«Vienotības» pretlikumīgie aģitācijas izdevumi - 43 000 eiro

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) konstatējis, ka «Vienotības» trešo personu reklāmas organizējis Kārlis Gudonis, kurš turklāt pats arī to atzinis birojam. Pretlikumīgie aģitācijas izdevumi sasniedz 43 000 eiro, svētdien vēstīja TV3 raidījums «Nekā personīga».

Premjeres Laimdotas Straujumas pārstāvētajai partijai «Vienotība» ir risks pazaudēt valsts finansējumu. KNAB «Vienotības» priekšvēlēšanu kampaņā atklājis pārkāpumus trešo personu apmaksātajās reklāmās par septiņiem deputātu kandidātiem. Pretlikumīgie aģitācijas izdevumi - kopumā 43 000 eiro - pieskaitīti visas partijas priekšvēlēšanu tēriņiem. Tas nozīmē, ka «Vienotība» ir pārsniegusi atļauto izdevumu limitu tieši par tik lielu summu, kas draud ar valsts finansējuma atņemšanu. Partija nepiekrīt KNAB atklātajam un sola ar savu viedokli vērsties tiesā.

12. Saeimas vēlēšanās «Vienotībai» bija viena no dārgākajām kampaņām. Tā izmaksāja 407 634 eiro, un «Vienotība» pašā vēlēšanu priekšvakarā bija strauji pietuvojusies atļauto tēriņu griestiem, taču tos nepārkāpa. Dažus deputātu kandidātus priekšvēlēšanu laikā slavināja sabiedrībā pazīstami, bet ar partiju nesaistīti ļaudis. Tas ir atļauts, taču šādai priekšvēlēšanu aģitācijai viens cilvēks nedrīkst tērēt vairāk kā 5000 eiro, turklāt personai jādarbojas savā vārdā un šie izdevumi partijas priekšvēlēšanu izdevumos netiek ieskaitīti. Latvijas ārstu biedrības līdera Pētera Apiņa atbalsts Latvijas radio priekšvēlēšanu laikā izskanēja «Vienotības» deputāta kandidātam Jānim Upeniekam. Viņš Vidzemes apgabalā startēja ar zemo 16.vietu sarakstā, bet Saeimā iekļuva ar augsto 4.vietu.

Upenieks raidījumam stāstīja, ka Apinis bijis viņam vienīgais zināmais, kurš aģitējis par viņu, turklāt par reklāmām esot maksājis pats. Upenieks viņam to neesot lūdzis. «Mēs kopā ar Pēteri esam strādājuši sporta federācijas padomē, tāpēc sadarbība bija laba, Pēteris mani vēlējās atbalstīt, un es šo iespēju neliedzu,» stāstīja deputāts.

Jēkabpils mērs, Jēkabpils partijas vadītājs Leonīds Salcevičs priekšvēlēšanu laikā radio reklāmās zemgaliešus aicināja balsot par «Vienotības» kandidātiem Viktoru Valaini un Madaru Lasmani. Lasmanis Saeimā neiekļuva, bet Valainis patlaban ir «Vienotības» frakcijas deputāts. Arī Valainis apgalvo, ka Salcevičs to darījis pēc paša gribas un iniciatīvas. To pašu Valainis sacīja arī KNAB, taču viņam nenoticēja -

KNAB rīcībā ir tieši un netieši pierādījumi, ka pirms vēlēšanām trešo personu apmaksātās reklāmas tikušas organizētas ar pašu deputātu kandidātu ziņu.

Tā tas noticis gan ar «Vienotības» frakcijā strādājošo Valaini, Upenieku, Inesi Boķi, Vilni Ķirsi, gan ārpus parlamenta palikušo Madaru Lasmani. Šādus pašus pārkāpumus KNAB atklājis arī par deputātu kandidātu Dzintaru Zaķi, kura nokļūšanai Saeimā varētu būt pat pirktas balsis.

Radio reklāmās trešās personas, iespējams, organizēti slavinājušas arī Anriju Matīsu, kuram Latgales apgabalā bija pirmais numurs. Satiksmes ministrs to pilnībā noliedz. «Nē, man nav bijusi trešo personu reklāmas kampaņa. Nekādā veidā es neesmu kādu organizējis, ne arī kādu uzrunājis. Tātad visa kampaņa, kas man bija, bija saskaņota gan ar partijas vadību, gan tiem cilvēkiem, kuri organizēja kopējo partijas reklāmas kampaņu. Tā ka es nezinu, par kurām trešajām personām ir runa, šos cilvēkus nepazīstu, neesmu neko organizējis,» apgalvo Matīss.

KNAB kopā saskaitījis 21 šaubīgu «Vienotības» trešo personu reklāmu. Pamatā slavēti kādreizējie Reformu partijas biedri.

Pirms 11. Saeimas vēlēšanām viņiem tika organizētas individuālas, ar partiju nesaskaņotas kampaņas. Toreiz aiz tām stāvēja mediju aģentūras «Creative Media Services» pārstāvis Kārlis Gudonis, Jāņa Upenieka darba kolēģis ar pieredzi partiju reklāmu kampaņās.

Pēc TV3 rīcībā esošās informācijas,

Gudonis sniedzis paskaidrojumus KNAB un pats norādījis savu saikni ar trešo personu reklāmām «Vienotības» deputātu kandidātiem.

Tas ļāvis KNAB secināt, ka tā bijusi vienota kampaņa, nevis neatkarīgu cilvēku atbalsts atsevišķiem deputātu kandidātiem.

KNAB Politisko organizāciju finansēšanas kontroles nodaļas vadītāja Inga Jaunskunga norāda: «Mēs redzam, ka šī trešā persona, iespējams, nav veikusi aģitāciju savā vārdā. Mēs veicam izpēti un nonākam pie secinājuma, ka šai trešajai personai ir saikne ar deputāta kandidātu. Mēs vairs to neatzīstam par nesaistīto personu, bet pierēķinām šos tēriņus pie attiecīgās politiskās partijas.»

KNAB atklājis,ka šaubīgās trešo personu reklāmas izmaksājušas 43 000 eiro. Šī summa tagad pieskaitīta «Vienotības» kopīgiem vēlēšanu izdevumiem, un partija administratīvi sodīta par nepatiesu ziņu sniegšanu un pārsniegtiem vēlēšanu izdevumiem. «Vienotība» var cerēt uz brīnumu, ka KNAB priekšnieks Jaunskungas lēmumu šā mēneša beigās atcels, tomēr smagākais sods «Vienotību» vēl tikai gaida. Pēc KNAB atklātā sanāk, ka

partija pārsniegusi tēriņu limitu tieši par 10%, un likums paredz, ka tādā gadījumā partijai var apturēt valsts finansējumu.

«Vienotība» biroja uzturēšanai, darba algām un citām vajadzībām no valsts ik gadu saņem 140 000 eiro. «Vienotības» valdes locekļi par to informēti šonedēļ aiz slēgtām durvīm.

Saeimas deputāts (Vienotība) Vienotības valdes loceklis Edvards Smiltēns atzīst: «Ja lēmums būs no KNAB atņemt šo finansējumu, tad tas būs nopietns trieciens, jo runa ir par praktiski pusmiljonu eiro. Mēs pēdējos gados esam darījuši ārkārtīgi daudz, lai stiprinātu partiju un audzētu biedru skaitu, un tas nozīmē, ka veidojām reģionālos birojus,lai tie būtu pieejami un darbība būtu atvērtāka un cilvēkus iesaistošāka. Skaidrs, ka viss prasa finansējumu.»

Lēmums par valsts finansējuma apturēšanu partijai stājas spēkā līdz ar galīgo tiesas spriedumu. Ja «Vienotība» tiesāsies, tā iegūs laiku. Zatlera vadītā partija reklāmas kampaņu izmaksu dēļ, kas nebija saskaņotas ar partiju, savulaik zaudēja turpmāku iespēju iegūt valsts finansējumu, un tas bija partijas beigu sākums.

«Vienotības» spice nevēlas atzīt, ka tie paši cilvēki, kas lika ciest Reformu partijai, tagad sagrauj «Vienotības» reputāciju un var padarīt to daudz atkarīgāku no ziedotājiem.

«Vienotības» valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa norāda, ka Gudoni nepazīst, tomēr atzīst, ka šī situācija «Vienotībai» ir nepatīkama, gan piebilstot, ka tas vēl nav galīgais lēmums. Partijas ģenerālsekretārs Artis Kampars apgalvo, ka «ar partijas ziņu tas nav saistīts nekādā veidā. Un deputātu kandidāti rakstiski apliecināja, ka nekas tāds netiks pieļauts.»

Nav pierādījumu,ka partija būtu koordinējusi trešo personu reklāmas, taču Āboltiņas izteikumi ļauj noprast, ka viņa bargi nevērsīsies pret partijas disciplīnas pārkāpējiem. Arī līdz šim «Vienotības» līdere bija demonstrējusi atbalstu jaunpienācējiem no Reformu partijas - Upeniekam neliedzot vadīt sporta apakškomisiju, bet Ķirsim – pašvaldību sistēmas pilnveidošanas apakškomisiju. Taču viņa izvairās atbildēt uz jautājumu, vai ņemtu šos cilvēkus sarakstā, ja vēlēšanas būtu pēc pusgada.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu