Foto: ciemats, kura ļaudis iemanījušies sadraudzēties ar ziloņiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Ban Ta Klang ciemats, kas pazīstams arī kā Ban Chang jeb Ziloņu ciemats, atrodas Taizemes Surinas provincē, valsts ziemeļaustrumos. Kā jau vēsta tā nosaukums, šejienes iedzīvotāji dzīvo ciešā saskaņā ar gudrajiem milzeņiem - ziloņiem.

Ciemata iedzīvotāji ir kui tautas pēcteči. Kui, kuri vēsturiski mitinās rajonā ap Taizemes un Kambodžas robežu, jau izsenis ir slaveni ar savām zināšanām par ziloņu pieradināšanu, apmācību un audzināšanu.

Foto: EPA/AFI

Ciemata tuvumā mūsdienās izveidots Ziloņu pētniecības centrs, kurš ar labdarībā gūtiem līdzekļiem palīdz ziloņiem atgriezties savvaļā.

Foto: EPA/LETA

Ziloņu pētniecības centrs piedāvā 280 ASV dolāru lielu ikmēneša finansiālu atbalstu tiem ziloņu kopējiem, kuri kopā ar saviem aizbilstamajiem nolēmuši atgriezties no lielpilsētām un citām apdzīvotām vietām tuvāk dabai.

Foto: EPA/LETA

Kui ļaudis no seniem laikiem apguvuši iemaņas ziloņu pieradināšanā tādā mērā, ka tie varētu tikt uzskatīti par mājdzīvniekiem. Kui filosofija liedz viņiem ziloņus izmantot tikai fiziska darba veikšanai, bet ieceļ gandrīz vēl viena ģimenes locekļa statusā.

Foto: EPA/LETA

Ziloņi ir uzticīgi savam dresētājam, bet taču nevar noliegt, ka nereti šī uzticība tiek izmantota ne tiem labākajiem mērķiem. Lielu kaitējumu dzīvniekiem nodara tā dēvētais ziloņu tūrisms - daudzi lielie dzīvnieki tiek turēti nožogojumos tūristu izklaidei. Daudzi dzīvnieki lielpilsētās tiek izmantoti arī ubagošanai.

Arī pats Ziloņu ciemats mūsdienās kļuvis par iecienītu tūristu pieturas vietu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu