Teroristi Austrumukrainā pārtraukšot uguni, ja Kijeva pieņems Putina «miera plānu» (40)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FRANCISCO LEONG / AFP

Maskavas atbalstīto krievu algotņu un vietējo teroristu bandu vadoņi paziņojuši, ka piektdien tā dēvētās kontaktgrupas sanāksmes laikā došot pavēli par uguns pārtraukšanu, ja Ukraina piekritīs Krievijas piedāvātajam «miera plānam».

Paziņojumā, kuru ceturtdien kopīgi izplatījuši teroristu vadoņi, kas uzdodas par pašpasludināto tā dēvēto tautas republiku vadītājiem, teikts, ka viņi izdošot pavēli par uguns pārtraukšanu, ja Minskā paredzētajā sanāksmē, kurā piedalīsies Ukrainas, Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO), kā arī Maskavas pārstāvji, tiks parakstīts «miera plāns», kuru trešdien piedāvā Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Teroristu vadoņi piebilst, ka iesniegšot papildu nosacījumus par «konfliktējošo pušu garantijām» pamiera ievērošanai.

Kā ziņots,

Putins trešdien izklāstīja septiņu punktu plānu

pamiera panākšanai Austrumukrainā.

Prokremliskajiem kaujiniekiem un Ukrainas armijai jāpārtrauc uzbrukumi rajonos ap Doņecku un Luhansku, bet Ukrainas karavīriem jāatkāpjas uz pozīcijām, no kurām tie nevar apšaudīt pilsētas. Armijai arī jāpārtrauc gaisa uzlidojumi, paredzēts Putina plānā.

Pamiera ievērošana jāuzrauga starptautiskajiem novērotājiem, bez nosacījumiem jāatbrīvo visi ieslodzītie, jāizveido bēgļu un humānās palīdzības koridori un jāsniedz palīdzība Doņeckas un Luhanskas infrastruktūras atjaunošanai.

Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks trešdien noraidīja Putina «miera plānu», kas vairāk līdzinās teroristu glābšanas plānam, kura mērķis ir konflikta iesaldēšana.

«Šis kārtējais «plāns» ir mēģinājums aizmālēt acis

starptautiskajai sabiedrībai pirms NATO samita un mēģinājums izvairīties no neizbēgamajiem Eiropas Savienības (ES) lēmumiem par jaunā sankciju viļņa ieviešanu,» teikts Jaceņuka paziņojumā.

«Īstais Putina plāns ir Ukrainas iznīcināšana un PSRS atjaunošana,» uzsvēra premjers, piebilstot, ka nekādiem Krievijas prezidenta plāniem ticēt nedrīkst.

«Visas iepriekš ar Krieviju saskaņotās vienošanās - Ženēvā, Normandijā, Berlīnē, Minskā - Krievijas režīms vai nu vienkārši ignorējis, vai nekaunīgi pārkāpis,» atzina Jaceņuks.

Viņš piebilda, ka pašam labākajam plānam par kara izbeigšanu ir viens punkts - Krievijas karaspēka izvešana no Ukrainas.

«Mēs gaidām NATO un ES lēmumus par agresora apturēšanu,»

sava paziņojuma noslēgumā uzsvēra Ukrainas premjerministrs.

Skepsi par Putina plānu paudis arī NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens.

«Krievija uzbrūk Ukrainai,» pirms NATO samita sākuma Ņūportā, Velsā, ceturtdien sacīja Rasmusens.

«Ļaujiet man uzsvērt, mēs pozitīvi vērtējam visus centienus rast mierīgu atrisinājumu Ukrainas krīzei,» viņš sacīja, izsakoties par «tā dēvēto miera plānu».

«Nozīme ir tam, kas patiesībā notiek uz vietas.

Mēs joprojām redzam Krievijas līdzdalību situācijas destabilizācijā Austrumukrainā,» viņš piebilda.

«Mēs turpinām aicināt Krieviju, lai tā atvelk karaspēku no Ukrainas robežām, aptur ieroču un kaujinieku plūsmu uz Ukrainu, izbeidz atbalstīt bruņotos kaujiniekus Ukrainā, iesaistās konstruktīvā politiskā procesā.»

«Tie būtu patiesi pūliņi sekmēt miermīlīgu atrisinājumu,» viņš sacīja.

Komentāri (40)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu