Lavrovs: Krievija nav ieinteresēta Ukrainas sadalīšanā (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs trešdien paziņoja, ka Krievija nav ieinteresēta Ukrainas sadalīšanā, neskatoties uz to, ka pašpasludinātu neatkarību ir noteikuši divi galvenie Ukrainas austrumu prokrieviskie reģioni.

«Mēs pilnībā cienām [maijā notikušo referendumu] rezultātus un teicām, ka sarunu ceļā ir politiski jāīsteno tas, ko Ukrainas dienvidaustrumu iedzīvotāji pauda balsojumā. Mēs neesam ieinteresēti [Ukrainas] sadalīšanā,» tikšanās ar Kremļa atbalstītājiem laikā Krievijas centrālajā daļā sacīja Lavrovs.

Galvenokārt krievvalodīgo apdzīvotie Luganskas un Doņeckas apgabali sarīkoja starptautiski neatzītus referendumus pēc tam, kad līdzīgs referendums martā notiks Krimā, kuru pēc tam Krievija uzņēma savā sastāvā.

Abus reģionus kopš tā laika ir pārņēmuši prokrieviski separātisti, kas iesaistās vardarbīgās kaujās pret Ukrainas valdības spēkiem. Tiek uzskatīts, ka karā dzīvību zaudējuši nepilni 2300 cilvēki, bet desmitiem tūkstoši cilvēku ir pametuši savas mājas.

Lavrovs norādīja, ka gan Krievijas, gan Ukrainas interesēs ir «saglabāt lielu krievvalodīgo iedzīvotāju skaitu Ukrainā, lai tā būtu ērta vieta krievvalodīgajiem».

Viņš piebilda, ka Starptautiskās Sarkanā Krusta komitejas lēmums formāli konfliktu dēvēt par pilsoņu karu «liek mums savu pieeju balstīt uz pozīcijām, kādas sniedz starptautiskās tiesības».

Tāpat Krievijas ārlietu ministrs paziņoja, ka Krievija ir piegādājusi humānās palīdzības kravas Ukrainas austrumos ar Ukrainas valdības atļauju laikā, kad Rietumvalstis sūta humāno palīdzību uz Irāku bez oficiālas šīs valsts piekrišanas.

Viņš pieminēja arī Sīrijas gadījumu, kur Rietumvalstis nosūta palīdzību vietējiem opozīcijas spēkiem bez saskaņojuma ar Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu