ST līdz oktobrim jālemj, vai ierosināt lietu par negatīvā koeficienta piemērošanu pensijām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Lēmums par to, vai ierosināt lietu pēc partiju «Saskaņa» un «No sirds Latvijai» deputātu pieteikumu saistībā ar tā dēvētā negatīvā koeficienta piemērošanu daļai pensiju, Satversmes tiesai (ST) jāpieņem līdz 3.oktobrim.

Kā informēja ST priekšsēdētāja palīdze Līna Kovalevska, minēto pieteikumu tiesa ir saņēmusi 3.septembrī, bet lēmums ierosināt lietu pēc šī pieteikuma vai atteikt lietas ierosināšanu tiesai jāpieņem līdz 3.oktobrim.

Jau ziņots, ka politiķi ST plānoja apstrīdēt spēkā esošās normas, ka pensijām tiek piemērots par «1» mazāks koeficients, kamdēļ mazākas pensijas saņem apmēram 107 000 pensionāru. Paredzēts apstrīdēt attiecīgās normas atbilstību Satversmes 91.pantam, kurā cita starpā noteikts, ka visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma priekšā. Tāpat politiķi plānoja apstrīdēt spēkā esošo normu atbilstību Satversmes 105.pantam, kurā arī noteikts, ka ikvienam ir tiesības uz īpašumu. Tiks apstrīdēta arī daļai pensionāru nelabvēlīgo normu atbilstība valsts pamatlikuma 109.pantam, kurā postulēts, ka ikvienam ir tiesības uz sociālo nodrošinājumu vecuma, darbnespējas, bezdarba un citos likumā noteiktajos gadījumos.

Sākot ar 2010.gadu, kad tika piemērots tā dēvētais negatīvais koeficients, pensionāri, uz kuriem tas attiecas, kopumā saņem par 24% mazāka pensiju,

norādīja politiķis. Ņemot vērā augsto nabadzības risku īpaši personām virs 65 gadiem šādas sistēmas saglabāšana ir neētiska un neracionāla rīcība no valsts puses, iepriekš pauda deputāts Andrejs Klementjevs (S). Viņš arī vērsa uzmanību uz 370 miljonu eiro pārpalikumu sociālajā budžetā, kas ir vēl viens apliecinājums, ka valstij nav samērīga mērķa taupīt līdzekļus uz daļas pensionāru rēķina.

Kā ziņots, Saeima vasarā pieņēma grozījumus likumā par valsts pensijām, kas paredz sākt pārrēķināt pensijas no nākamā gada, lai novērstu negatīvu kapitāla indeksa ietekmi uz to apmēru.

Paredzēts, ka pensijas tiks pārrēķinātas no nākamā gada, bet konkrētos gados pārskatāmās pensijas un pārskatīšanas nosacījumi tiks noteikti ikgadējā Valsts budžeta likumā un Vidējā termiņa budžeta ietvara likumā, izvērtējot valsts budžeta iespējas. Līdz ar to šajā likumā nav iekļauts mehānisms pensiju pārskatīšanai, vai tas tiks darīts atkarībā no piešķiršanas laika, vai pensijas apmēra. Tas tiks noteikts budžeta likumā.

Likuma izmaiņas paredz ierobežot indivīdu uzkrātā pensijas kapitāla jeb uzkrāto sociālo iemaksu svārstības, nesamazinot piešķiramās pensijas apmēru gados, kad apdrošināšanas iemaksu algu indekss ir mazāks par «1». Šādā situācijā pensiju kapitāla aktualizācijai tiks piemērots indekss «1», tātad faktiski pensijas kapitāls paliks nemainīgs. Līdztekus likumā iestrādāts mehānisms, lai novērstu pārāk strauju pensiju kapitāla pieaugumu ekonomiskās izaugsmes gados.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu