LTV: Rīgas mēra bijusī sieva ieguvusi amatu Rīgas brīvostā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas brīvostas valdē darbojas gan Rīgas domes, gan valdības izvirzīti pārstāvji, to skaitā arī Rīgas mērs Nils Ušakovs. Latvijas Televīzijas rīcībā nonākusī informācija liecina, ka tagad amatu brīvostā ieguvusi arī Rīgas mēra bijusī dzīvesbiedre Jeļena Ušakova. Kā to vērtēt? Vai tas ir interešu konflikts? Vai ietekmes izmantošana? Vai slikta prakse darbinieku atlasē?

Jeļenai Ušakovai ir ekonomistes izglītība. Taču līdz šim viņas intereses bijušas ļoti daudzpusīgas. Gan debitējusi modes biznesā, gan kā televīzijas šova vadītāja, gan līdz šim vadījusi savu kafejnīcu Rīgā. Taču tagad, izrādās, dod padomus Rīgas Brīvostas pārvaldniekam. Uz aicinājumu sniegt interviju, saņēmām atbildi īsziņā «Labdien, es šobrīd neesmu uz vietas. A.c., Jeļena U.»

Pats Rīgas mērs publiski runāt negribēja, jo nevēloties komentēt bijušās sievas karjeru.

Kādus tieši padomus brīvostai sniedz Jeļena Ušakova – to gribējām uzzināt no ostas pārvaldnieka Leonīda Loginova. Taču pārvaldnieks aicinājumiem uz interviju neatsaucās.

Korupcijas apkarotāji atzīst, ka šādās situācijās ir bezspēcīgi – likums nav pārkāpts. Un, pat ja ir, tas tiek apiets ar līkumu.

Ilze Jurča, KNAB priekšnieka vietniece - faktiski jau šādas situācijas likums nevar noregulēt..Tā ir faktiski tāda – varbūt savstarpējo attiec';ibu joma, kuru tik tālu likums nekad neregulē. Jo mēs varam atcerēties līdzīgus gadījumus, kad bija Saeimas deputātu palīgu skandāls, tad viņi samainījās palīgiem - viena sieva palīdzēja citam deputātam un otrādi. Tātad – šīs ir tās situācijas, kuras vairāk ir vērtējamas no ētikas prizmas, nevis no likuma viedokļa.

Finanšu ministrija ir viena no tām, kam jāpārstāv valsts intereses brīvostā. Arī te atzīst - brīvosta īsteno ētiski sliktas tradīcijas.

Aleksis Jarockis, Finanšu ministrijas Komunikācijas departamenta direktors - Rīgas Brīvostu var piekaitīt publiskai pārvaldei, tas nav privātais kantoris. Tad, protams, darbinieki, mēs ļoti ceram, ka tiek atlasīti pēc kvalifikācijas, izvērtējot šo kvalifikāciju, darba pieredzi, nevis vienkārši draudzības vai pazīšanās vārdā. Jo jebkurā gadījumā visi – gan tie cilvēki, kas strādā valsts pārvaldē, pašvaldības vai publiskā pārvaldē, protams, ir atbildīgi arī par valsts pārvaldes reputācijas jautājumiem. Un tas ir tikai jautājums, kādu piemēru mēs rādam arī saviem līdzcilvēkiem, sabiedrībai.

Jau iepriekš ziņots, ka Rīgas brīvosta bēdīgi slavena ar to, ka tur darbā tikuši iekārtoti citur amatus zaudējuši politiķi vai ietekmīgu cilvēku radinieki – to skaitā arī vairāki ostas pārvaldnieka ģimenes locekļi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu