Bravūrīgs riteņbraucējs ar norautu un asiņojošu kāju izraisa diskusijas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Facebook.com/Māris Jonovs

Patlaban notiek sociālā kampaņa, aicinot velosipēdistus braukt uzmanīgāk. Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD) portālam TVNET norādīja, ka daļa velobraucēju ir bravūrīgi un paļaujas uz atziņu «man vienmēr veicas», nevis brauc uzmanīgi. Viņi riskē gūt ļoti nopietnas traumas. Savukārt kāda lasītāja kritizēja kampaņas laikā saņemtās uzlīmes.

TVNET lasītāja Nora rakstīja: «4.maija svētkos Vecrīgā uz ielas meitenes dalīja uzlīmes. Sākumā pat neievēroju un nepaskatījos, kas uz tām attēlots, ieliku somā un, aizbraukusi mājās, uzlīmes iedevu bērniem.

Pēc laiciņa mans septiņgadīgais bērns man jautāja:

kāpēc tam puisītim, kurš brauc ar riteni, ir norauta kāja un asiņo?

Biju diezgan pārsteigta, izpētot uzlīmi un saprotot, ka tur tiešām ir cilvēks, kurš, braucot ar riteni, ir norāvis kāju, un tā asiņojot lido prom. Laikā, kad tiek veidoti jauni veloceliņi un tik daudz reklamēts un stāstīts par plusiem, kādi ir, izvēloties braukt ar velo, CSDD dala šādas uzlīmes, no kurām var noprast, ka braukt ar velosipēdu ir bīstami, var palikt bez kājas?

Man jau liekas, ka katrs piedomā vairāk vai mazāk, bet arī saprot un apzinās risku un tāpēc, cik nu var, brauc uzmanīgi. Ir jārunā par drošu braukšanu, uzmanīšanos uz ceļa utt.,

bet vai šis ir pareizākais veids, kā cilvēkiem un īpaši bērniem likt apdomāt, kā viņi pārvietojas ar velo un kādas tam var būt sekas? Var jau būt...

Man šādas uzlīmes liekas neētiskas, izraisa ļoti lielu nepatiku, un es tās izmetu miskastē, neļaujot saviem bērniem nekur līmēt.»

Pamatīgas viedokļu sadursmes

Arī sociālajos tīklos par šo un līdzīgām uzlīmēm ir raisījusies pamatīga diskusija. Lielāko sašutuma devu raisījis sauklis: «Uz ielas pieklājība drūma; ja grūsti auto - lido krūmos.»

Riteņbraucēji aicina CSDD skaidrot, kuros gadījumos autovadītājam ir tiesības notriekt pa ceļa malu braucošu riteņbraucēju.

Diskusija FB

Diskusija Twitter

Savukārt CSDD Sabiedrisko attiecību daļas pārstāve Agnese Korbe TVNET sniedza šādu skaidrojumu par lasītājas atsūtītās uzlīmes tekstu. Uz tās bija rakstīts: «Veiksme mani lutina / Asfalts mani klupina.»

Šīs uzlīmes adresāti ir bravūrīgi velobraucēji, kas paļaujas uz atziņu "man vienmēr veicas", nevis brauc uzmanīgi.

"Viņi tiešām riskē gūt ļoti nopietnas traumas. Velobraukšana šķiet ļoti viegla, tāpēc cilvēki bieži zaudē uzmanību. CSDD vēlas viņus pasargāt.

Reklāma rāda realitāti koncentrētāku, izteiksmīgāku. Protams, ne jau katru dienu velosipēdisti zaudē kājas. Taču smagas traumas ir ļoti biežas. Pārāk biežas, un mēs strādājam, lai to būtu mazāk,» Korbe skaidroja

Kad asinis pazudīs no realitātes, tās pazudīs arī no sociālajām reklāmām».

Izveidots arī kampaņas klips, kas gana skaidri atspoguļo realitāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu