Bijušais tiesnesis Strazds pārsūdz spriedumu par piespriesto cietumsodu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Inga Kundziņa / LETA

Bijušais tiesnesis Ziedonis Strazds un viņa aizstāvis pārsūdzējuši Zemgales apgabaltiesas spriedumu, ar kuru tiesa Strazdam piesprieda reālu trīs gadu un 11 mēnešu cietumsodu un apcietināja tiesas sēžu zālē.

Kā paskaidroja Strazda advokāts Pāvels Rebenoks, gan Strazds, gan arī viņš iesnieguši kasācijas sūdzības par Zemgales apgabaltiesas spriedumu. Tāpat advokāts pastāstīja, ka apgabaltiesas priekšsēdētājs noraidīja iesniegto sūdzību par piemēroto apcietinājumu, norādot, ka aizstāvība drošības līdzekli var pārsūdzēt līdz ar kasācijas sūdzību.

Iepriekš Rebenoks aģentūrai LETA paskaidroja, ka tiesā tikusi iesniegta sūdzība par piemēroto drošības līdzekli, lūdzot to atcelt. Tomēr tiesa atteikusies šo sūdzību pieņemt, līdz ar to advokāts nolēma iesniegt sūdzību tiesas priekšsēdētājam par atteikumu pieņemt minēto sūdzību saistībā ar drošības līdzekļa atcelšanu.

Kā ziņots, Zemgales apgabaltiesa pilnībā izbeidza lietvedību pret otru apsūdzēto - atstādināto Rīgas apgabaltiesas tiesnesi Skaidrīti Buividi. Pārbaudījusi krimināllietas materiālus, izvērtējusi apelācijas protesta motīvus, apgabaltiesa negrozīja Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesas nolēmumu attiecībā uz Buividi noziedzīga nodarījuma sastāva trūkuma dēļ, un šis apgabaltiesas lēmums nav pārsūdzams.

Saskaņā ar lēmumu par apsūdzētā saukšanu pie kriminālatbildības Strazds ilgstoši - laika periodā no 1995. līdz 2012.gadam - dažādos laika posmos fiktīvi nodarbināja septiņus darbiniekus. Šiem cilvēkiem tika aprēķināta darba samaksa, kuru esot piesavinājies pats tiesnesis, liecina apsūdzība.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbinieki Strazdu aizturēja 2012.gada 7.augustā. 2013.gada 7.februārī Saeima viņu atcēla no Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesneša amata.

Savukārt Buivide pērn atsaukusi savu piekrišanu stādāt par tiesneša palīgu Rīgas apgabaltiesā. Kā aģentūrai LETA paskaidroja Tieslietu ministrijas preses sekretāre Līva Rancāne, darba nespēja Buividei beidzās pagājušā gada oktobra sākumā un vienlaikus Tiesu administrācija saņēma tiesneses iesniegumu, ar kuru tiesnese atsauca savu piekrišanu strādāt par tiesneša palīgu Rīgas apgabaltiesā. Ņemot to vērā un pamatojoties uz likumu «Par tiesu varu», kas nosaka, ka gadījumā, ja tiesnesis nepiekrīt norīkošanai citā darbā, viņam atstādināšanas laikā izmaksā valstī noteikto minimālo mēnešalgu, Buividei ir noteikta minimālā mēnešalga.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu