Bumbu sprādzienos Nigērijā 118 bojāgājušie (1)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nigērijas vidienes pilsētā Džosā otrdien eksplodēja divi spridzekļi automašīnās, nogalinot vismaz 118 cilvēkus un sagraujot vairākas ēkas, paziņoja Nacionālā ārkārtas situāciju pārvaldības aģentūra.

Nigērijas prezidents Gudlaks Džonatans nosodīja šo divkāršo teroraktu kā «traģisku uzbrukumu cilvēku brīvībai» un nosauca tā īstenotājus par «nežēlīgiem un ļauniem». «Prezidents Džonatans apliecina visiem nigēriešiem, ka valdība vēl aizvien ir pilnībā apņēmusies uzvarēt karā pret terorismu un .. to neiebiedēs cilvēces progresa un civilizācijas ienaidnieku zvērības,» paziņoja prezidenta kanceleja.

Džonatans ir ticis aicināts atkāpties, jo nespējot garantēt nigēriešu un viņu īpašuma drošību. Viņš arī ir kritizēts par pasīvu reakciju uz vairāk nekā 200 skolnieču nolaupīšanu, ko 14.aprīlī sarīkoja radikālais islāmistu kaujinieku grupējums «Boko Haram».

Sprādzieni notika Džosas pilsētas Jaunā Abudžas tirgus rajonā un bija tik stipri, ka sagruva ēkas un izcēlās ugunsgrēki, sacīja Nacionālās ārkārtas situāciju pārvaldības aģentūras (NEMA) koordinators Mohammeds Abdulsalams. Viņš sacīja, ka ir atrasti 118 bojāgājušie un ir ievainoti 56 cilvēki, bet gruvešos var būt vēl neatrasti līķi.

Policija Plato štatā, kura galvaspilsēta ir Džosa, apstrīdēja NEMA minētos skaitļus un paziņoja, ka ir gājuši bojā 46 un ievainoti 45 cilvēki.

Viens spridzeklis bija ievietots kravas automašīnā tirgū, bet otrs - mikroautobusā pie netālu esošas slimnīcas. Sprādzieni notika ar 20 minūšu intervālu.

Lielākā daļa upuru bija sievietes.

Nigērijā apmēram 50% iedzīvotāju ir musulmaņi, bet apmēram 48% - kristieši. Musulmaņi dzīvo galvenokārt valsts ziemeļos, bet kristieši - galvenokārt dienvidos. Plato štats atrodas uz robežas starp Nigērijas ziemeļiem un dienvidiem.

Par sprādzieniem Džosā neviens nav uzņēmies atbildību, bet aizdomās tiek turēts grupējums «Boko Haram», kas pēdējā laikā sarīkojis vairākus sprādzienus.

Nigērija un kaimiņvalstis sestdien paziņoja par kopīgu rīcību pret «Boko Haram», kas tur gūstā 223 no 276 meitenēm, kuras tas 14.aprīlī nolaupīja no skolas Borno štata Čibokas pilsētā Nigērijas ziemeļaustrumos.

«Boko Haram», kura nosaukums tulkojumā no hausu valodas nozīmē «Rietumu izglītība ir grēks», vēlas plašāku šariata (islāma likumu) lietošanu un kopš 2009.gada ir noslepkavojis tūkstošiem cilvēku Nigērijas ziemeļos un vidienē. Tas rīko uzbrukumus galvenokārt baznīcām, mācību iestādēm, bāriem, policijai, armijai, politiķiem, sabiedriskiem un reliģiskiem līderiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu