Bijušie Fukusimas AES apsaimniekotāji tiks tiesāti par kodolkatastrofu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Trim Fukusimas atomelektrostacijas apsaimniekošanas uzņēmuma «Tokyo Electric Power Co» (TEPCO) bijušajiem vadītājiem tiks izvirzītas apsūdzības par 2011.gadā piedzīvoto kodolkatastrofu, tādējādi paverot ceļu pirmajai krimināllietas iztiesāšanai saistībā ar šo incidentu.

Šāds lēmums pieņemts pēc tam, kad apsūdzētāji divreiz atteicās izvirzīt šīm personām apsūdzības, norādot, ka viņiem trūcis pierādījumu un pastāvējušas niecīgas cerības uz notiesājošu spriedumu.

Taču neatkarīgā komisija, kuru veido parasti Japānas pilsoņi, piektdien nolēma, ka šīm personām jāstājas tiesas priekšā, uzdodot prokuratūrai izvirzīt kriminālapsūdzības saskaņā ar Japānas likumiem.

Šis lēmums ir kārtējais pavērsiens cīniņā starp varasiestādēm un sabiedrību par to, kam būtu jāuzņemas atbildība par cunami izraisīto kodolkatastrofu, kas desmitiem tūkstošu cilvēku lika pamest savus mājokļus un izraisīja smagāko kodolkrīzi kopš Černobiļas katastrofas.

Apsūdzības tiks izvirzītas TEPCO bijušajam priekšsēdētājam Cunehisam Kacumatam, tā laika viceprezidentam Sakae Muto un bijušam viceprezidentam Ičiro Takekuro.

Japānas parlamenta ziņojumā norādīts, ka Fukusima bija cilvēku izraisīta katastrofa, kuru radīja Japānas nolaidīgās paklausības kultūra, taču neviens par to nav ticis krimināli sodīts.

Šā gada 11.martā apritēja četri gadi, kopš Japānu satricināja spēcīga zemestrīce, kurai sekoja katastrofāls cunami.

Fukusimas atomelektrostacijā pēc zemestrīces pilnībā sabojājās dzesēšanas sistēmas, kā dēļ notika kodolreaktoru serdeņu kušana un radioaktīvo materiālu noplūšana vidē, izraisot pasaulē nopietnāko kodolkatastrofu kopš Černobiļas atomelektrostacijas sprādziena 1986.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu