Sadursmēs Ķīnas Siņdzjanas reģionā gājuši bojā gandrīz 100 cilvēki

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sadursmēs Ķīnas Siņdzjanas reģionā šonedēļ gājuši bojā gandrīz simts cilvēki, trešdien paziņojis Pasaules Uiguru kongress.

Ķīnas valsts mediji otrdien ziņoja, ka pirmdienas rītā «teroristu uzbrukumā» Šačes rajonā dzīvību zaudējuši vairāki desmiti civiliedzīvotāju un uzbrucēju. Ar nažiem un cirvjiem bruņojušies cilvēki uzbrukuši policijas iecirknim un valdības ēkām.

Ziņu aģentūra «Siņhua» vēstīja, ka policisti nošāvuši desmitiem cilvēku, bet precīzu skaitu neminēja.

Savukārt Pasaules Uiguru kongresa preses pārstāvis norādīja, ka upuru skaits ir ievērojami lielāks.

Atsaucoties uz vietējiem avotiem uiguru kopienā, viņš pavēstīja, ka sadursmēs nogalināti un ievainoti gandrīz simts cilvēki.

Pēc viņa teiktā, vardarbība izcēlās, kad «uiguri sacēlās, lai pretotos Ķīnas ekstrēmajai valdīšanas politikai un saskārās ar bruņotu apspiešanu, kas noveda pie mirušajiem un ievainotajiem abās pusēs».

«Siņhua» savukārt ziņoja, ka uzbrukums bijis organizēts un iepriekš izplānots.

Uzbrukumi, kuros Pekina vaino uiguru separātistus, Siņdzjanas reģionā pēdējā laikā kļuvuši par ierastu parādību.

Siņdzjana ir Ķīnas tirdzniecības un energotirgus logs uz Vidusāziju. Reģionā ir arī bagātas gāzes un derīgo izrakteņu atradnes un auglīgas lauksaimniecības zemes.

Gandrīz puse no Siņdzjanas reģiona 20 miljonu lielā iedzīvotāju kopskaita ir uiguri, tomēr reģionā tiek iepludināts aizvien lielāks etnisko ķīniešu skaits. 1949.gadā ķīniešu īpatsvars Siņdzjanā bija seši procenti, šobrīd tas jau pārsniedzis 40%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu