Skip to footer
Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa
Iesūti ziņu!

Nedabīgi liels vēders var rasties no mononātrija glutamāta jeb E621

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto

Aplūkojot veikalu plauktos izkārtotos rūpnieciski ražotos gaļas izstrādājumus, redzam, ka lielai daļai ir pievienots garšas pastiprinātājs mononātrija glutamāts jeb e-viela ar numuru E621. Portāls TVNET noskaidroja, kas īsti ir mononātrija glutamāts un kādu kaitējumu tas var nodarīt veselībai.

Pēta, kā E621 lieto Latvijā

Uztura speciāliste Sintija Jākobsone šogad Rīgas Stradiņa universitātē profesores Lailas Meijas vadībā izstrādāja un aizstāvēja bakalaura darbu par mononātrija glutamātu Latvijas lielveikalu produktos un mazpilsētas iedzīvotāju izpratni par šo vielu.

Viņa pētīja lielveikalu produktus un secināja, ka mononātrija glutamātu (jeb E vielu ar numuru E621) pievieno lielākajai daļai rūpnieciski ražoto gaļas izstrādājumu, piemēram, desām, kūpinātiem šķiņķiem. Vairums cilvēku šos produktus ēd vairākas reizes nedēļā. Turklāt biežākie gatavo gaļas izstrādājumu lietotāji ir vīrieši.

Pētījumā secināts, ka mononātrija glutamāts ir pievienots lielākajai daļai lielveikalos esošo gaļas un zivju izstrādājumu, buljona kubiņu un garšvielu maisījumu ar sāli, pusfabrikātu, sāļo uzkodu.

E621 ir pievienots lielākajai daļai no 20 pirktākajiem rūpnieciski ražotajiem gaļas izstrādājumiem.

Kas īsti ir mononātrija glutamāts?

Jākobsone skaidroja, ka mononātrija glutamāts ir glutamīnskābes nātrija sāls. Tas satur apmēram 78% glutamīnskābes, 22% nātrija un ūdeni. Tam piemīt vienreizējas garšas sajūtas, un to plaši lieto kā garšas pastiprinātāju dažādos ēdienos, īpaši Āzijas valstīs, kur cilvēki, gatavojot ēdienu, pievieno mononātrija glutamātu līdzīgi kā sāli.

Pievienojot pārtikai mononātrija glutamātu, tas veic aromatizētāja funkciju līdzīgu dabiskajam brīvajam glutamātam. Tas atšķiras no četrām klasiskajām garšām - saldas, skābas, sāļas un rūgtas.

Iespējams, izraisa pastiprinātu ēšanas atkarību

Garšas īpašības dēļ mononātrija glutamāts, iespējams, izraisa pastiprinātu ēšanas atkarību, palielinot uzņemto ēdiena daudzumu, kas liecina, ka

iespējama ir sakarība starp mononātrija glutamāta patēriņu un lieko svaru.

Neskatoties uz to, ka mononātrija glutamāts veicina garšas pastiprināšanos un uzlabo apetīti, pētījumi norāda, ka tas var būt toksisks cilvēkiem.

Var radīt veselības kaitējumus

Mononātrija glutamāts var radīt riskus veselībai, piemēram, nejutīgumu, vājumu, piesarkumu, svīšanu, reiboni un galvassāpes. Papildus šiem simptomiem, uzņemot mononātrija glutamātu, tas var izraisīt vai saasināt bronhiālo astmu, nātreni, atopisko dermatītu, kambaru aritmiju, neiropātiju un radīt diskomforta sajūtu vēderā.

Iesaka meklēt produktus bez E621

Lai no garšas pastiprinātāja izvairītos, Jākobsone rekomendē pirkt gaļas produktus, kuros nav mononātrija glutamāta jeb E621, kā arī uzturā lietot pašu gatavotu, sutinātu gaļu, nevis gaļas izstrādājumus, kuru sastāvā ir mehāniski atdalīta gaļa, pievienoti konservanti, stabilizētāji, antioksidanti un citas pārtikas piedevas.

Uztura speciāliste arī rosina variēt ar dažādiem garšaugiem, piemēram, timiānu, rozmarīnu, laurlapām, pipariem, sīpoliem utt.

Komentāri
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu