Balvos atklāta atskurbtuve; to izmantojuši jau četri klienti

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirmdien, 2.jūnijā, plkst.15.00 Balvu novadā Valsts policijas (VP) Balvu nodaļas telpās svinīgi tika atklāta atskurbtuve. Atskurbtuves pakalpojumus līdz otrdienas, 3.jūnija, rītam izmantojuši jau četri klienti, pilsētas informācijas portāls Balvi24.lv uzzināja Balvu novada pašvaldībā.

"Kamēr valstī 20 gadus diskutē, kuram ir jāuzņemas atbildīgā koordinatora, atskurbtuves veidotāja un uzturētāja loma, Balvu novada pašvaldība ir uzņēmusies atbildību un rīkojusies," ar šādiem vārdiem 2.jūnijā VP Latgales reģiona pārvaldes Balvu iecirknī tika atklāta jaunizveidotā atskurbtuve, kuras pakalpojumus jau izmantojuši četri klienti.

'Ikdienā tiek atklāti bērnudārzi, skolas, ielas, bet šāda veida iestādi nākas atklāt pirmo reizi mūžā." uzrunājot klātesošos, atklāja Balvu novada Domes priekšsēdētāja vietnieks Normunds Dimitrijevs.

"Jau vairākus gadus valsts no sevis ir noņēmusi atbildību par atskurbtuvju izveidošanu un uzturēšanu, tomēr Balvu novada pašvaldība ir uzņēmusies šo ne būt ne vieglāko funkciju, lai nodrošinātu sabiedrisko kārtību un līdzcilvēku drošību," atklāja Dimitrijevs.

Saskaņā ar izsludinātā iepirkuma rezultātiem atskurbšanas pakalpojumu iestādē nodrošinās biedrības "Latvijas Sarkanais Krusts" darbinieki. Biedrības ģenerālsekretārs Uldis Līkops pievienojās izteiktajiem viedokļiem par atskurbtuves nepieciešamību un izteica cerību, ka atbildīgā meklējumi par atskurbtuvju izveidošanu un uzturēšanu vainagosies panākumiem, informējot, ka jau gadu atpakaļ Ministru Kabineta līmenī tika lemts, ka atskurbtuvju ierīkošana ir valsts līmeņa problēma, bet ministrijas vēl šodien savā starpā nespēj vienoties par to, kura būs atbildīgā.

Atskurbtuves atklāšanā piedalījās arī Juris Pastars, VP Latgales reģiona pārvaldes priekšnieks, kurš informēja, ka Latgales reģionā tiek atklāta otrā šāda iestāde, kas ir ne mazāk nozīmīga par Gaismas pili vai "Rotko centru", jo gan kultūras iestāžu tuvumā, gan pie veikaliem un skolām var atrasties apreibinātas personas, kuras var apdraudēt apkārtējos, tādēļ ir apsveicami, ka pašvaldības un sabiedrība ir sapratusi, ka šādām iestādēm ir jābūt. Pastars pauda arī savu nostāju un viedokli par noteiktajiem kritērijiem atskurbtuves izveidei un atzina, ka dažas no šīm prasībām ir nepamatoti augstas.

Savukārt Balvu novada pašvaldības izpilddirektore Inta Kaļva izteica pateicību visiem, kuri ieguldījuši darbu, snieguši padomu, lai atskurbtuve Balvos būtu.

Aplūkot atskurbtuves telpas un sveikt ar šo notikumu bija ieradušies arī kaimiņu novadu pārstāvji, kuri vienisprātis atzina, ka šāda iestāde ir nepieciešama un vajadzības gadījumā tiks arī izmantota. Atskurbtuves pakalpojums Balvos tiks nodrošināts 24 stundas diennaktī, pakalpojumā iekļaujot pilngadīgo personu pieņemšanu un novietošanu atskurbināšanas telpā. Telpas ir apkurināmas un aprīkotas ar guļamvietām.

Telpu un matraču mitrā uzkopšana tiks veikta ne retāk kā vienu reizi dienā, pēc vajadzības lietojot mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļus atbilstoši dezinfekcijas plāniem un lietošanas instrukcijām. Tāpat tiks nodrošināta klientu personīgo mantu un vērtslietu saglabāšana, klientu reģistrēšana, pastāvīga klientu uzraudzīšana, klientu drošība, ja nepieciešams, tiks sniegta pirmā palīdzība, un tiks izsaukti operatīvie dienesti. Atskurbtuvē strādās pieci uzraugi, divas apkopējas un vadītājs.

Personām, kuras tiks nogādātas atskurbtuvē, būs gan jānomaksā administratīvais sods par atrašanos alkohola reibumā sabiedriskā vietā, gan arī jāsedz atskurbtuves pakalpojuma izmaksas. Personas atskurbināšana klientam izmaksās EUR 18,60, bet dušas izmantošana atskurbtuvē - EUR 1,40.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu