EK sola Lietuvai palīdzību Krievijas aizturētā zvejas kuģa atbrīvošanā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Komisija cenšas panākt, lai pirms divām nedēļām Barenca jūrā aizturētais Lietuvā reģistrētais zvejas kuģis «Jūros vilkas» pēc iespējas drīzāk tiktu atbrīvots, vēstulē Lietuvas zemkopības ministrei Virgīnijai Baltraitienei apliecinājusi Eiropas jūrlietu un zivsaimniecības komisāre Marija Damanaki.

Kopš kuģa aizturēšanas brīža EK cieši sadarbojusies ar Lietuvas varas iestādēm, Eiropas zivsaimniecības kontroles aģentūru, Eiropas Ārējās darbības dienestu un Ziemeļaustrumatlantijas Zvejniecības komisiju (NEAFC) un saskaņojusi nepieciešamo rīcību.

Sazinoties ar Krievijas varas iestādēm, mēģināts noskaidrot, kādos pārkāpumos kuģis tiek vainots un kādos apstākļos tas aizturēts.

Komisāres vēstulē arī paustas nopietnas bažas par to, ka Krievijas robežapsardzes dienests kuģi aizturējis ar varu.

Jau ziņots, ka Krievija 18.septembrī Barenca jūrā aizturēja Lietuvā reģistrētu zvejas kuģi «Jūros vilkas», apgalvojot, ka tas iebraucis Krievijas ekonomiskajā zonā un nodarbojies ar nelikumīgu krabju zveju. Kuģis ar varu tika aizvilkts uz Murmanskas ostu.

Savukārt Lietuva norāda, ka Krievija kuģi aizturējusi Ziemeļaustrumatlantijas Zvejniecības komisijas (NEAFC) pārraudzītajā zvejas akvatorijā. Gan Eiropas Savienība (ES), gan Krievija ir šīs komisijas dalībvalstis.

Lietuvas Republikas institūcijas veselas četras dienas netika informētas par kuģa un tā apkalpes aizturēšanu, lai gan trīs no 28 apkalpes locekļiem, ieskaitot kapteini Aleksandru Gruško, ir Lietuvas pilsoņi.

Krievijas mediji vēl pirms tiesas procesa sākšanās vēstīja, ka kuģa īpašniekiem draudot naudassods 30 miljonu rubļu (gandrīz 600 000 eiro) apmērā.

Šīs nedēļas sākumā tika ziņots, ka Lietuvas zvejas kuģim nāksies palikt Murmanskā vēl vismaz nedēļu, lai gan iepriekš medijos izskanēja informācija, ka pirmdien tiesa varētu lemt par tā atbrīvošanu pret drošības naudu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu