Rīgas pils atjaunošana rit pēc plāna: 45% darbu paveikti (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gadu pēc postošā ugunsgrēka plašākai sabiedrībai izrādītas Rīgas pils iekštelpas. Daudzviet nodegušās brusas un grīdas dēļi ieguvuši jaunu dzīvi. Patlaban paveikti 45% darbu no plānotajiem,un būvnieki sola,ka novembrī pilij beidzot būs arī īsts dakstiņu jumts.

Āpusē pie žoga vēl klaudz kalti, bet pilī jau ievilkti elektrotīkli, ierīkota apkure, ventilācija, ūdensvada un kanalizācija. Tagad sakārtota pašas telpas. Tiek notīrīts vecais krāsojums.

Sūtņu zāle, kuras griestus rotā mākslinieka Anša Cīruļa slavenie zīmējumi, ugunī necieta, bet to pamatīgi nolēja.

Pie sienām izvietotas infrasarkano staru ierīces, kas velk ārā mitrumu.

Vienlaikus veic arī mikrobioloģisko attīrīšanu un dezinficē, jo siltuma un ūdens iespaidā vairojas baktērijas. Ar to nodarbojas speciālisti no Vācijas.Baltajā zālē salaboti grīdas pamati un griestu sijas.Prezidenta kabinetā griesti jau balti un tiek gaidīts interjera dizaina projekts. Vienlaikus restauratori atjauno pils logus un durvis.

Būvmateriāli Svētku zāles bēniņiem un jumta segumam jau pasūtīti.

«Jūsu vizītes sākumā piegādāja koka konstrukcijas, kas pēc pusdienām tiks celtas augšā, lai novembra mēnesī jumts būtu ar dakstiņiem nevis ar baltu plēvi. Dodu garantiju, ka 1. novembrī būs pils ar īstu jumtu,» sola pilnsabiedrības «SBRE» atbildīgais būvdarbu vadītājs Edgars Savickis.

Daļa jumta konstrukciju jau ir gatavas, taču tās no ārpuses nav redzams, jo to sedz plēves pagaidu jumts.Valsts kultūras pieminekļu uzraugi ar pilī redzēto ir apmierināti.

«Es nedomāju, ka mums varētu būt risks, ka kaut kas netiktu izdarīts vai neprastu izdarīt. Šobrīd iesaistīts tik liels cilvēku loks gan kontroles un inspicēšanas līmenī, ka es domāju, ka notiek labi,» secina VKPIA pārstāvis Pēteris Blūms.

Iepriekš darbus aizkavēja apsaimniekotāja un būvnieku strīds par to, kam jāsedz ugunsgrēkā radītiem zaudējumi - gandrīz 5-ci miljoni eiro. Beigās būvnieki piekrita veikt darbus par saviem līdzekļiem un iemaksāt speciālā kontā summu, kas atbilst aprēķinātajiem zaudējumiem, ja tiesas ceļā konstatēs būvuzņēmēja atbildību. Šomēnes ugunsgrēka lietu nodeva prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai pret trim personām par ugunsdrošības noteikumu neievērošanu.

«Pirms nedēļas bija lielā ugunsdrošības pārbaude visa objektā. Ir izdarīts ir viss, lai būve būtu uguns droša. Ir norādes un, ja ir darbi kaut ar mazākās dzirksteles iespēju, blakus ir spaiņi un ugunsdzēšamie aparāti,» norāda VNĪ būvniecības direktors Ivars Siliņš.

Pils apsaimniekotāja un būvnieku vienošanās paredz, ka pilij jābūt gatavai nākamā gada 1. novembrī. Abas puses uzsver, ka šobrīd nav nekādu šķēršļu, lai restaurāciju nepabeigtu līdz noliktajam termiņam.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu