SKT prokurore oficiāli pieprasa izmeklēt 2008.gada Krievijas karu pret Gruziju

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Starptautiskās krimināltiesas (SKT) prokurore Fatu Bensuda otrdienas vakarā oficiāli pieprasīja izmeklēt 2008.gadā notikušo Krievijas karu pret Gruziju.

SKT ir pasaulē vienīgais pastāvīgais kara noziegumu tribunāls. Prokurores pieprasījums nozīmē, ka šai tiesai pirmoreiz jāizmeklē noziegumi, kurus var būt izdarījusi Krievija.

Prokurores pieprasījumā teikts, ka sākotnējā izmeklēšanā ir atrasti pierādījumi par kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci, kurus izdarījuši Krievijas, Gruzijas un prokrieviskie Dienvidosetijas spēki šā brutālā, bet īsā bruņotā konflikta laikā.

Bensuda lūdza atļauju sākt izmeklēšanu par likumpārkāpumiem, kas izdarīti no 2008.gada 1.jūlija līdz tā paša gada 10.oktobrim.

Sākotnējā izmeklēšanā ir konstatētas «etnisko gruzīnu civiliedzīvotāju slepkavības, piespiedu pārvietošanas un vajāšanas un viņu īpašuma iznīcināšana un izlaupīšana, ko izdarījuši Dienvidosetijas spēki,» teikts šajā pieprasījumā.

Ir notikuši arī Dienvidosetijas spēku uzbrukumi Gruzijas miera uzturētājiem, kā arī Gruzijas spēku uzbrukumi Krievijas miera uzturētājiem.

2008.gada 8.augusta naktī toreizējais Gruzijas prorietumnieciskais prezidents Mihails Saakašvili sāka ofensīvu Dienvidosetijas atkalpievienošanai Gruzijai, bet Gruzijā iebruka Krievijas spēki.

Krievija pēc šā kara oficiāli atzina Gruzijas separātiskās republikas Dienvidosetiju un Abhāziju par neatkarīgām valstīm.

SKT prokurori lēš, ka šajā karā tika piespiedu kārtā pārvietoti no 13,4 tūkstošiem līdz 18,5 tūkstošiem etnisko gruzīnu un «etnisko gruzīnu iedzīvotāju skaits konflikta zonā samazinājies par vismaz 75%».

Bensudas pieprasījumā teikts, ka Dienvidosetijas separātistu spēki veikuši noziegumus ar «sevišķu nežēlību un uz diskriminācijas pamatiem», sagraujot apmēram 5000 mājas un nogalinot no 51 līdz 113 etnisko gruzīnu.

«Upuri parasti tika iebiedēti un pazemoti, un viņus piespieda skatīties, kā viņu mājas tika nolīdzinātas ar zemi,» rakstīja Bensuda savā pieprasījumā tiesai.

Lai piespiedu kārtā izraidītu etniskos gruzīnus, tika pilnīgi vai daļēji iznīcināti vairāk nekā 24 ciemi Kurtas, Tigvas un Eredvi pašvaldībās Dienvidosetijā.

Sākotnējā izmeklēšanā arī tika izmeklēta 10 Krievijas miera uzturētāju nogalināšana, kurā tika apsūdzēti Gruzijas spēki.

2002.gadā nodibinātā un Hāgā bāzētā SKT ir sākusi izmeklēšanas astoņās Āfrikas valstīs.

Gruzija ir SKT dalībvalsts, līdz ar to šai tiesai ir jurisdikcija pār noziegumiem, kas izdarīti Gruzijas teritorijā. Krievija nav SKT dalībvalsts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu