Vējonis: Būs nepieciešams pārskatīt aizsardzības budžetu nākamajiem gadiem (10)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Ņemot vērā NATO samitā Velsā lemto, būs nepieciešams pārskatīt Latvijas aizsardzības budžetu nākamajiem gadiem, Latvijas Radio teica aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

Samitā tika nolemts stiprināt NATO austrumu robežu, kas skar Baltijas valstis kā arī Poliju un Rumāniju, pastiprināt sabiedroto spēku klātbūtni reģionā, kas kalpos kā atturēšanas elements jebkuram agresoram, kā arī nodrošināt infrastruktūru, lai izvērstu papildus spēkus, ja šāda nepieciešama radīsies, skaidroja Vējonis.

Tas nozīmē, ka arī Latvijai būs jāsper attiecīgi soļi un jānodrošina infrastruktūra, piemēram, būvējot papildus noliktavas, kur glabāt ieročus un munīciju, būvējot un iekārtojot kazarmas, kur izvietot papildu karaspēku, kā arī jāstiprina bruņotie spēki. Tas nozīmē, ka būs nepieciešams straujāks budžeta palielinājums nākamajos gados, nekā tas bija paredzēts līdz šim, teica ministrs.

Jau ziņots, ka Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija 16.septembrī iztaujās aizsardzības ministru Raimondu Vējoni (ZZS) par Latvijas ieguldījumu NATO ātrās reaģēšanas spēku vienības veidošanā, aģentūru LETA informēja komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (V).

Arī komisija ir gatava sniegt visu nepieciešamo palīdzību, lai atbalstītu NATO plānus, piemēram, izstrādājot likuma grozījumus, ja tādi būs nepieciešami. Vissvarīgākais jautājums ir par 2015.gada valsts budžetu, un politiķis cer, ka 12.Saeimā ievēlētās partijas, kuras būs atbildīgas par nākamā gada budžeta apstiprināšanu, to ņems vērā.

Komisija ar Vējoni būtu gatava tikties agrāk, taču 16.septembris ir tas laiks, kad ministrs var ierasties, norādīja Latkovskis.

Kā ziņots, NATO apstiprinājusi ātrās reaģēšanas vienības veidošanu un alianses «pastāvīgu» klātbūtni austrumu dalībvalstīs.

NATO dalībvalstu līderi, kas pulcējušies uz samitu Velsā, piektdien apstiprinājuši ātrās reaģēšanas plānu, kas cita starpā paredz izveidot «īpaši augstas gatavības spēkus, kurus iespējams izvērst ļoti īsā laikā», paziņojis alianses ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens.

Vienlaikus NATO apstiprinājusi savu spēku «pastāvīgu» klātbūtni alianses austrumu dalībvalstu teritorijā. Tā tiks nodrošināta ar rotācijas palīdzību, norādīja Rasmusens.

Viņš uzsvēra, ka alianses Rīcības gatavības plāns došot Krievijai nepārprotamu apliecinājumu, ka «NATO aizsargā visus sabiedrotos jebkurā laikā».

«Ja jūs pat tikai domāsiet par uzbrukumu vienam sabiedrotajam, jums būs jāstājas pretī visai aliansei,» vēršoties pie jebkura potenciālā agresora, norādīja Rasmusens.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu