Ēģiptes prezidents: Gresti būtu vajadzējis izraidīt, nevis tiesāt (3)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ēģiptes cietumā ieslodzītā Latvijas un Austrālijas pilsoņa žurnālista Pētera Grestes tuvinieki pirmdien pauda optimismu par Ēģiptes prezidenta Abdelfataha al Sisi teikto, ka Gresti pēc aizturēšanas būtu vajadzējis izraidīt, nevis tiesāt.

«Al Jazeera» žurnālists Greste tika aizturēts Kairā 2013.gada 29.decembrī. Viņš tika apsūdzēts par «melīgu ziņu» sniegšanu, tādējādi atbalstot Ēģiptē aizliegto organizāciju «Musulmaņu brālība». Ēģiptes tiesa 23.jūnijā piesprieda Grestem septiņu gadu cietumsodu.

«Al Jazeera English» Kairas biroja vadītājam Ēģiptes un Kanādas dubultpilsonim Mohamedam Fadelam Fahmi tajā pašā prāvā tika piespriests septiņu gadu cietumsods, bet producentam ēģiptietim Baheram Mohamedam - divi cietumsodi ar septiņu un trīs gadu termiņiem, tātad kopā desmit gadi.

Starptautiski aicinājumi uz apžēlošanu

Šī prāva ir izraisījusi plašu starptautisku rezonansi un aicinājumus Ēģiptes prezidentam viņus apžēlot.

Sisi, sniedzot preses konferenci Ēģiptes mediju redaktoriem, atzina, ka tiesas 23.jūnijā pieņemtais spriedums radījis «ļoti negatīvu efektu», ziņoja laikraksts «Al-Masry Al-Youm».

«Vairāku žurnālistu notiesāšanai bija ļoti negatīvs efekts, un mēs neko nevarējām līdzēt,»

sacīja bijušais armijas vadītājs Sisi, kurš maijā uzvarēja prezidenta vēlēšanās.

«Es vēlētos, lai viņi pēc aizturēšanas būtu izraidīti, nevis tiesāti,» piebilda Sisi, acīmredzami domājot Gresti, kurš vienīgais no notiesātajiem nav Ēģiptes pilsonis.

Austrālija ir likusi saprast, ka uzskata šo prāvu par politiski motivētu.

Ģimene prezidenta teikto uzņem ar prieku

Grestes brālis Endrū, kurš nesen atgriezās no Ēģiptes, raksturoja Sisi izteikumus kā «iepriecinošus».

«Esmu pārliecināts, ka Pēteris [Greste] būrī tiesā nav tie tēli, kuru izplatīšanu visā pasaulē Ēģipte vēlētos. Un esmu pārliecināts, ka viņu (Ēģiptes) šādi gūtā publicitāte nav tāda, ko jebkura valsts vēlētos,» Endrū Greste paziņoja reportieriem Austrālijas pilsētā Brisbenā.

Viņš gan sacīja, ka nav pārliecināts par to, vai šie Ēģiptes prezidenta izteikumi novedīs līdz kādam lēmumam, jo Sisi agrāk bija paziņojis par savu neiejaukšanos tiesas procesā.

«Es gribētu domāt, ka lietas notiek visos līmeņos ... un katrs var runāt par to un meklēt draudzīgu risinājumu,» sacīja žurnālista brālis.

Grestes vecāki pagājušonedēļ apmeklēja dēlu cietumā pirmoreiz kopš viņa aizturēšanas un pēc tam paziņoja, ka guvuši «šausminošu pieredzi».

Ēģiptes varas iestādes ir sašutušas par to, ka Katara atbalsta Ēģiptē aizliegto «Musulmaņu brālību», un uzskata Kataras valstij piederošo telekompāniju «Al Jazeera» par Kataras valdības ruporu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu