ECT atzīst Poliju par vainīgu CIP slepeno cietumu atļaušanā savā teritorijā (8)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) ceturtdien nolēma, ka Polija ir pārkāpusi Eiropas Cilvēktiesību konvenciju, ļaujot ASV Centrālā izlūkošanas pārvaldei (CIP) savas valsts teritorijā turēt un spīdzināt divus aizdomās par terorismu turētus cilvēkus.

ECT spriedums paredz, kad Polijai būs jāmaksā 100 tūkstošu eiro liela kompensācija Abdaleahimam al Naširi un 130 tūkstošu eiro liela kompensācija Abu Zubaidai.

Prasību Strasbūrā bāzētajā tiesā abi vīrieši iesniedza, apgalvojot, ka 2002.-2003.gadā tika nogādāti slepenā CIP cietumā mežā Polijā, kur tika pakļauti arī spīdzināšanai. Abi prasības iesniedzēji uzstāja, ka Polijas varas iestādes bija piekrita CIP darbībām.

ECT arī atzina, ka Polija nav izpildījusi Eiropas Cilvēktiesību konvencijas prasību nodrošināt ar pienācīgu aprīkojumu visas nepieciešamās telpas, lai varētu veikt izmeklēšanu.

Ceturtdien pieņemtais spriedums nav galējs un to var pārsūdzēt.

ASV laikraksts «Washington Post» šogad vēstīja, ka CIP slepenā cietuma vēsture Polijā sākās 2002.gada martā, kad Pakistānas pilsētā Faisalbadā tika sagūstīts Abu Zubaida, bet CIP bija nepieciešama vieta, kur turēt pirmo «vērtīgo aizturēto», kas, domājams, bija cieši saistīts ar «Al Qaeda» vadību un varētu zināt par turpmāku uzbrukumu plānošanu.

CIP palīdzību esot piedāvājusi Kambodža un Taizeme. Tā kā CIP saņēma ziņu, ka Kambodžas piedāvātā vieta ir čūsku pārņemta, Zubaida tika nogādāts Taizemē, kur dažus mēnešus vēlāk tika nogādāts arī Abdaleahims al Naširi, kas tiek turēts aizdomās par saistību ar «Al Qaeda» uzbrukumu ASV militārajam kuģim Jemenā.

2002.gada 5.decembrī Naširi un Zubaida esot nogādāti Polijā, kuras slepenajam cietumam dots segvārds «Quartz».

«Washington Post» norādīja, ka slepenajā cietumā Polijā no aizturētajiem tika iegūta vērtīga informācija, piemēram, Zubaida identificēja fotogrāfijās redzamus cilvēkus un mudināja citus ieslodzītos runāt.

CIP nolēma cietumu Polijā pamest, bažījoties, ka pārāk ilga uzturēšanās vienā vietā var kļūt bīstama.

2003.gada septembrī slepenais cietums Polijā tika pamests, bet ieslodzītie nogādāti Rumānijā, Marokā un vēlāk arī Lietuvā, vēstīja «Washington Post».

2005.gadā «Washington Post» vēstīja par cietumiem Austrumeiropā, bet tagad norādīja, ka pirms 2006.gadā no amata atkāpās toreizējais CIP direktors Porters Goss, cietumi Rumānijā un Lietuvā tika slēgti, bet daži ieslodzītie no tiem aizsūtīti uz iepriekš izmantotu cietumu Marokā, bet citi uz jaunu CIP cietumu Afganistānas galvaspilsētā Kabulā.

ASV prezidents Baraks Obama nopratināšanas programmu izbeidza 2009.gadā, bet gadu iepriekš Polijas prokuratūra sāka kriminālizmeklēšanu par mācību bāzē notikušo. Polijas prokuratūra esot arī izdevusi vairāku CIP amatpersonu, kas apmeklēja slepeno cietumu, aizturēšanas orderus, taču par to publiski netika paziņots un nav zināms, vai orderi joprojām ir spēkā.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu