«Islāma valsts» propaganda pastāvēs arī pēc organizācijas sabrukuma

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tā dēvētās «Islāma valsts» jeb «Daesh» propaganda ir ilgtermiņa problēma, jo viņi ir spējuši izveidot tik spēcīgu tēlu, tik spēcīgu sistēmu, ka tā turpinās pastāvēt pat pēc «Daesh» sabrukuma, uzskata ASV Valsts departamenta NATO stipendiāts un sociālo mediju eksperts Džozefs Šahīns.

Vaicāts par «Daesh» ilgtermiņa mērķiem, Šahīns, kurš Rīgā piedalījās konferencē «The Riga StratCom Dialogue: Perception Matters», intervijā aģentūrai LETA atzina, ka no militārā aspekta «Daesh» ir ļoti viegli iznīcināma. «Taču jāatceras, ka tas radīs nestabilitāti - sekos pašnāvnieku uzbrukumi un viss atgriezīsies 2007.gada sliedēs, līdz cilvēkiem apniks un situācija pamazām normalizēsies,» sacīja eksperts. Tomēr īpaša uzmanība būtu jāpievērš teroristu propagandai, kas ir ilgtermiņa problēma un pastāvēs arī pēc viņu sabrukuma.

Šahīns arī norādīja, ka ar propagandas dzēšanu internetā nav iespējams panākt vēlamo efektu, jo tieši šī iemesla dēļ pastāv internets. «Cilvēki var aplūkot video un attēlus, lasīt ziņas, kā arī to visu saglabāt savos datoros un ierīcēs,» sacīja Šahīns, piebilstot, ka propagandas izplatīšana varētu notikt «no rokas rokā» un to vairs nebūs iespējams izkontrolēt. «Teroristu izplatītās ziņas ir drauds jaunajai paaudzei, kas pie informācijas var tikt visnotaļ viegli,» brīdināja Šahīns.

Jau vēstīts, ka «Daesh» ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur «kalifātu» un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības. Grupējumam lojalitāti apliecinājuši arī radikāļu bruņotie formējumi Lībijā un Ēģiptē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu