Pašreizējā koalīcija turpinās darbu, cerot atrisināt nesaskaņas

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Kaut arī valdošās koalīcijas partneriem pēdējā laikā bija domstarpības dažādos jautājumos, pašreizējie valdības partneri turpinās darbu, cerot atrisināt nesaskaņas.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) pēc koalīcijas partneru sanāksmes sacīja, ka šodien izrunāts jautājums par koalīcijas darbu līdz šim. «Koalīcija turpina darbu un domāju, ka mēs te nemazgāsim veļu, bet turpinām darbu,» pauda valdības vadītāja.

Arī nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) politiķi apliecināja to, ka pašreizējie partneri turpina strādāt kopā un risinās arī jautājumus, kurās partiju pozīcijas atšķiras.

«Koalīcija vienojusies, ka divu nedēļu laikā Nacionālā apvienība (NA) sagatavo priekšlikumus par grozījumiem likumos, lai par tiem bēgļiem, par kuriem, iespējams, tiktu lemts nākotnē, būtu nepieciešams parlamenta lēmums. Pēc divām nedēļām [NA] priekšlikumi tiks izskatīti katras partijas valdē, tad mēs redzēsim, kāda būs tālākā rīcība saistībā ar likumu izmaiņām,» informēja premjerministre.

Tāpat premjere norādīja, ka izveidotā darba grupa Iekšlietu ministrijas valsts sekretāres Ilzes Pētersones-Godmanes vadībā turpina strādāt ar uzņemamo bēgļu skaitu, par kādu ieprikš vienojusies valdība - 250. «Pēc zināma laika, kad būs viss konkrētais mehānisms skaidrs, tad mēs informēsim koalīciju,» viņa piebilda.

Straujuma sacīja, ka koalīcijas sēdē bijusi atklāta saruna, un panākta vienošanās, ka ir jāievēro tie principi, par kuriem iepriekš partijas vienojušās, veidojot koalīciju.

«Šī pusgada laikā bijuši vairāki gadījumi, kad viena vai otra partija ir izgājusi ārpus kopējās vienošanās,»

viņa teica.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valdes loceklis Edgars Tavars, atbildot uz žurnālistu jautājumiem, sacīja, ka «ZZS iepriekš saskatīja indikācijas, ka tiek torpedēta Straujumas vadītā valdība». Viņš sacīja, ka

koalīcijas padomē ZZS paudusi skaidru nostāju pret Ministru kabineta darba traucēšanu.

Tāpat viņš atzina, ka koalīcijā pēc konstruktīva dialoga ir atrasts kopsaucējs.

«Priekšā ir budžeta veidošana, gāzes tirgus liberalizācija un citi svarīgi jautājumi, tāpēc jāturpina strādāt,» viņš uzsvēra, vienlaikus nekonkretizējot, kura tieši partija «torpedē Straujumas valdību».

Nacionālās apvienības (NA) valdes loceklis eiroparlamentārietis Roberts Zīle, atbildot uz žurnālistu jautājumiem, kategoriski noliedza, ka NA interesēs būtu gāzt Straujumas valdību.

«Neesam atmetuši domu par vēršanos Satversmes tiesā (ST). Tas ir jāskatās kontekstā ar pārējām lietām. Esam dzirdējuši pretenzijas pret šo soli, kas ir jāņem vērā, protams. Mums ir jābūt pārliecinātiem par to, ka šis jautājums [bēgļu uzņemšana] ir ļoti svarīgs un ir svarīgāks par jebkuras valdības likteni. EK ir ļoti vāja bēgļu politika pašlaik, ja mēs pavērtējam gada laikā, cik ir pieaudzis migrantu skaits, kuru starpā ir ļoti daudz tādu cilvēku, kas sēžās laivās, zinot, ka nekad nedabūs bēgļa statusu. Tā pamatā ir EK neveiksme,» viņš teica.

«Koalīcijas sēde bija ļoti vērtīga. Laiku pa laikam tādās saspīlējuma situācijās koalīcijas sarunas ir nepieciešamas (..) Ir visa iespējamība sagaidīt no Eiropas Komisijas regulas formā piespiedu bēgļu uzņemšanu. Šajā gadījumā mēs [koalīcijā] bijām vienisprātis, ka pašiem ir svarīgi noformulēt savu pozīciju, kā arī atrast savus partnerus un sabiedrotos citu ES dalībvalstu pusē, jo, protams, viedokļi dalībvalstīs ir dažādi,» sacīja eiroparlamentārietis.

Straujuma pauda atbalstu Zīles teiktajam par neveiksmīgo EK bēgļu politiku. «EK ir vajadzīgs komplekss risinājums ne tikai kā izvietot esošos bēgļus, bet arī kā apturēt šo bēgļu plūsmu. Tāpat arī par cilvēku kontrabandu,» viņa norādīja.

Jau vēstīts, ka koalīcijā esošā NA paziņojusi, ka gatavo iesniegumu ST, lai bēgļu uzņemšanas procesa sākšanu bez Saeimas atbalsta atzītu par prettiesisku. «Vienotības» līdere Solvita Āboltiņa atzina, ka NA ir jau vairākkārt pārkāpusi koalīcijas līgumu un ir jādomā par to, kā valdība var kopā strādāt tālāk.

Kā ziņots, lielas nesaskaņas starp koalīcijas partneriem izraisījis valdības lēmums par 250 bēgļu uzņemšanu Latvijā. Nacionālā apvienība iebilst pret bēgļu uzņemšanu un pat apsver iespēju saistībā ar šo jautājumu vērsties Satversmes tiesā, kas izraisījis asu «Vienotības» reakciju, savukārt Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) šajā strīdā centās tieši neiesaistīties, norādot, ka problēma būtu jāatrisina «Vienotībai».

Līdz šim gan nekādas plašākas diskusijas par VL-TB/LNNK rīcību nebija notikušas, jo Straujuma bija atvaļinājumā. Šodienas sanāksmē tika diskutēts par koalīcijas līguma ievērošanu, par migrāciju un par Grieķijas finanšu problēmām un citiem jautājumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu