Azerbaidžāna sašutusi par ES kritiku un vēlas «pārskatīt» attiecības

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Azerbaidžāna piektdien kategoriski noraidīja Eiropas Savienības (ES) kritiku par tās cilvēktiesību stāvokli un draudēja pārskatīt attiecības Eiropas Parlamenta (EP) rezolūcijas dēļ, kurā deputāti aicina noteikt sankcijas Azerbaidžānas varasiestādēm.

«[Azerbaidžānas] attiecības ar ES būtu jāpārskata tās antiazerbaidžānisko un antiislāmisko tendenču dēļ,» teikts Ārlietu ministrijas paziņojumā.

EP ceturtdien pieņēma nesaistošu rezolūciju, kurā pausts ass nosodījums «bezprecedenta represijām pret pilsonisko sabiedrību Azerbaidžānā».

Rezolūcijā Eiropas Komisija (EK) aicināta «apsvērt mērķtiecīgas sankcijas un vīzu aizliegumus visiem politiķiem, amatpersonām un tienešiem, kas ir iesaistīti politiskās represijās».

EP arī aicināja ES «rūpīgi izmeklēt apsūdzības korupcijā pret prezidentu [Ilhamu] Alijevu un viņa ģimenes locekļiem».

Baku piektdien paziņoja, ka tā nolēmusi atlikt EK delegācijas vizīti sarunām par plānoto ES un Azerbaidžānas «stratēģiskās partnerības» vienošanos.

Cilvēktiesību aizstāvji apsūdz Azerbaidžānas valdību, ka tā pēc Alijeva ievēlēšanas uz trešo pilnvaru posmu 2013.gadā pastiprinājusi spiedienu pret oponentiem.

Azerbaidžānas tiesa otrdien piesprieda septiņu gadu un sešu mēnešu cietumsodu godalgotajai žurnālistei un korupcijas apkarotājai Hadidžai Ismailovai, atzīstot viņu par vainīgu korupcijā.

Žurnālistes atbalstītāji uzskata, ka valdība safabricējusi apsūdzības pret viņu, lai apklusinātu vienu no nedaudzajām neatkarīgajām balsīm Azerbaidžānā.

Azerbaidžānā šobrīd jau ir vairāk nekā 80 politieslodzīto, uzskata ASV bāzētā cilvēktiesību aizsardzības organizācija «Freedom House».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu