Pie Krievijas notriektās pasažieru lidmašīnas ieradušies EDSO novērotāji (883)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Virs Ukrainas austrumiem, kur notiek karadarbība starp valdības spēkiem un Krievijas atbalstītiem teroristiem, 17.jūlijā notriekta Malaizijas pasažieru lidmašīna. Gājuši bojā 298 cilvēki. Virs Ukrainas austrumiem neierobežotā augstumā slēgta gaisa telpa. Pasaules valstu līderi pauduši niknumu par notikušo. Tikmēr Ukraina vēsta par arvien jauniem pierādījumiem, ka lidmašīnas notriekšanai izmantoti Krievijas ieroči.

21:59 Nīderlandes premjerministrs Marks Rute piektdien paziņojis, ka gadījumā, ja «Malaysia Airlines» pasažieru lidmašīna patiešām tikusi notriekta, viņš neatpūtīsies, kamēr vainīgie netiks saukti pie atbildības. «Ļaujiet man izteikties kristālskaidri (..). Ja izrādīsies, ka tas bija uzbrukums, es personiski uzraudzīšu, lai vainīgie tiek saukti pie atbildības,» paziņoja premjers.

20:05 ASV prezidents Baraks Obama piektdien paudis pārliecību, ka «Malaysia Airlines» lidmašīnu notriekusi zeme-gaiss raķete, kas izšauta no Krievijas atbalstīto separātistu kontrolētas teritorijas. Obama arī apstiprināja, ka ceturtdien avārijā bojāgājušo 298 cilvēku vidū ir arī viens amerikānis. Prezidents norādīja, ka precīzi notikušā apstākļi vēl nav zināmi un joprojām nav zināms, kas deva rīkojumu notriekt lidmašīnu un kāds nolūks slēpās aiz šādas rīcības.

20:00 Krievija uzskata, ka par Malaizijas pasažieru lidmašīnas notriekšanu Ukrainas Doņeckas apgabala teritorijā atbildīgas Ukrainas varas iestādes, piektdien ANO Drošības padomes ārkārtējā sēdē paziņojis Krievijas pastāvīgais pārstāvis ANO Vitālijs Čurkins. Notikušajā viņš vainojis Ukrainas aviodispečerus, kuri atļāvuši lidmašīnai ielidot «karadarbības zonā, kur bombardēti arī civilie objekti un kur tādēļ darbojas pretgaisa aizsardzības sistēmas».

19:05 Prokrieviskie separātisti, kas darbojas Ukrainas austrumos, traucē veikt atklātu starptautisku izmeklēšanu, lai noskaidrotu notriektās Malaizijas lidmašīnas bojāejas apstākļus, un atņem ukraiņu speciālistiem notikuma vietā uzietos lietiskos pierādījumus, piektdien paziņojis Ukrainas Nacionālās drošības padomes preses centra vadītājs Andrijs Lisenko.

18:28 Notriektās Malaizijas pasažieru lidmašīnas nogāšanās vietā Ukrainas Doņeckas apgabala Grabovas ciemā ieradušies Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji. Aģentūras AFP reportieris novēroja, ka pēc dažu minūšu ilgām sarunām ar separātistiem viņi atļāva 30 EDSO novērotāju grupai iepazīties ar vietu, kur nokrita lidmašīna.

17:35 ANO Drošības padome piektdien pieprasījusi pilnīgu, izsmeļošu, neatkarīgu un starptautisku izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kādos apstākļos Ukrainas austrumos gājusi bojā lidsabiedrības «Malaysia Airlines» lidmašīna, aiznesot sev līdzi 298 cilvēku dzīvības. Pieminot bojāgājušos, pirms Drošības padomes ārkārtas sēdes sākuma klātesošie ievēroja klusuma minūti.

17:00 Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) risina sarunas ar Austrumukrainas separātistiem par drošu piekļuvi lidsabiedrības «Malaysia Airlines» lidmašīnas avārijas vietai, piektdien paziņojis EDSO priekšsēdētājs un Šveices prezidents Didjē Burkhalters. Viņš piebilda, ka EDSO vēlas piekļūt lidmašīnas melnajai kastei, kas pašreiz atrodas pie separātistiem. Aizvadītajā naktī notikušas divas videokonferences ar EDSO, Ukrainas un Krievijas pārstāvju piedalīšanos un vēl viena plānota šodien. EDSO novērotāji jau devušies uz avārijas vietu.

16:23 Protesta akcijā pret Krievijas iejaukšanos Ukrainas iekšējos jautājumos pie Krievijas vēstniecības Rīgā pulcējušies aptuveni 60 cilvēki. Protesta akciju daļēji traucē izveidojušies satiksmes sastrēgumi. Protestā redzami vairāki Ukrainas, Latvijas un pašpasludinātās Doņeckas republikas karogi, kā arī tiek dalītas lentes Ukrainas karoga krāsās. Tāpat vērojami plakāti, kuros teikts «Apturēt Krievijas agresoru, rokas nost no Ukrainas!»

16:21 «Malaysia Airlines» piektdien paziņojusi, ka starp bojāgājušajiem pasažieriem bijuši 189 Nīderlandes pilsoņi.Kopumā lidmašīnā atradās 298 cilvēki.

Lidsabiedrība, kas turpina precizēt bojāgājušo datus, pavēstīja, ka starp upuriem ir arī 44 malaizieši, tostarp visi 15 apkalpes locekļi, 27 austrālieši, 12 indonēzieši, deviņi briti, četri vācieši, četri beļģi, trīs filipīnieši un pa vienam Kanādas un Jaunzēlandes pilsonim.

Atlikušo četru upuru valsts piederība pagaidām nav noskaidrota.

16:11 Apsvērt papildus sankciju ieviešanu pret Krieviju pēc pasažieru lidmašīnas notriekšanas Ukrainas austrumos esot pāragri, piektdien izteikušās Eiropas Savienības amatpersonas, piebilstot, ka notikušo nākamnedēļ apspriedīs dalībvalstu ārlietu ministri, kuriem paredzēta tikšanās arī ar malaiziešu kolēģi.

15:58 Nīderlandieši, kas traģiskajā Malaizijas lidmašīnas katastrofā zaudējuši 173 līdzpilsoņus, piektdien pūlas pa īstam aptvert notikušo un pieprasa veikt pēc iespējas rūpīgāku izmeklēšanu.

Karogi visā valstī nolaisti pusmastā. Tomēr, kā atzīst daudzu bojāgājušo tuvinieki un draugi, viņiem joprojām grūti noticēt, ka notikušais ir īstenība.

15:37 Ukrainas drošības dienests (UDD) piektdien publiskojis promaskavisko separātistu sarunu ierakstus, kas apliecina, ka viņi no Krievijas saņēmuši zenītraķešu kompleksu «Buk-M» kopā ar Krievijas apkalpi.

«Audioierakstos fiksētas divas lietas - pirmkārt, ka

iekārta «Buk» no Krievijas Federācijas teritorijas tieši pirms terora akta šķērsojusi Ukrainas robežu,

otrkārt, paši teroristi apliecina, ka šīs iekārtas apkalpe līdz ar pašu iekārtu izbraukusi no Krievijas teritorijas - tātad tie bijuši Krievijas karavīri,» preses brīfingā sacījis UDD vadītājs Valentīns Naļivaičenko.

15:30 NATO piektdien paudusi bažas, ka Ukrainas separātistu rīcībā nonāk arvien lielāks skaits ieroču, tostarp arvien modernākas un postošākas ieroču sistēmas.

«Mūs satrauc, ka arvien plašāk tiek izmantoti smagie ieroči, kā arī tas, ka tie ir arvien modernāki ieroči,» norādīja kāda NATO amatpersona. Viņa piebilda, ka Krievija joprojām ļauj no savas teritorijas Ukrainā iekļūt gan krievu algotņiem, gan smagajiem ieročiem.

15:12 Pieminot 298 cilvēkus, kuri gāja bojā Malaizijas lidmašīnas notriekšanas rezultātā, tiek aicināts nolikt ziedus un sveces pie vairākām vēstniecībām Rīgā, liecina ieraksts sociālajā vietnē «Facebook». «Šodien, 18.07., liksim ziedus un sveces pie Nīderlandes, Francijas, Lielbritānijas, Austrālijas un citām vēstniecībām, kuru pilsoņi nomira, kad lidmašīnu, kas lidoja virs Austrumukrainas, notrieca prokrieviskie kaujinieki. 290+ cilvēki ir miruši, 80 no tiem - bērni. Šī ir zibakcija. Nav saskaņota ar domi, policiju, neko - bet izrādīsim līdzjūtību. Noliksim ziedus, sveces,» teikts paziņojumā.

14:42 Atbilstoši starptautiskajām tiesībām lidojuma ierakstiem no Doņeckas apgabalā avarējušās Malaizijas lidmašīnas «Boeing 777» ir jāatrodas Ukrainas teritorijā, bet to izvešana no valsts teritorijas ir prettiesiska, piektdien paziņoja Ukrainas Ārlietu ministrija (ĀM).

Kā ziņos, pašpasludinātās Doņeckas tautas republikas pirmais vicepremjers Andrejs Purgins paziņoja par gatavību izsludināt pamieru katastrofas cēloņu izmeklēšanai, tomēr sacīja, ka lidmašīnas tā dēvētās melnās kastes tiks nodotas Krievijai ekspertīzes veikšanai.

Kāda pasažiera pulkstenis starp lidmašīnas atlūzām

14:38 Krievija piektdien paziņojusi, ka

Krievijas teritorijas apšaudīšana no Ukrainas puses var nepalikt bez atbildes, ja tā turpināsies.

«Mēs jau brīdinājām: ja tas turpināsies, mēs piemērosim pasākumus. Vismaz, ja ir skaidrs, ka tas darīts tīši, es esmu pārliecināts, ka šāda šaušanas pozīcija būtu jāneitralizē,» intervijā valsts televīzijai «Rossija 24» paziņoja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

14:23 ASV ir pienācis laiks sniegt Ukrainai militāru palīdzību, uzskata Savienoto Valstu senators Džons Makeins.

«Tas ir jāsāk nekavējoties, piešķirot ieročus, arī prettanku un pretgaisa aizsardzības ieročus, ko Ukrainas vadība mums ir jau vairākkārt lūgusi.

Tas ir kauns, ka ASV administrācija joprojām atsakās palīdzēt mūsu ukraiņu partneriem ar militārām iespējām,»

rakstā savā mājaslapā norāda senators.

13:54 Malaizijas aviolainera katastrofai, kas pirmo reizi kopš Krievijas un Ukrainas konflikta sākuma prasījusi ārvalstu pilsoņu dzīvības, būtu jākļūst par lūzuma punktu šīs karadarbības vērtējumā - tādu pārliecību Lietuvas Radio piektdien izteicis ārlietu ministrs Lins Linkevičs.

13:37 Malaizijas pasažieru lidmašīnas katastrofas vietā Ukrainas Doņeckas apgabala austrumos līdz šim ir atrasts 181 no 298 šajā katastrofā bojāgājušajiem, piektdien paziņoja Ukrainas Ārlietu ministrija.

Foto: ITAR-TASS/Scanpix

13:35 Krievija turpina atbildību novelt uz Ukrainu.

Krievijas Aizsardzības ministrija piektdien paziņoja, ka katastrofas dienā bija aktīva Ukrainas raķešu sistēma.

«17.jūlijā Krievijas radiotehniskās iekārtas reģistrēja sistēmas «Buk-M1», kas izvietota pie apdzīvotas vietas Stilas (30 kilometrus uz dienvidiem no Doņeckas) radara stacijas «Kupol»,» ministrijas paziņojumu citēja Krievijas ziņu aģentūras. Krievijas Aizsardzības ministrija piebilda, ka raķeti «Buk» varēja palaist no sistēmām, kas atrodas Avadejevkas vai Gruzsko-Zorjanskas ciemā Doņeckas apkaimē.

13:30 Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO), kas veic situācijas novērošanu Ukrainā, piektdien sasaukusi ārkārtas sēdi, lai apspriestu lidsabiedrības «Malaysia Airlines» katastrofu. Sanāksme notiks šodien plkst. 12.30 (plkst. 13.30 pēc Latvijas laika) Vīnē.

13:25 Vācijas kanclere Angela Merkele piektdien pieprasījusi Krievijai beidzot izdarīt spiedienu uz prokrieviskajiem separātistiem Ukrainas austrumos, kā arī veikt starptautisku Malaizijas gaisa lainera katastrofas izmeklēšanu.

«Notikumi parādījuši, ka jābūt politiskam risinājumam, un par to, kas šobrīd notiek Ukrainā, pilnībā ir atbildīga Krievija,»

sarunā ar žurnālistiem uzsvēra Merkele.

12:24 Ukrainas premjers piektdien preses konferencē izteica visdziļāko līdzjūtību visiem, kuri cietuši no Krievijas atbalstītā terorisma.

12:18 Glābēji Malaizijas gaisa lainera katastrofas vietā atraduši vienu no tā dēvētajām melnajām kastēm. Tikmēr Ukrainas izlūkdienests ziņo, ka «melnās kastes», kuras notikuma vietā iepriekš atraduši separātistu kaujinieki, vienā no Luhanskas apgabala robežpārejas punktiem piektdien paredzēts nodot Krievijas Federālā drošības dienesta aģentiem.

12:10 «Malaysia Airlines» notriektā lidmašīna pirms nogāšanās nepārraidīja nekādus trauksmes signālus un neziņoja par notikušo. Tā vienkārši pazuda no radaru ekrāniem, šodien preses konferencē medijus informēja Malaizijas augstākās amatpersonas. Tas liek domāt, ka avārija notika ļoti ātri.

12:09 Galvenais iemesls lidmašīnas notriekšanai ir Krievijas ģeopolitiskās ambīcijas un avantūrisms, atzina bijušais aizsardzības un ārlietu ministrs Eiropas Parlamenta deputāts Artis Pabriks (V).

«Tas ir novedis pie tā, ka svešas valsts teritorijā klejo dievs vien zina kādas bandas un cilvēki, kuru rokās ir pietiekami sarežģīti ieroči,»

uzsvēra politiķis. Pabriks gan norāda, ka pagaidām precīzi nav zināms, cik daudz lidmašīnas notriekšanā piedalījusies pati Krievija, taču viņš nešaubās, ka Krievija tieši vai netieši ir līdzatbildīga par katastrofu. Tagad starptautiskajai sabiedrībai ir

jāsavāc maksimāli daudz pierādījumu par šo katastrofu, jo propaganda jau notiek, turklāt nav izslēgta arī pēdu slēpšana.

11:46 Ārlietu ministrijas (ĀM) rīcībā pašlaik nav informācijas, vai virs Ukrainas notriektajā «Malaysia Airlines» pasažieru lidmašīnā bijuši arī Latvijas pilsoņi, apstiprināja ĀM preses sekretārs Kārlis Eihenbaums.

11:41 Pēc «Malaysia Airlines» pasažieru lidmašīnas notriekšanas tuvākajās dienās gaidāma kompromisa priekšlikumu izvirzīšana, lai izbeigtu bruņoto konfliktu Ukrainas austrumos;

trešais pasaules karš šīs katastrofas dēļ nesākšoties, prognozēja politologs Kārlis Daukšts.

Lidmašīnas notriekšana tagad rietumos emocionāli «uzspridzina» tos politiskās elites slāņus, kuri līdz šim diezgan svārstīgi izturējās pret notikumiem Ukrainā un Krievijas rīcību. Tajā pašā Vācijā, kas tagad traģēdijā zaudējusi savus pilsoņus, sabiedrība bija noskaņota pret stingrāku sankciju ieviešanu pret Krieviju, norādīja Daukšts.

11:33 Gaisa telpu, kurā tika notriekta «Malaysia Airlines» lidmašīna, īsi pirms tam lidojumiem izmantojušas arī citas aviokompānijas.

11:20 Maskavieši, apliecinot līdzjūtību saistībā ar lidsabiedrības «Malaysia Airlines» reisa Amsterdama-Kualalumpura lidmašīnas notriekšanu, pie Nīderlandes vēstniecības nes ziedus un aizdedz sveces.

Kopā ar ziediem pie vēstniecības Maskavā atstāta zīmīte ar uzrakstu «Piedodiet mums».

11:18 Krievijas prezidents Vladimirs Putins piektdien aicināja ar steigu panākt Ukrainas krīzes noregulējumu, kā arī izteica līdzjūtību Nīderlandes premjerministram Markam Rutem. «Krievijas valsts galva uzsvēra, ka šī traģēdija no jauna atgādina par nepieciešamību steidzami panākt mierīgu atrisinājumu akūtajai Ukrainas krīzei, un norādīja, ka pastāv nepieciešamība veikt rūpīgu un objektīvu lidmašīnas katastrofas izmeklēšanu,» teikts Kremļa paziņojumā, kas tika izplatīts pēc Putina un Rutes telefonsarunas.

10:53 Kāda ģimene stāsta par to, kā tikai laimīgas nejaušības dēļ nebija avarējušajā lidmašīnā - tā kā reiss bija pilns, viņi lidojumu pēdējā brīdī mainījuši.

10:23 Ukrainas prokrieviskie separātisti ir atļāvuši starptautiskiem izmeklētājiem droši piekļūt Malaizijas pasažieru lidmašīnas katastrofas vietai viņu kontrolētajā teritorijā, piektdien paziņoja vidutāji pēc sarunām ar separātistiem.

09:26 Atbildība par lidmašīnas notriekšanu virs nemiernieku kontrolētās Austrumukrainas daļas gulstas uz Krieviju, kas separātistus apgādājušas ar raķetēm «zeme-gaiss», uzskata Austrālijas premjerministrs Tonijs Ebots.

09:13 Austrumukrainas promaskaviskie kaujinieki grasās noslēgt humanitāru pamieru ar Kijevu, lai varētu tikt izmeklēta lidmašīnas katastrofa, pavēstīja teroristu grupējuma «Doņeckas tautas republika» līderis Aleksandrs Borodajs. «Mēs ar Kijevas varasiestādēm sazināmies videokonferences režīmā. Mēs ļausim šeit nokļūt starptautiskajām organizācijām,» paziņoja Borodajs.

Pamiers tiks noslēgts uz divām trim dienām. Viņš piebilda, ka notikušais stipri atgādina provokāciju.

08:46 Latvijas ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Ukrainā Argita Daudze piektdien intervijā LTV vērsa uzmanību uz faktu, ka šodien daudzi mediji norāda uz Ukrainas prezidenta Petro Porošenko paziņojumu, raksturojot pasažieru lidmašīnas notriekšanu kā terora aktu. Viņa piekrīt Porošenko teiktajam, tā ir ne tikai Ukrainas problēma, bet drauds Eiropas un globālajai drošībai un tās pārvarēšanai ir nepieciešami kopīgi pūliņi.

08:35 Piektdien līdz plkst.7 Doņeckas apgabalā vietā, kur nogāzusies notriektā pasažieru lidmašīna,

uzietas 121 cilvēka mirstīgās atliekas,

pavēstīja Ukrainas Valsts ārkārtas situāciju dienests (VĀSD). Meklēšanu apgrūtinot bruņoto separātistu klātbūtne, kas traucē vienību darbam.

08:22 Pasažieru lidmašīnas notriekšana ir «11.septembra mēroga» terorakts, uzskata Krievijas opozīcijas līderis bijušais vicepremjers Boriss Ņemcovs. «Malaizijas lidmašīnas bojāeja debesīs virs Doņeckas - tas ir 11.septembra mēroga terorakts. Tā ir elle. Izsaku līdzjūtību bojāgājušo ģimenēm. Nelieši, kas to izdarīja, ir jāiznīcina. Separātisti neilgi pirms tam lielījās, ka viņiem ir raķetes «Buk», ar kurām tie gribēja notriekt lidmašīnu «An-26». Ja tie ir viņi, tad pret viņiem nedrīkst būt nekādas žēlastības,» sociālajā tīklā «Facebook» ierakstījis opozicionārs.

08:16 ANO ģenerālsekretārs aicina veikt vispārēju «Malaysia Airlines» lidmašīnas notriekšanas izmeklēšanu. Viņš arī norādīja, ka kopā ar Starptautisko civilās aviācijas organizāciju (ICAO) uzmanīgi seko ziņojumiem par ceturtdien notikušo traģēdiju.

08:12 Promaskaviskie kaujinieki apliecinājuši, ka ļaus glābējiem un izmeklētājiem piekļūt vietai Austrumukrainā, kur ceturtdien nogāzās notriektā lidsabiedrības «Malaysia Airlines» lidmašīna, pavēstīja Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO). Sarunās ar Ukrainas, Krievijas un EDSO pārstāvjiem Doņeckas kaujinieku grupas apņēmušās norobežot avārijas vietu un atļaut varasiestādēm veikt bojāgājušo pārvietošanu.

08:04 Gaisa telpas slēgšana virs karadarbības zonas Ukrainā var ietekmēt pasažieru pārvadājumus, LNT teica Civilās aviācijas aģentūras vadītājs Māris Gorodcovs. Gaisa telpa minētajā teritorijā ir pilnībā slēgta, līdz ar to lidmašīnām ir jāmet loks, kas var paildzināt lidojumus esošajos maršrutos. Tas jāņem vērā pasažieriem, kuriem ir plānots īss laiks starp maršrutiem.

07:52 Krievijas mediji piektdien spekulē, ka Malaizijas aviolainera notriekšana virs Austrumukrainas

patiesībā bijis neveiksmīgs Ukrainas mēģinājums notriekt lidmašīnu, kurā atradās Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Šādu viedokli aģentūrai «Interfax» paudis informācijas avots no «Rosaviacija», kurš apgalvojis, ka Putina lidmašīnas kurss traģēdijas rajonā sakritis ar «Malaysia Airlines» lainera kursu.

07:28 Ukrainas prezidents Petro Porošenko piektdien paziņoja, ka kopš ceturtdienas karš ir izplatījies ārpus Ukrainas teritorijas. «Šodien teroristi ar vienu šāvienu nogalināja gandrīz 300 cilvēkus. Viņu vidū ir bērni, sievietes, daudzu valstu pilsoņi. Ukrainas vārdā izsaku visdziļāko līdzjūtību upuru ģimenēm un tuviniekiem. Ukraina sēro kopā ar jums,» sacīja Porošenko.

«Gribu paziņot, ka

viens no kaujinieku līderiem sarunā ar savu Krievijas kuratoru, Krievijas bruņoto spēku ģenerālštāba Galvenās izlūkošanas pārvaldes pulkvedi Vasiliju Gerašinu lielījās ar notriekto laineri.

Ar kārtējo trofeju paspēja izlielīties arī citi teroristi-diversanti. Pēdējo dienu laikā tā ir jau trešā traģēdija, kopš no Krievijas teritorijas tika notriektas Ukrainas lidmašīnas «An26» un «Su-25»,» norādīja Porošenko.

Lidmašīnas atlūzas

07:12 Ukraina pasludinājusi valsts austrumu daļu par lidojumiem slēgtu zonu, paziņoja Eiropas aviosatiksmes drošības institūcija «Eurocontrol».

«Ukrainas varas iestādes jau agrāk bija slēgušas gaisa telpu virs Ukrainas rajonā, kur notika Malaizijas aviolainera katastrofa, tomēr šīs lidmašīnas izmantotajā augstumā aviosatiksme bija atļauta.

Saskaņā ar mūsu datiem lidmašīna lidoja 330. līmenī (10 tūkstošu metru augstumā), kad tā pazuda no radaru ekrāniem.

Šajā augstumā koridors bija atvērts [lidojumiem], Ukrainas varas iestādes agrāk bija slēgušas koridoru līdz 320. līmenim. Pēc šīs katastrofas Ukrainas varas iestādes ir informējušas «Eurocontrol» par [visu avioreisu] maršrutu slēgšanu Austrumukrainā no zemes līdz neierobežotam [augstumam],» teikts «Eurocontrol» paziņojumā.

Kijevā pie Nīderlandes vēstniecības noliek ziedus bojāgājušo piemiņai

06:47 ASV ceturtdienas vakarā aicināja nekavējoties noteikt pamieru Ukrainas austrumos, lai nodrošinātu netraucētu izmeklēšanu saistībā ar lidmašīnas notriekšanu. «Mēs aicinām visas puses - Krieviju, prokrieviskos separātistus un Ukrainu - atbalstīt tūlītēju pamieru, lai nodrošinātu starptautiskiem izmeklētājiem drošu un netraucētu pieeju katastrofas vietai un lai atvieglotu mirstīgo atlieku atrašanu,» paziņoja Baltā nama preses sekretārs Džošs Ērnests.

06:22 Notriektajā lidmašīnā bija 283 pasažieri un 15 apkalpes locekļi. Starp pasažieriem bija trīs zīdaiņi. Lidmašīnā visplašāk pārstāvētā valsts bija Nīderlande ar 154 tās pilsoņiem. Tajā bija arī 43 Malaizijas pilsoņi, ieskaitot visus apkalpes locekļus un divus zīdaiņus, un 27 Austrālijas pilsoņi, 12 Indonēzijas pilsoņi, tai skaitā viens zīdainis, deviņi Lielbritānijas, četri Vācijas, trīs Filipīnu un viens Kanādas pilsonis. Aviokompānija ziņo, ka četri pasažieri bija Beļģijas pilsoņi, bet saskaņā ar Beļģijas ārlietu ministra teikto lidmašīnā bijuši pieci šīs valsts pilsoņi. 41 pasažiera pilsonība vēl nav apstiprināta.

Foto: ITAR-TASS/Scanpix

06:08 Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdienas vakarā paziņoja, ka Ukraina ir atbildīga par lidmašīnas katastrofu.

«Valsts, virs kuras teritorijas tas notika, neapšaubāmi ir atbildīga par šo šausmīgo traģēdiju.

Šī traģēdija nenotiktu, ja šajā zemē būtu miers, ja nebūtu atjaunotas kaujas darbības Ukrainas dienvidaustrumos,» Putins sacīja ekonomiskiem jautājumiem veltītā apspriedē, kuru viņš ierosināja sākt ar klusuma brīdi, pieminot katastrofas upurus.

05:52 ASV prezidents brīdinājis Ukrainas prezidentu Petro Porošenko, ka

šīs katastrofas pierādījumus nedrīkst izvest no Ukrainas, kamēr nav notikusi «pamatīga un caurskatāma» izmeklēšana.

Obama arī apliecināja Porošenko, ka ASV eksperti «nekavējoties piedāvās visu iespējamo palīdzību» lidmašīnas katastrofas cēloņu izmeklēšanai. «Prezidenti uzsvēra, ka visiem pierādījumiem no katastrofas vietas ir jāpaliek uz vietas Ukrainas teritorijā, līdz starptautiski izmeklētāji varēs izpētīt visus traģēdijas aspektus,» teikts Baltā nama paziņojumā par šo telefonsarunu.

05:43 Obama telefonsarunā ar Nīderlandes premjerministru Marku Riti izteica līdzjūtību par Nīderlandes pilsoņu traģisko nāvi. Viņš sacīja Ritem, ka «Savienotās Valstis ir gatavas nekavējoties palīdzēt, lai atbalstītu tūlītēju, pilnīgu, ticamu un netraucētu starptautisku izmeklēšanu». «[ASV] prezidents un [Nīderlandes] premjerministrs bija vienisprātis, ka ir vajadzīgs nodrošināt starptautiskiem izmeklētājiem tūlītēju pieeju incidenta vietai, lai atvieglotu mirstīgo atlieku atrašanu un veiktu pamatīgu izmeklēšanu,» teikts Baltā nama paziņojumā par šo sarunu.

Tuvinieki ierodas Kualalumpuras lidostā

05:35 ASV prezidents Baraks Obama ceturtdienas vakarā aicināja nekavējoties un netraucēti izmeklēt Malaizijas pasažieru lidmašīnas notriekšanu, kas ceturtdien notika Ukrainas austrumos.

Komentāri (883)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu