Ēģiptē notiesātais latviešu žurnālists pārsūdzējis spriedumu (21)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Trīs Kataras telekompānijas «Al Jazeera» žurnālisti, tostarp Latvijas un Austrālijas dubultpilsonis Pēteris Greste, kuriem Ēģiptē piespriests cietumsods par neslavas celšanu valstij, ir pārsūdzējuši spriedumus, ziņoja «Al Jazeera».

«Al Jazeera English» korespondentam Grestem un «Al Jazeera English» Kairas biroja vadītājam, Ēģiptes un Kanādas dubultpilsonim Mohamedam Fadelam Fahmi 23.jūnijā tika piespriests septiņu gadu cietumsods, bet Ēģiptes pilsonim producentam Baheram Mohamedam tika piespriesti divi cietumsodi ar septiņu un trīs gadu termiņiem, tātad kopā10 gadi. Trīs gadu cietumsods Mohamedam piespriests par neatļautu munīcijas glabāšanu, lai gan, pēc «Al Jazeera» sniegtās informācijas, šī apsūdzība viņam izvirzīta tāpēc, ka pie viņa atrasta patronas čaulīte, kuru viņš paņēmis protestu vietā kā suvenīru.

Visi trīs apsūdzētie jūnijā tika atzīti par vainīgiem aizliegtās islāmistu kustības «Musulmaņu brālība» atbalstīšanā un melīgu ziņu izplatīšanā par Ēģiptes atrašanos uz «pilsoņkara» sliekšņa.

Deviņiem aizmuguriski tiesātiem apsūdzētajiem, tostarp trim ārzemju žurnālistiem - diviem Lielbritānijas pilsoņiem un Nīderlandes pilsonei, tika piespriests desmit gadu cietumsods, bet divi aizmuguriski apsūdzētie tika attaisnoti.

Grestes, Fahmi un Mohameda advokāti ceturtdien pārsūdzēja spriedumus, ziņoja «Al Jazeera».

«Vājās puses šajā lietā ir plaši noprotestētas un izsmietas,

un liela daļa sabiedriskās kritikas ir atspoguļota apelācijas pamatojumā,» teikts telekanāla paziņojumā.

«Al Jazeera» ziņoja, ka Kasācijas tiesa «izskatīs pamatojumu pilnīgai apelācijai», bet vēl nav noteikts laiks, kad tas notiks.

Apelācijā pieci galvenie punkti

Apelācijas pamatojumā ir pieci galvenie punkti, tai skaitā «kļūdas aizturēšanas procedūrā» un «fakts, ka tiesā sniegtie pierādījumi neatbilda apsūdzībām».

«Pārsūdzība atklās kļūdas lietā pret Pēteri [Gresti], Baheru [Mohamedu] un Mohamedu [Fadelu Fahmi],» paziņoja «Al Jazeera English» rīkotājdirektors Als Enstijs.

«Mēs gaidām, ka viņi tiks pienācīgi attaisnoti. Mēs neapstāsimies šajos centienos, līdz viņi atgriezīsies pie savām ģimenēm un viņiem mīļā darba,» piebilda Enstijs.

Starptautiska rezonanse

Grestes un viņa kolēģu Fahmi un Mohameda notiesāšana ir izraisījusi starptautisku rezonansi, sevišķi mediju tiesību aizstāvju organizācijās, kuras uzsver, ka šie trīs žurnālisti tikai ziņoja par notikumiem un viņiem izvirzītas apsūdzības terorismā netika pierādītas tiesā.

Ēģiptes prezidents Abdelfatahs al Sisi ir noraidījis ASV un citu Rietumvalstu aicinājumus apžēlot Gresti, Fahmi un Mohamedu vai samazināt viņiem piespriestos sodus. Sisi jūlija sākumā gan atzina, ka šis tiesas spriedums radījis «ļoti negatīvu efektu» uz valsts reputāciju un ka Gresti pēc aizturēšanas būtu vajadzējis izraidīt, nevis tiesāt.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu