Latvijas žurnālisti aicina boikotēt Ēģiptes kūrortus (32)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) aicina Latvijas iedzīvotājus boikotēt Ēģiptes kūrortus, kamēr netiek panākta taisnīga tiesa latviešu izcelsmes TV kanāla «Al Jazeera» žurnālistam Latvijas un Austrālijas pilsonim Pēterim Grestem un viņa kolēģiem, informēja LŽA valdes priekšsēdētāja Anda Rožukalne.

Rožukalne norādīja, ka Gresti notiesāja par Ēģipti nomelnojošu ziņu izplatīšanu un viņam nebija iespējas sevi tiesā aizstāvēt, izmantojot juristu palīdzību. Greste, kurš ir pieredzējis un cienījams žurnālists, vienmēr ievērojis žurnālistu profesionālo ētiku un nav to pārkāpis, pauda Rožukalne, aicinot Ārlietu ministriju, citas valsts augstākās amatpersonas enerģiski izmantot savas iespējas un ietekmi starptautiskajās struktūrās, panākot sprieduma pārskatīšanu.

«Grestes un viņu kolēģu notiesāšana Ēgiptē ir šokējošs notikums, kas nedrīkst palikt bez ievērības, jo tas iezīmē biedējošu praksi izmantot tiesu varu, lai vērstos pret profesionāliem žurnālistiem, kas strādā dažādu valstu iekšējo vai ārējo konfliktu zonās. Tādējādi rupji un bez pamatojuma tiek ierobežota informācijas pieejamība, kas ir daļa no vispārējām cilvēktiesībām. LŽA aicina Latvijas iedzīvotājus boikotēt Ēģiptes kūrortus un nedoties tūrisma braucienos uz šo valsti, kamēr netiek panākta taisnīga tiesa Grestem,» norādīts LŽA paziņojumā.

Žurnālists Pēteris Greste

Jau ziņots, ka Kairas tiesa pirmdien telekanāla «Al Jazeera» žurnālistam Austrālijas latvietim Pēterim Grestem piesprieda septiņu gadu cietumsodu.

Kairas tiesā pirmdien Gresti un vēl divus telekanāla «Al Jazeera» Kairas biroja darbiniekus atzina par vainīgiem Ēģiptes nomelnošanā un sadarbībā ar aizliegto kustību Musulmaņu brālība.

Visiem trim apsūdzētajiem tiesa piesprieda septiņu gadu cietumsodu.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) sola, ka Latvija kopā ar Eiropas Savienību un Austrāliju turpinās cīnīties par Grestes atbrīvošanu, neskatoties uz notiesājošo tiesas spriedumu.

Ārlietu ministrija ir izteikusi nožēlu par Ēģiptes tiesas spriedumu, ar kuru Grestem piespriesta brīvības atņemšana. Ārlietu ministrija uzskata, ka tiesas procesa gaitā nav ņemti vērā visi apstākļi, kas saistīti ar Grestes aizturēšanu, tostarp tiešu pierādījumu trūkums.

«Ārlietu ministrija izsaka cerību, ka Ēģiptes apelācijas tiesa rūpīgi izvērtēs pirmās instances tiesas pieņemto spriedumu, un tic, ka jaunais Ēģiptes prezidents Abdelfatahs Elsisi veicinās vārda brīvības ievērošanu valstī. Izsakām savu stingru atbalstu un solidaritāti ar Pēteri Gresti, kā arī ar viņa ģimeni. Latvija turpinās cieši sekot šai lietai arī Apelācijas tiesā. Mēs sniegsim visu iespējamo atbalstu. Latvija strādās kopā ar Eiropas Savienību un Austrāliju, lai patiesība tiktu noskaidrota un uzvarētu, un Pēteris Greste un viņa kolēģi tiktu atbrīvoti,» teikts ministrijas paziņojumā.

Vēl deviņas personas notiesātas aizmuguriski, un tām piespriests desmit gadu cietumsods. Kopumā lietā apsūdzēti 20 cilvēki, no kuriem deviņi ir «Al Jazeera» darbinieki. Greste ir vienīgais ārvalstu žurnālists, kurš aizturēts šajā lietā.

Foto: AFP/LETA

Trīs televīzijas kanāla «Al Jazeera» žurnālisti - latviešu izcelsmes austrāliešu žurnālists Greste, «Al Jazeera» angļu redakcijas Kairas biroja vadītājs Muhameds Fahmijs, kurš ir gan Ēģiptes, gan Kanādas pilsonis, un producents Bahers Muhameds - tika arestēti 29.decembrī vienā no Kairas viesnīcām.

Ēģipte žurnālistus apsūdzēja par «drošības objektu filmēšanu, sabiedriskās kārtības un miera apdraudēšanu un strādāšanu bez atļaujas». Fahmijs tika apsūdzēts arī par piederību islāmistu kustībai Musulmaņu brālība, kuru Ēģiptes pagaidu valdība pasludinājusi par teroristisku organizāciju. Prokuratūra visus trīs apsūdzēja arī par Musulmaņu brālības atbalstīšanu, sniedzot tai «aprīkojumu, informāciju un ierakstus, kas veicina tās intereses».

Tāpat žurnālisti apsūdzēti par «melīgu ziņu» pārraidīšanu, lai tādējādi pakalpotu tagad par teroristu organizāciju atzītajai Musulmaņu brālībai. Žurnālisti, kas nav bijuši oficiāli akreditēti, savus materiālus veidojuši tā, «lai ārzemēs nomelnotu Ēģiptes tēlu un kalpotu starptautiskās teroristu organizācijas interesēm», apgalvo prokuratūra.

Komentāri (32)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu