Plutona fani gatavojas datu plūdiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: pluto.jhuapl.edu

Ja jums patika pirmās Plutona fotogrāfijas, jums noteikti patiks arī nākamās. 2015.gada 5.septembrī tika sākta intensīva datu lejupielāde no NASA kosmiskā aparāta New Horizons, kas turpināsies aptuveni gadu. Šajā laikā uz Zemi tiks nosūtīti desmitiem gigabiti datu, kas tika uzkrāti New Horizons datu uzglabāšanas iekārtās 2015.gada jūlijā, kad kosmiskais aparāts veica vēsturisko lidojumu garām pundurplanētai Plutonam.

«Tas ir tas, pēc kā mēs tiecāmies, - šie attēli, spektrs un citi dati, kas mums palīdzēs izprast Plutona sistēmas izcelsmi un attīstību,» teica Alans Šterns no Dienvidrietumu Izpētes institūta. «Un tas kas ieradīsies būs ne tikai atlikušie 95% datu, kas joprojām atrodas uz kosmiskā aparāta, tā ir labāka informācija, augstākās izšķirtspējas attēli un spektrs, vissvarīgākie dati par atmosfēru un tā tālāk. Tā ir dārgumu lāde.»

Jāņem vērā, ka signāls no New Horizons līdz Zemei ceļo vairāk nekā 4,5 stundas.

Tā kā New Horizons misijas ietvaros notika lidojums garām pētāmajam objektam, tad datu vākšana un uzglabāšana tika veidota ar mērķi pēc iespējas vairāk informācijas savākt īsākā laika sprīdī, efektīvi uzglabāt, lai pēc tam varētu ilgākā laika periodā pārraidīt uz Zemi. Kopš jūlija beigām New Horizons sūtīja tika neliela apjoma informāciju, kura tika iegūta ar enerģētisko daļiņu, Saules vēju un kosmisko putekļu novērojošajiem instrumentiem.

Dati tiks uztverti ar NASA Tālo kosmosa sakaru antenu tīklu, kuru izmanto arī citas misijas, piemēram, Voyager. Atkarībā no pārraidītajiem datiem un antenas, datu pārraides ātrums svārstās no 1 līdz 4 kb/s.

«New Horizons ir prasījusi pacietību daudzu gadu garumā, bet no tā niecīgā datu apjoma, kuru esam redzējuši, mēs zinām, ka ir vērts gaidīt,» teica New Horizons projekta zinātnieks Hals Vēvers.

Katru piektdienu tiks publiskoti LORRI neapstrādātie attēli New Horizons projekta vietnē. Nākamā attēlu sērija gaidāma 11. septembrī.

New Horizons projekta vietne

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu