Nekad vēl nesvinētā jubileja (43)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

1991.gada 6.septembra rīts atnāca ar ziņu, ka PSRS Valsts Padome pieņēmusi vēsturisko lēmumu atzīt Latvijas Republikas neatkarību. Portāls TVNET piedāvā bijušā PSRS tautas deputāta no LTF Andreja Cīruļa atskatu uz šiem Latvijas vēsturē svarīgajiem notikumiem.

Tagad, kad tāltālē ducina lielgabali, būtisks šķiet 6. septembris, kad varētu (un vajadzētu!) svinēt nekad vēl neatzīmētu jubileju.

1991. gada augusta pučs bija pasaules mēroga notikums, kura laikā Latvijas Republikas Augstākā Padome patiesi dramatiskos un dzīvībai bīstamos apstākļos pieņēma konstitucionālo aktu par Latvijas kā neatkarīgas valsts statusu «de facto».

Par Latvijas Republikas valstisko statusu

Sākās LR neatkarības atzīšanas process. 22. augustā to izdarīja Islande, tai sekoja desmitiem citu valstu. 24. augustā dekrētus par Lietuvas, Latvijas un Igaunijas valstiskās neatkarības atzīšanu parakstīja Krievijas prezidents Boriss Jeļcins. Tajā Krievijas prezidents aicināja PSRS prezidentu atzīt Latvijas Republikas neatkarību.

Nākamajā dienā – 25. augustā Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs Anatolijs Gorbunovs, Augstākās Padomes LTF frakcijas priekšsēdētājs Jānis Dinevičs, Latvijas Republikas Ministru Padomes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Ilmārs Bišers, iekšlietu ministrs Aloizs Vaznis un valdības pastāvīgais pārstāvis Maskavā Jānis Peters tikās ar PSRS aizsardzības ministru Jevgēņiju Šapošņikovu, iekšlietu ministru Viktoru Baranņikovu un Valsts drošības komitejas priekšsēdētāju Vadimu Bakatinu, kurus PSRS prezidents M. Gorbačovs tikko bija iecēlis amatos pēc KPFSR prezidenta B. Jeļcina kategoriska pieprasījuma.

Uzreiz pēc puča daudzi PSRS tautas deputāti pieprasīja Augstākās Padomes ārkārtas sēdes sasaukšanu.

Šajā sēdē Latvijas pārstāve PSRS Augstākās Padomes Tautību padomes priekšsēdētāja vietniece Valentīna Klibiķe panāca, ka PSRS Augstākā Padome nobalso par Jāņa Petera priekšlikumu PSRS tautas deputātu V kongresa dienas kārtībā iekļaut jautājumu par Baltijas valstu neatkarības atzīšanu.

Interesanti atzīmēt, ka iesniegumu parakstīja arī vairāki tie Latvijas deputāti, kas līdz šim LTF pozīciju nebija atbalstījuši.

Augsti godājamais Mihail Sergejevič!

PSRS tautas deputātu V kongress bija ļoti vētrains notikums četru dienu garumā, kas beidzās ar PSRS Valsts Padomes ievēlēšanu. Situācijas mainījās tik strauji un negaidīti, ka pat visgudrākā zīlniece nebūtu varējusi noteikt, kā notikumi attīstīsies tālāk.

6. septembra rīts atnāca ar ziņu, ka PSRS Valsts Padome pieņēmusi vēsturisko lēmumu atzīt Latvijas Republikas neatkarību.

Mēs varējām braukt mājās.

PSRS Valsts Padomes lēmums par Latvijas Republikas neatkarības atzīšanu

Šodien ir šā notikuma gadadiena. Un šodien negribas un bail pat iztēloties, kā mums klātos, ja nebūtu bijuši šie grandiozie vēstures pagriezieni, kā būtu tad, ja mēs vēl būtu PSRS sastāvā.

Komentāri (43)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu