Populārākie brīvā laika pavadīšanas veidi - TV skatīšanās un atpūta pie dabas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Latvijas iedzīvotāju vidū populārākie brīvā laika pavadīšanas veidi ir televīzijas skatīšanās un atpūta pie dabas, rāda jaunākā «DNB Latvijas barometra» pētījuma rezultāti.

Izvaicāti, ar ko viņi nodarbojas brīvajā laikā, visbiežāk aptaujātie norādījuši, ka skatās televizoru (76%). Salīdzinoši bieži apjautātie iedzīvotāji atzīmējuši arī atpūtu pie dabas (66%). Tikmēr 50% aptaujāto brīvajā laikā iet ciemos, bet 42% aptaujāto strādā dārzā. Tikpat bieži aptaujātie arī lasa grāmatas (42%). Savukārt citas nodarbes atzīmētas retāk.

Lūgti nosaukt, kādus Latvijas kultūras pasākumus pēdējā gada laikā apmeklējuši, visbiežāk aptaujātie norādījuši teātra izrādes (31%). Daļa aptaujāto apmeklējuši arī dažādus ar kultūru saistītus masu pasākumus (24%) un muzejus (20%). Tikmēr 20% aptaujāto apmeklējuši populārās mūzikas un rokmūzikas koncertus, bet mākslas izstādes apmeklējuši 16%. Savukārt 35% aptaujāto pēdējā gada laikā nav apmeklējuši vai nav piedalījušies kultūras pasākumos Latvijā.

Sabiedriskās politikas centra «Providus» pētnieks Valts Kalniņš vērš uzmanību, ka pētījums attēlo vairākus stereotipus, piemēram, to, ka lielākā daļa cilvēku brīvo laiku pavada pie televizora un ka latviešiem mīļākais profesionālās mākslas produkts ir teātris. Viņa ieskatā, šie rezultāti apliecina, ka, neraugoties uz reizēm galvu reibinošiem tehnoloģiju jaunumiem, sabiedrības paradumos ir arī kas konservatīvs. Ne tikai kino vairāk nekā simt gadu laikā nav izkonkurējis teātri, vismaz ciktāl ir runa par Latvijas filmām, bet arī izklaides internetā un datorspēļu pasaulē, kurām nododas 27% aptaujāto, nav izkonkurējušas grāmatu lasīšanu, kas ir iecienīta nodarbe 42% aptaujāto.

«DNB Latvijas barometrs» ir ikmēneša socioloģiskais pētījums, kurā tiek pētītas konkrētā brīža aktuālās norises sabiedrībai nozīmīgās jomās. Vienlaikus iedzīvotājiem ikreiz tiek uzdots pastāvīgo jautājumu kopums, kas mēnesi pa mēnesim atspoguļo sabiedrības vispārējā noskaņojuma izmaiņas.

Jaunākās aptaujas dati iegūti pētījumu centra SKDS Latvijas pastāvīgo iedzīvotāju aptaujā laikā no 8.maija līdz 21.maijam. Ar stratificētās nejaušās izlases metodi, veicot tiešās intervijas respondentu dzīves vietās, tika aptaujāts 1001 respondents vecumā no 18 līdz 74 gadiem visā Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu