Gruzijas opozīcijas līderim 4,5 gadu cietumsods par valsts līdzekļu izšķērdēšanu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Tiesa Gruzijā piektdien piesprieda opozīcijas līderim, bijušajam Tbilisi mēram Gigi Ugulavam četrarpus gadu cietumsodu par valsts līdzekļu izšķērdēšanu.

Dienu pirms sprieduma pasludināšanas Ugulava, kurš ir bijušā prezidenta Mihaila Saakašvili sabiedrotais, tika atbrīvots no 14 mēnešus ilga pirmstiesas apcietinājuma, kuru konstitucionālā tiesa bija atzinusi par nekonstitucionālu.

Sākotnējais spriedums bija deviņu gadu cietumsods, bet tas tika samazināts uz pusi saistībā ar 2012.gadā pieņemtu amnestijas likumu, kas attiecas uz Ugulavam inkriminētajiem noziegumiem un laika periodu, kurā tie tikuši izdarīti.

Tiesnesis Laša Čhartišvili atzina Ugulavu par vainīgu simtiem Saakašvili partijas aktīvistu fiktīvā nodarbināšanā Tbilisi pašvaldībā, bet attaisnoja viņu apsūdzībās par naudas atmazgāšanu. Apsūdzībās par naudas atmazgāšanu tika attaisnots arī bijušais aizsardzības ministrs Dāvids Kezerašvili, kurš šajā prāvā tika tiesāts aizmuguriski.

Ugulavas advokāts Beka Basilaja nosodīja spriedumu kā daļu no «valdības raganu medībām pret politiskajiem oponentiem».

«Mēs pārsūdzēsim nelikumīgo un politiski motivēto spriedumu augstākas instances tiesā. Nav nekādu pierādījumu par mana klienta vainu,» paziņoja Basilaja.

40 gadus vecais Ugulava ir viens no vairāk nekā 10 bijušajām augsta ranga amatpersonām, kas tiek tiesiski vajātas pēc tam, kad Saakašvili prorietumnieciskā partija «Vienotā nacionālā kustība» 2012.gada oktobrī cieta sakāvi Gruzijas parlamenta vēlēšanās, kurās uzvarēja pašlaik valdošā koalīcija «Gruzīnu sapnis».

Ugulava un viņa advokāti atteicās ieiet tiesas zālē, lai uzklausītu spriedumu, šādi protestējot pret, Ugulavas vārdiem sakot, «farsa prāvu un iepriekš paredzama cietumsoda hroniku».

Ugulavam 2013.gada februārī izvirzīja kriminālapsūdzības par īpašuma piesavināšanos un naudas atmazgāšanu.

Par īpašuma piesavināšanos apsūdzības tika izvirzītas saistībā ar televīzijas kompānijas «Imedi» atsavināšanu, bet par naudas atmazgāšanu - saistībā ar to, ka Tbilisi uzkopšanas dienestā tika noformēti darbā pusotrs tūkstotis «Vienotās nacionālās kustības» aktīvistu, kuriem tika maksāta alga par to, ka viņi veica aģitācijas darbu partijas labā.

Ugulavam esot Tbilisi mēra amatā, tika īstenoti lieli infrastruktūras projekti un sociālas reformas, kas ievērojami uzlaboja dzīves līmeni Gruzijas galvaspilsētā.

Bijušo Saakašvili varas laika augstu amatpersonu, tai skaitā bijušā premjerministra Vano Merabišvili, aizturēšanas par viņiem inkriminētiem likumpārkāpumiem ir pamudinājušas Rietumus brīdināt par selektīvu justīciju un politisko oponentu vajāšanu Gruzijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu