksniņam draudzīgajiem medijiem pievienojies arī Daugavpilī populārais interneta portāls «Gorod.lv». Arī tajā tāpat kā avīzē Elksniņš plaši stāsta par šaubīgiem Lāčplēša vadītās Daugavpils domes iepirkumiem. Saeimas Saskaņas deputātu portālā piesaka kā cilvēku, kurš ne tikai ķēries pie reformām paša partijā, bet arī pie pārmaiņām Daugavpilī. Nereti Elksniņš pats ir publikāciju autors.

Jaut.: - Vai jums arī citos Daugavpils medijos ir publikācijas ar paša parakstu?

Andrejs Elksniņš, Saeimas deputāts (Saskaņa): - Katru reizi, kad deputāts kāpj tribīnē par kādu jautājumu, mēs izsūtam preses relīzi. Mēs esam pat priecīgi, ja žurnālists nāk mums pretī un publicē.

Interneta portāla iegādes brīdī par vienīgo valdes locekli un īpašnieku pilnvarnieci SIA «Gorod.lv» kļūst Jeļena Balakleiska.

Ar skandālu no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja atlaistā izmeklētāja Ruslana Balakleiska dzīvesbiedre. 2012.gadā KNAB darbinieku pieķēra, ka viņš no biroja telpām iznesis «Latvenenergo» vēl līdz galam neizmeklētās krimināllietas telefonsarunas. Audiofailus publicēja. KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks intervijā sabiedriskajā televīzijā tolaik norādīja, ka «Latvenergo» materiālu nopludināšanā iesaistīta arī augsta publiski pazīstama valsts amatpersona.

Šķetinot Balakleiska nodarījumu, bijušais biroja darbinieks atzina, ka ir labās attiecībās ar Saeimas deputātu Andreju Elksniņu. Abi ir no Daugavpils. Iepazinušies, kad Balakleiskis strādājis policijā Latgales pārvaldē un Elksniņš pie viņa stažējies kā Policijas akadēmijas students. Abi atjaunojuši sakarus, kad sākuši strādāt Rīgā. Laikā, kad publicēja Latvenergo lietas ierakstītās sarunas, KNAB izmeklētājs un Saeimas deputāts sazinājušies bieži.

Vēl pirms gada intervijā žurnālam «Playboy» arī Elksniņš neslēpa, ka abi ir bijušie kolēģi: «Es viņu personīgi pazīstu kopš 2003. gada, kopā ar viņu strādājām. Esam ļoti daudz kontaktējušies.Viņš ir ļoti labs cilvēks un rīkojās morāli pareizi. (..) Ruslans toreiz man daudz stāstīja, par to, kas notiek KNAB.»

Tomēr tagad gan Elksniņš, gan Balakleiskis savu draudzību noliedz.

Jaut.: - Jūsu attiecības ar Ruslanu Balakleiski - jūs esat minējis, ka kopā strādājāt?

ANDREJS ELKSNIŅŠ, Saeimas deputāts (Saskaņa): - Ruslans Balakleiskis. Tieši tā. Kopā mēs strādājuši neesam.

Jaut.: - Tas ir bijušais KNAB izmeklētājs, kurš ziņojis par pārkāpumiem. Intervijā sacījāt, ka strādājāt kopā?

Elksniņš: - Strādājuši kopā mēs neesam.

Jaut.: - Mums ir viens jautājums par Saeimas deputātu Andreju Elksniņu. Cik sen jūs viņu pazīstat?

RUSLANS BALAKLEISKIS, bijušais KNAB izmeklētājs, apsūdzētais: - Bez komentāriem, piedodiet. Man nav vēlmes runāt ar žurnālistiem, piedodiet.

Jaut.: - Bet attiecības ar Andreju Elksniņu - jūs taču viņu pazīstat?

RUSLANS BALAKLEISKIS, bijušais KNAB izmeklētājs, apsūdzētais: - Bez komentāriem, bez komentāriem.

Jaut:. - Jūs strādājāt kopā?

RUSLANS BALAKLEISKIS, bijušais KNAB izmeklētājs, apsūdzētais: - Nestrādājām.

Atklājoties, ka audiofailus no KNAB iznesis tieši viņš, Balakleiskis taisnojās, ka to darījis, lai pievērstu uzmanību izmeklēšanas problēmām. Viņš savus līdzzinātājus neatklāja. Vēlāk liedzās, ka audiofailus kādam vispār būtu devis. Balakleiski patlaban tiesā.

Jaut.: - Vai tas bija Andrejs Elksniņš, kam jūs nodevāt audiofailus, nozagtos KNAB?

RUSLANS BALAKLEISKIS, bijušais KNAB izmeklētājs, apsūdzētais: - Tie bija citplanētieši!

Jaut.: - Vai jūs atzīstat vainu jums inkriminētajos noziegumos?

BALAKLEISKIS: - Vai jums ir ausis vai ne?

Jaut.: - Vai tas nozīmē jā vai nē?

JEĻENA KVJATKOVSKA, zvērināta advokāte, R.Balakleiska aizstāve: - Tas nozīmē bez komentāriem.

Balakleiska lietas ietvaros liecības sniedza arī tobrīd Saeimas Nacionālās drošības komisijas loceklis Elksniņš. Viņa iesaisti lietā nepierādīja.

Neilgi pēc notikušā Saeimas deputātam Elksniņam specdienesti atteica pielaidi valsts noslēpumam, un viņam darbu slepenajā Saeimas komisijā nācās pamest.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu