ASV lemj, ka NSA veiktā telefonsarunu datu vākšana ir nelikumīga

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV apelāciju tiesa ceturtdien nolēma, ka Nacionālās drošības aģentūras (NSA) īstenotā plašā telefonsarunu datu vākšana ir nelikumīga, norādot, ka dienests ir pārsniedzis Kongresa piešķirtās pilnvaras.

Likumi, balstoties uz kuriem tika veikta lielākās daļas datu vākšana, «nekad nav interpretēti, lai autorizētu kaut ko, kas būtu pat tuvu plašajai šeit apspriestajai izlūkošanai,» 97 lappušu biezajā lēmumā norādīja tiesa.

Tiesas lēmums tika pieņemts pēc tam, kad ASV Pilsonisko brīvību savienība («American Civil Liberties Union») sāka prāvu par NSA un Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) darbību pēc tam, kad bijušais NSA līgumdarbinieks Edvards Snoudens noplūdināja informāciju par ASV slepenās izlūkošanas programmu apmēru.

No miljoniem telefonu zvanu ievāktie dati satur informāciju par zvanītajiem numuriem, zvanīšanas biežumu un citu informāciju. Tajos tomēr nav sarunu satura.

Pilsonisko brīvību aizstāvji tomēr uzskata, ka izlūkošanas programma ir ārkārtīgi liela ielaušanas cilvēku privātajā dzīvē, kas gandrīz nemaz nepalīdz apkarot terorisma draudus.

Tiesa tomēr nenolēma likt pārtraukt izlūkošanas programmas darbību, norādot, ka likums tapat paredz, ka šī programma beigs darboties šī gada 1.jūnijā.

ASV Kongresā šobrīd tiek spriests par iespējamu likuma pagarināšanu vai tā reformu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu