Pasaules ietekmīgie iesaistās Nigērijas skolnieču meklēšanā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Izraēla svētdien piedāvājusi savu palīdzību Nigērijā nolaupīto 223 skolnieču meklēšanā, paplašinot starptautiskos centienus atrast pazudušās meitenes.

Skolnieces - lielākoties vecumā no 16 līdz 18 gadiem - tika nolaupītas 14.aprīlī no meiteņu koledžas Čibokas ciematā Borno štatā un joprojām nav atrastas.

Atbildību par notikušo uzņēmusies islāmistu ekstrēmistu kustība «Boko Haram», kuras nosaukums tulkojams kā «Rietumu izglītība ir aizliegta».

Draud meitenes pārdot

«Boko Haram» līderis Abubakars Šekau pagājušonedēļ draudēja pārdot meitenes,

piebilstot, ka viņām vispār nav vajadzējis atrasties skolā, bet domāt par laulībām.

Nigērijas valdība ir izpelnījusies nosodījumu par pasīvo reakciju uz notikušo, un daudzviet valstī notikušas demonstrācijas un protesti.

Starptautiskā cilvēktiesību aizsardzības organizācija «Amnesty International» piektdien paziņoja, ka Nigērijas drošības spēki brīdināti par gaidāmo nolaupīšanu četras stundas, pirms tā notikusi, bet nav attiecīgi rīkojušies.

Ieradušās ārvalstu ekspertu komandas

Meiteņu liktenis nonācis starptautiskās sabiedrības uzmanības lokā un ASV, Lielbritānija un Francija jau nosūtījuši ekspertu komandas uz Nigēriju, lai palīdzētu skolnieču meklēšanā.

Svētdien savu palīdzību Nigērijai piedāvāja arī Izraēla, un Nigērijas prezidents Gudlaks Džonatans paziņoja, ka Nigērija priecāsies par «globāli atzīto Izraēlas antiterorisma ekspertu» klātbūtni.

Ierosina rīkot drošības samitu

Francijas prezidents Fransuā Olands savukārt ierosināja sestdien noorganizēt samitu par drošību Rietumāfrikā, kurā piedalītos Nigērija un tās kaimiņvalstis.

ASV aizsardzības ministrs Čaks Heigels atzina, ka skolnieču atrašana nebūs viegls uzdevums, bet intervijā telekanālam ABC svētdien paziņoja, ka pagaidām ASV nedomā sūtīt savus karavīrus uz Nigēriju meklēšanas misijā.

Nigērijas skolnieču nolaupīšanu ir nosodījuši gan politiķi un reliģiskie līderi, gan Holivudas slavenības un sabiedrībā ietekmīgi cilvēki, tostarp ASV pirmā lēdija Mišela Obama.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu