Vaškevičs par 3 miljoniem eiro gribējis piespiest dot nepatiesu liecību (61)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūdzis uzsākt kriminālvajāšanu pret kādreizējo Finanšu ministrijas augsta ranga valsts amatpersonu Vladimiru Vaškeviču saistībā ar piespiešanu dot nepatiesu liecību, liecina aģentūras BNS rīcībā esošā informācija.

Precizēts virsraksts un ziņa atbilstoši jaunākajai informācijai

KNAB Ģenerālprokuratūrai nosūtījis kriminālprocesa materiālus, lūdzot uzsākt kriminālvajāšanu pret valsts amatpersonu par liecinieka piespiešanu ar uzpirkšanu un vardarbības piedraudējumu dot nepatiesu liecību tiesā, atsakoties no iepriekš sniegtajām liecībām un sniedzot amatpersonas aizstāvju sagatavotās nepatiesās liecības. Biroja izmeklētājs uzskata, ka ir savākti pietiekami pierādījumi, lai uzsāktu aizdomās turētās personas kriminālvajāšanu par noziedzīgiem nodarījumiem, aģentūru BNS informēja KNAB pārstāve Laura Dūša.

Kriminālprocesā iegūtie pierādījumi liecina, ka valsts amatpersona organizējusi, uzkūdījusi un atbalstījusi noziedzīga nodarījuma izdarīšanu ar vairāku privātpersonu iesaistīšanu nolūkā panākt, lai vardarbības draudu iespaidā un

par prettiesisku atlīdzību trīs miljonu eiro apmērā liecinieks atteiktos no iepriekš sniegtajām liecībām

un sniegtu valsts amatpersonas uzticamības personu iepriekš sagatavotās nepatiesās liecības.

Konstatēts, ka amatpersona uzdevusi kādai privātpersonai, izmantojot citu privātpersonu, nelikumīgi iespaidot liecinieku, lai viņš tiesā apsūdzētās valsts amatpersonas interesēs sniegtu nepatiesas liecības, par to samaksājot lieciniekam prettiesisku atlīdzību un viņu uzpērkot, kā arī izsakot piedāvājumu atteikties no ieņemamā amata, pretējā gadījumā –

ja piedāvājums netiktu pieņemts – piedraudot sākumā uzspridzināt automašīnā privātpersonu

kā brīdinājumu lieciniekam. Valsts amatpersona, saistībā ar šo darbību veikšanu privātpersonai veikusi prettiesisku samaksu ne mazāk kā 19 632 eiro apmērā.

Kriminālprocess pret privātpersonu par iespējamiem draudiem saistībā ar nepatiesu liecību sniegšanu tika izdalīts atsevišķā lietvedībā. Izskatot šo krimināllietu vienošanās procesā, 2013.gada jūlijā tiesa atzina apsūdzēto privātpersonu par vainīgu noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un apstiprināja starp prokuroru un apsūdzēto noslēgto vienošanos par vainas atzīšanu un soda piespriešanu. Nolēmums jau stājies likumīgā spēkā 2013.gada 26.jūlijā.

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likuma noteiktajā kārtībā.

Jau vēstīts, ka Vaškevičs, kuru turēja aizdomās par kukuļošanu, tika apcietināts jau 2011.gada ziemā, taču vēlāk viņu atbrīvoja pret 60 tūkstošu latu drošības naudu. Papildus Vaškevičam tika piemēroti arī trīs citi drošības līdzekļi - aizliegums tuvoties konkrētām personām un vietai, aizliegums izbraukt no valsts, kā arī noteiktas nodarbošanās aizliegums. Pirmās instances tiesa deva atļauju Vaškevičam doties uz Austriju, no kuras viņš neatgriezās. Savu vainu inkriminētajos nodarījumos Vaškevičs neatzīst.

Komentāri (61)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu