NATO ģenerālsekretāra amatā stājas Jenss Stoltenbergs (14)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Norvēģijas bijušais premjerministrs Jenss Stoltenbergs trešdien stājas NATO ģenerālsekretāra amatā. Šajā postenī viņš nomaina bijušo Dānijas premjerministru Andersu Fogu Rasmusenu.

Stoltenbergs amatā stājas laikā, kad alianse gatavojas uzsākt jaunu misiju Afganistānā, turklāt Krievijas agresijas dēļ saglabājas spriedze Ukrainā.

«Pasaule ir stipri atšķirīga no tās, kāda tā bija tad, kad es kļuvu par NATO ģenerālsekretāru pirms pieciem gadiem,» svētdien britu laikrakstā «The Independent» atzina Rasmusens.

«Izaicinājumi, ar kuriem mēs sastopamies, ir lielāki un krietni sarežģītāki, nekā tie jebkad ir bijuši kopš Aukstā kara beigām.»

Rasmusens atzina, ka pilnvaru laikā «visdziļāko vilšanos» viņam sagādājusi Krievijas uzvedība.

Norvēģijas Darba partijas bijušais līderis Stoltenbergs premjera amatā bijis astoņus gadus. Premjera krēslu viņš pameta pēc 2013.gada septembra vēlēšanām.

Norvēģija ir NATO dalībvalsts kopš alianses izveidošanas brīža 1949.gadā.

Sākotnēji bija paredzēts, ka Rasmusena pilnvaru termiņš beigsies 31.jūlijā, tomēr tas tika pagarināts par diviem mēnešiem, lai viņš varētu pārraudzīt arī septembra sākumā Velsā notikušo NATO samitu.

«NATO arī turpmāk būs spēcīgākā militārā alianse, kādu pasaule ir redzējusi, jo mums ir kopīga ticība brīvībai un demokrātijai, un mēs stāvam kopā, lai nosargātu šīs vērtības,» vēstulē NATO karaspēkam otrdien rakstīja Rasmusens.

«Esmu pārliecināts, ka jūsu neaizstājamais ieguldījums šīs lietas labā nodrošinās, ka NATO spēs pārvarēt izaicinājumus, kādi tie ir šodien un būs nākotnē,» piebilda Rasmusens.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu