Rīgas pils ugunsgrēka lieta nodota kriminālvajāšanas sākšanai (12)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šonedēļ Valsts policija (VP) Rīgas pils ugunsgrēka lietu nodevusi Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai, līdz ar to izmeklēšana šajā lietā ir pabeigta, informē VP.

Kriminālprocesā par aizdomās turētajiem atzīti trīs vīrieši

Visi trīs tiek turēti aizdomās par ugunsdrošības noteikumu pārkāpšanu, ja ar to radīts būtisks kaitējums, taču vienam no aizdomās turētajiem papildus tiek inkriminēta mantas iznīcināšana vai bojāšana aiz neuzmanības, kā rezultātā iestājušās smagas sekas.

Tagad prokuratūrai drīzumā būs jāizlemj, vai trijotnei uzrādīt apsūdzības. Aizdomās turētajiem piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Kā ziņots, Rīgas pils ugunsgrēka lietā aizdomās tiek turēti atbildīgais būvdarbu vadītājs no pilnsabiedrības «SBRE», kā arī apakšuzņēmēja «Fritex» strādnieks, kas neuzmanības dēļ varētu būt izraisījis aizdegšanos. Patlaban nav zināms, kura ir trešā būvnieku amatpersona, pret kuru varētu tikt celtas apsūdzības Rīgas pils ugunsgrēka lietā. Amatpersonas bijušas atbildīgas par ugunsdrošības noteikumu ievērošanu.

Ņemot vērā, ka lieta jau nodota prokuratūrai, Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins šodien žurnālistiem atturējās komentēt, kādā veidā strādnieks varētu būt izraisījis ugunsgrēku.

Ugunsgrēks Rīgas pilī naktī uz 2013.gada 21.jūniju izcēlies pils rekonstrukcijas darbos nodarbināto

strādnieku bezatbildīgas rīcības rezultātā,

iepriekš vēstīja LTV. Būvnieki 20.jūnija dienā bēniņos virs Rīgas pils Svētku zāles ar fleksi griezuši vecās ventilācijas caurules. Īsi pirms darba laika beigām griešanas procesā radusies dzirkstele izraisījusi aizdegšanos, ko strādnieki, izmantojot divus ugunsdzēšanas aparātus, apdzēsuši.

Tomēr neviens neesot palicis uzraudzīt degšanas vietu, kas saskaņā ar normatīviem būtu bijis jādara 12 līdz 24 stundas. Tāpat par notikušo aizdegšanos neesot informēta Militārā policija, kurai pils telpu apsardze nodota pēc darba laika beigām, ziņoja LTV.

Savukārt pils remontētāju pilnsabiedrības «SBRE» uzaicinātais eksperts, Apvienotās Karalistes Ugunsgrēku izmeklētāju apvienības prezidents un Starptautiskās Ļaunprātīgās dedzināšanas izmeklētāju apvienības pirmais viceprezidents Pīters Mansi apgalvo, ka Rīgas pils ugunsgrēks ir izcēlies ēkas centrālās daļas ziemeļaustrumu daļā, neizmantotā šautuvē, kur nekādi darbi netika veikti.

VAS «Valsts nekustamie īpašumi» pieaicinātie Igaunijas eksperti secinājuši, ka ugunsgrēks 20.jūnijā izcēlies būvnieka rīcībā nodotajā Rīgas pils daļā un tā

iemesls bijis atklātas uguns avots - dzirkstele,

kvēlojoša cigarete vai jebkurš cits atklātas uguns avots.

Iepriekš kriminālprocesa izmeklēšanas laikā policija arī bija uzsākusi procesus par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu divām būvdarbos iesaistītajām juridiskajām personām. Viena no šīm juridiskajām ir personām ir pilnsabiedrība «SBRE».

Jau ziņots, ka VAS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) un pilnsabiedrība «SBRE» maijā parakstīja papildu vienošanos pie sākotnējā līguma par ugunsgrēka radīto seku novēršanu par «SBRE» līdzekļiem, kā arī par citu zaudējumu nodrošināšanu.

Vienošanās paredz, ka «SBRE» apņemas veikt ugunsgrēka rezultātā nepieciešamos papildu darbus par saviem līdzekļiem un iemaksāt speciālā darījuma kontā naudas summu, kas atbilst aprēķinātajiem ugunsgrēka radītajiem zaudējumiem gadījumam, ja tiesas ceļā tiks konstatēta būvuzņēmēja atbildība par ugunsgrēka rezultātā nodarīto kaitējumu.

«SBRE» nekavējoties apņēmies darījumu kontā ieskaitīt nodrošinājumu vairāk nekā viena miljona eiro apmērā. Savukārt atlikušie aptuveni 3,7 miljoni eiro šajā kontā tiks ieskaitīti līdz 2014.gada 15.jūlijam.

Noteikts, ka darījuma

summai kontā jāatbilst aprēķinātajiem zaudējumiem,

kas ir 4 857 931 eiro.

Tāpat vēstīts, ka Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa ir pilnībā atcēlusi izmeklētāja pieņemto lēmumu par uzlikto arestu SIA «Skonto būve» kontiem un transporta vienībām Rīgas pils ugunsgrēka izmeklēšanas lietā, iepriekš informēja «Skonto būve».

Līdz ar noņemto arestu uzņēmuma kontiem un tehnikai «Skonto būve» varēs pilnvērtīgi turpināt darbu Rīgas pils atjaunošanā un citos savos objektos.

Pilnsabiedrības «SBRE» kontiem arests ir saglabāts kā nodrošinājums Rīgas pils ugunsgrēka seku likvidēšanai un ēkas atjaunošanai. Arī Centra rajona tiesā aģentūrai LETA norādīja, ka attiecībā uz «Skonto būve» procesa virzītāja lēmums atcelts un kompānijas sūdzība apmierināta. Savukārt SIA «Re&Re» sūdzība tika apmierināta daļēji, līdz ar to arī lēmums atcelts daļā, tomēr tiesa nevar precizēt, kurā daļā.

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas priekšsēdētāja iepriekš pilnībā noraidīja pilnsabiedrības «SBRE» sūdzību par procesa virzītāja pieņemto lēmumu uzlikt arestu visiem «SBRE» kontiem un automašīnām Rīgas pils ugunsgrēka izmeklēšanas lietā.

Iepriekš «SBRE» dalībnieka SIA «Skonto būve» valdes priekšsēdētājs Guntis Rāvis paziņojumā presei norādīja, ka nav izprotams šāds procesa virzītāja pieņemtais lēmums, un, ņemot vērā, ka procesa virzītājs atteicies to pārskatīt, norādot, ka lēmuma pārskatīšana par uzliktajiem arestiem ir tiesas kompetencē, «SBRE» vērsās tiesā.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu