Saeimā nodots iedzīvotāju balsojums par Valsts prezidenta amata kandidātiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Portāla «mansprezidents.lv» pārstāvji šodien Saeimas deputātiem nodeva iedzīvotāju balsojuma rezultātus par Valsts prezidenta amata kandidātiem, kurā par favorītiem izvirzījušies deputāts Mārtiņš Bondars (LRA) un tiesību eksperts Egils Levits. Šāds tīmekļa vietnē savākto balsu nodošanas formāts izvēlēts, lai Saeimai demonstrētu un atgādinātu, ka Latvijas cilvēki vēlas un spēj iesaistīties valstij nozīmīgos procesos.

Kā informēja portāla vadītāja Madara Peipiņa, Bondars saņēmis 5623 cilvēku atbalstu, savukārt Levits - 3943 balsis. Tikmēr bijusī valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga ieguva 3578 balsis, Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Sandra Kalniete (V) - 913, Gunārs Kūtris (NSL) - 279, pašreizējais aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) - 79, bet parlamentārietis Sergejs Dolgopolovs (S) - 53 balsis.

«Ar iniciatīvu mēs gribējām skaidri paust sabiedrības viedokli un to, ka cilvēki seko līdzi prezidenta izraudzīšanās procesam un spēj ietekmēt politiskās elites dienaskārtību. Un mums tas izdevās,» sacīja Peipiņa.

Sabiedrības iniciatīvu portāls «manabalss.lv» aprīlī sāka līdzdalības akciju «mansprezidents.lv», kurā Latvijas iedzīvotājiem bija iespēja paust atbalstu deputātu nosauktiem prezidenta amata kandidātiem, kā arī pretendentiem, kuriem vislielāko atbalstu izteikuši paši iedzīvotāji.

Vairāk nekā mēneša laikā akcijā piedalījušies teju 15 000 cilvēku, lai paustu savu viedokli un izvēli par nākamo prezidentu.

Kā ziņots, Valsts prezidenta amatam oficiāli izvirzīti četri kandidāti - tiesību eksperts Egils Levits, aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS), kā arī opozīcijas deputāti Sergejs Dolgopolovs (S) un Mārtiņš Bondars (LRA).

Iepriekš valdošā koalīcija vēlējās vienoties par vienu kandidātu Valsts prezidenta amatam, tomēr tas neizdevās. Zaļo un zemnieku savienība Valsts prezidenta amatam nolēma virzīt aizsardzības ministru Vējoni. Atbalstu Vējonim sākotnēji oficiāli pauda arī «Vienotība», bet pēc nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK lēmuma virzīt Levitu «Vienotības» frakcijai būs brīvais balsojums par kādu no šiem diviem kandidātiem.

Saeimas sēde, kurā vēlēs Valsts prezidentu, notiks 3.jūnijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu