Polijas prokurors: ASV traucē izmeklēt slepeno CIP cietumu darbību valstī

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV traucē Polijas izmeklēšanai saistībā ar slepeno ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes ( CIP) cietumu darbību tās teritorijā, atkārtoti atsakoties izsniegt Polijai svarīgus dokumentus, tai skaitā ASV Senāta ziņojumu, kurā norādītas cietumu atrašanās vietas un tajos veiktās darbības, sestdien paziņoja Polijas prokuratūra.

Krakovas prokuratūras preses sekretārs Pjotrs Kosmatijs norādīja, ka Polija nekavējoties lūdza ASV varasiestādēm Senāta ziņojuma pilno versiju, bet nav saņēmusi atbildi. Arī iepriekšējie lūgumu par dokumentu saņemšanu un šobrīd Gvantanamo cietumā, kurš atrodas ASV armijas Gvantanamo līča bāzē Kubas teritorijā, esošo ieslodzīto nopratināšanu ir tikusi ignorēti. ASV varasiestādes arī paziņojušas, ka dokumentu izsniegšana būtu pretrunā valsts nacionālajām interesēm, atklāja prokurors.

«Tas neapšaubāmi traucē izmeklēšanai,» Kosmatijs sacīja aģentūrai AP.

«Mēs turpinām mūsu izmeklēšanu un pacietīgi ar cerību gaidām, ka ASV sniegs prasīto palīdzību,» viņš piebilda.

Jau ziņots, ka Polija ir samaksājusi kompensāciju diviem terorismā apsūdzētajiem, kas tika turēti slepenā tās teritorijā esošā CIP cietumā.

ECT 2014.gada jūlijā nolēma, ka Polija ir pārkāpusi Eiropas Cilvēktiesību konvenciju, ļaujot CIP savas valsts teritorijā turēt un spīdzināt divus aizdomās par terorismu turētus cilvēkus.

ECT spriedums paredz, ka Polijai jāmaksā 130 tūkstošu eiro kompensācija palestīnietim Abu Zubaidam un 100 tūkstošu eiro kompensācija Saūda Arābijas pilsonim Abdalrahimam al Naširi.

Prasību Strasbūrā bāzētajā tiesā Naširi un Zubaida iesniedza, apgalvojot, ka 2002.-2003.gadā tika nogādāti slepenā CIP cietumā mežā Polijā, kur tika pakļauti arī spīdzināšanai. Abi prasības iesniedzēji uzstāja, ka Polijas varas iestādes bija piekrita CIP darbībām.

ECT arī atzina, ka Polija nav izpildījusi Eiropas Cilvēktiesību konvencijas prasību nodrošināt ar pienācīgu aprīkojumu visas nepieciešamās telpas, lai varētu veikt izmeklēšanu.

Polija pēc tam iesniedza apelāciju, kuru ECT noraidīja.

ASV Senāts decembra sākumā publicēja ziņojumu par aizdomās par dalību starptautiskajā teroristu organizācijā «Al Qaeda» turēto nopratināšanu un spīdzināšanu, ko veica CIP pēc 2001.gada 11.septembra teroraktiem. Tajā norādīts, ka spīdzināšana notika slepenos cietumos, tomēr nav precizēts, kurās valstīs tie atradās.

Kopš 2008.gada Polijā notiek izmeklēšana par to, vai valstī atradās CIP cietums. Pret vienu personu ir izvirzītas apsūdzības, tomēr šīs personas identitāte netiek atklāta.

Bijušais Polijas prezidents Aleksandrs Kvasņevskis un bijušais premjerministrs Lešeks Millers nesen atzina, ka valstī ir darbojies CIP cietums, tomēr viņi nav devuši piekrišanu ieslodzīto spīdzināšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu