​G7 Krievijai prasa beigt destabilizāciju un draud ar sankcijām (41)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Industriāli attīstīto valstu «lielā septiņnieka» (G7) līderi trešdienas vakarā aicināja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu izbeigt situācijas destabilizēšanu Ukrainā, citādi Krievijai draudēs jaunas sankcijas.

G7 valstu un valdību vadītāji tikās samitā Briselē pēc tam, kad viņi martā nolēma nepiedalīties jūnijā Sočos paredzētā «lielā astoņnieka» (G8) samitā, protestējot pret Krievijas veikto Krimas aneksiju. G7 ietilpst ASV, Francija, Itālija, Japāna, Kanāda, Lielbritānija un Vācija.

G7 līderi paziņoja, ka vēl cer uz «konstruktīvām» sarunām ar Putinu šonedēļ Francijā, kad tur notiks sabiedroto desanta Normandijā 70.gadskārtas pasākumi, bet brīdināja, ka Krievijai var draudēt jaunas sankcijas.

Kopīgā komunikē pēc sava samita G7 līderi paziņoja, ka Putinam ir jāatzīst Ukrainas 25.maija prezidenta vēlēšanu rezultāti, kurās uzvarēja Petro Porošenko, jāizbeidz situācijas destabilizēšana Ukrainas austrumos un jāatvelk Krievijas karaspēks no Ukrainas robežas.

«Darbības Austrumukrainas destabilizēšanai ir nepieņemamas, un tās ir jāizbeidz,» teikts G7 paziņojumā.

«Mēs esam gatavi pastiprināt mērķtiecīgās sankcijas un ieviest ievērojamus papildu ierobežojumus, lai radītu tālākas izmaksas Krievijai, ja to prasītu notikumi [Ukrainā],» paziņoja G7 līderi.

ASV prezidents Baraks Obama trešdien Varšavā pēc tikšanās ar jaunievēlēto Ukrainas prezidentu Porošenko sacīja: «Mēs nepieņemsim to, ka Krievija ir okupējusi Krimu, vai tās pastrādātos Ukrainas suverenitātes pārkāpumus.» «Mūsu brīvās valstis būs vienotas, lai turpmākas Krievijas provokācijas nozīmētu tikai vairāk izolācijas un zaudējumus Krievijai,» teica ASV prezidents.

Citi G7 līderi, kuru valstu ekonomikas ir vairāk eksponētas uz Krieviju, izteicās maigākā tonī.

Vācijas kanclere Angela Merkele sacīja, ka Eiropas valstu līderi samitā jūnija beigās ņems vērā Krievijas darbības un «apsvērs, kādas tālākas sankcijas ir nepieciešamas». Merkele, kas plāno tikties ar Putinu Francijā, tomēr sacīja, ka

«galvenais ir būt konstruktīviem» un ka tālākām sankcijām jāstājas spēkā tikai tad, ja «nebūs nekāda progresa».

Francijas prezidents Fransuā Olands, kurš paredzējis atsevišķi tikties ar Putinu un Obamu, piekrita, ka «ir jāveicina dialogs un deeskalācija».

Lielbritānijas premjers Deivids Kamerons sacīja, ka viņš paudīs līdzīgu vēsti Putinam, tiekoties ar viņu ceturtdien.

Putins ir devis mājienu, ka viņš varētu tikties ar Porošenko un pat ar Obamu, sakot, ka viņš «neplāno no kāda izvairīties». Viņš tomēr noraidīja apgalvojumus par Krievijas militāru iejaukšanos Austrumukrainā un aicināja sniegt pierādījumus.

Komentāri (41)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu