Bērnam vēdergraizes. Māmiņas, mieru, tikai mieru! (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/peasap

Bieži mammām savā starpā sarunājoties, dzirdam frāzes, ka nav nekā briesmīgāka, kā redzēt savu divu līdz trīs nedēļu veco bērniņu raujam kājeles pie vēderiņa un it kā bez iemesla raudam. Turklāt raudāšana var sākties jebkurā diennakts brīdī, pilnīgi neatkarīgi no ēšanas. Pat pēc siltas un relaksējošas vanniņas.

Konsultē ģimenes ārste Inese Kuģe.

Kas tas ir? Gandrīz 100% gadījumu varu atbildēt – tās ir jaundzimušo kolikas. Īpaši, ja bērna vecums ir no 2 nedēļām līdz 3 mēnešiem.

Kas ir jaundzimušo kolikas?

Pēc definīcijas kolikām nav skaidri noteiktas sāpju lokalizācijas. Ņemot vērā, ka parasti bērniņš strauji rauj kājiņas pie vēdera, pieņemts spriest, ka tās tomēr ir kuņģa-zarnu trakta problēmas. Bērns spalgi raud, sit ar rociņām un kājiņām, meklē krūti, taču neēd. Bieži vien bērns atmet muguriņu, sasprindzina vēdera priekšējās sienas muskulatūru. Visbiežāk šādas ainas novērojamas vakaros, taču tāda īsta pulksteņa laika kolikām nav.

Reizēm mammas jautā, no kā ir atkarīga koliku veidošanās, vai mākslīgi barotiem bērniem tās nav biežākas kā ar krūti barotiem bērniem? Vienas atbildes nav.

Vēdergraizītes var piemeklēt gan mākslīgi, gan dabīgi barotus bērnus.

Kā atšķirt kolikas no nopietnām vēdera problēmām? Nešaubīgi - arī tad, ja ir aizdomas, ka tās ir kolikas, pirmajā reizē būtu jālūdz palīdzība ārstam. Ja bērna raudāšanu pavada paaugstināta ķermeņa temperatūra, šķidra vēdera izeja, asinis vai gļotas fēcēs – nekavējoties jāmeklē ārsts.

Koliku iemesli līdz galam nav noskaidroti, taču pamatā ir skaidrs, ka sāpes izraisa zarnu sieniņas iestiepums un tās nervu kairinājums. Pamatā to veic gāzītes, kuras izdala zarnās dzīvojošās baktērijas. Šo baktēriju uzdevums ir izdalīt laktāzi – fermentu, kurš šķeļ piena cukuru laktozi, kas savukārt ir baktēriju barība. Jo vairāk laktozes, jo vairāk gāzes puncītī – jo spalgāk bērniņš raud.

Izeja?!

  1. Nomierināties.
  2. Pamasēt bērniņam vēderiņu pulksteņa rādītāja virzienā.
  3. Ielikt bērnu vannā.
  4. Pamainīt bērna pozu, nolikt viņu uz vēderiņa.
  5. Pavingrot – piespiest kājiņas (pamīšus vienu un tad otru) pie vēderiņa.
  6. Uzlikt uz punča siltu drāniņu.

Nereti visas šīs darbības vainagojas ar panākumiem, taču bieži vien ar to ir par maz. Tad nekas cits neatliek kā meklēt palīdzību mājas aptieciņā. Visnekaitīgākie un visātrāko palīdzību sniedzošie ir preparāti, kuru sastāvā ir viela simetikons. Šai substancei piemīt spēja izraisīt gāzes burbulīšu sadalīšanos, un atbrīvotās gāzes spēj izkļūt parastajā ceļā - uzsūkties caur zarnu gļotādu vai ar zarnu peristaltikas palīdzību «izšauties» ārā.

Viela ir pilnīgi nekaitīga, jo neuzsūcas organismā, un to var lietot jau no pirmās dzīves dienas.

Ieejot aptiekā, tiek piedāvāti gan pulverīši, gan pilieni ar simetikonu. Nešaubīgi labākie ir tie, kuriem klāt ir dozators (visbiežāk karotīte). Simetikonu varat likt klāt gan pie ēdiena, gan atšķaidīt ar ūdeni, gan dot tāpat ar karotīti.

Bieži tiek jautāts, cik bieži var un vajag šo preparātu lietot? Cik bieži bērnu barojat – tik reizes arī simetikonu dodiet. Nebaidieties, pārdozēšana nav iespējama. Kā labāk šo preparātu dot - pirms vai pēc ēšanas? Atcerieties – jebkuru medikamentu mazam zīdainim labāk dot pirms ēšanas, jo pēc tam bērns visdrīzāk aizmigs un jūsu piedāvātās zāles neizdzers.

Taču galvenais – atcerieties: jūsu bērniņš izaugs un rūpes par vēdergraizēm pašķīdīs kā ziepju burbuļi gaisā.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu